Sağlıklı beslenme yol haritası - 2
Sağlıklı beslenme konusunu ele aldığımız yazı dizimizin ikinci bölümüyle sizlerleyiz. Ölçülü olmak sağlıklı bir beslenme düzeninin anahtarıdır.
DEVAMIBeslenme düzeninizde “Glisemik İndeks”e dikkat edin!
Glisemik indeks; besinlerin yemekten sonraki ikinci saatte kan şekerine olan etkisi belirten bir değerlendirmedir. Buna göre farklı besinler, kan şekeri düzeyinde farklı artış etkileri gösterirler. Sağlığımız için düşük glisemik indeksli beslenmeye dikkat ederken, glisemik indeksi etkileyen faktörlerinde farkında olmak önemlidir.
DEVAMISuyun sağlığımız için önemi
Gecenin bir yarısı içimizi kavuran susuzluk hissiyle uyandığımız veya yaz aylarının çekilmez olabilen sıcaklarında bir bardak buz gibi su hayali kurduğumuz zamanları hatırlayalım. İşte o anlarda suyun yaşamımız için ne kadar gerekli olduğunu fark ediyor, değerini anlıyoruz. Öte yandan, bazen susuzluğumuzu gidermek için çayı, kahveyi, meyve suyunu tercih ettiğimiz veya kışın hiç su içmediğimiz de oluyor. Peki aslında suyun sağlığımız için ne kadar vazgeçilmez olduğunu ve yeterli miktarda su tüketmenin bize ne gibi yararları olacağını bilsek o bir bardak suyu hiç içmeden bırakır mıydık?
DEVAMIEvde yoğurt mayası nasıl hazırlanır?
Sağlıklı bir yaşam için tüketmemiz gereken en önemli besinlerden biridir yoğurt. Soframızdan eksik etmediğimiz bu lezzetin faydaları saymakla bitmez. Peki, katkı maddeleri içeren ve üretimi sırasında sağlığımız için gerekli olan bakterileri de kaybeden yoğurtları tüketmek yerine sağlıklı ve doğal yoğurt elde edebilmek için ne yapmalıyız?
DEVAMISağlıklı beslenme yol haritası - 1
Besin değeri yüksek bir beslenme planı yapmak, yaparken eğlenmek ve bu plana sıkı sıkıya bağlanmanın ipuçları bu yazı dizimizde.
DEVAMIZamanın eskitemediği lezzet ve sağlık: Ekşi Maya
Un ve su kullanarak ekmek yapmanın en ilkel yolu olan ekşi maya, tarihi Eski Mısırlar’a dayanan binlerce yıllık bir geçmişe sahip ekşi mayalı ekmekler hala günümüzde sağlıklı besin maddelerinden biri olarak sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle günümüzde içeriği beyaz un ve hazır mayalarla yapılan beyaz ekmekler uzak durmamız gereken besinler listesinin başlarında yer alırken atalık tahıllarla hazırlanan ekşi mayalı ekmeklerin değeri daha da bir artmaktadır. Peki, nedir bu ekşi maya, nasıl yapılır ve insan sağlığı için faydaları nelerdir?
DEVAMIAyçiçek yağı ve zeytinyağı arasındaki farklar nelerdir?
Günden güne artan sağlık sorunları hayatlarımızın merkezinde yer alıyor. Peki sağlıklı yaşam yolunda işe nereden başlamalıyız? Arkanıza rahatça yaslanın ve elinizi ilk sofranıza atın. Türk mutfağının vazgeçilmezi yağlar olunca buradan yola çıkmak güzel bir başlangıç olacaktır. Yıllardır aklımızı kurcalayan en büyük soruysa yemek yaparken zeytinyağı mı yoksa ayçiçek yağı mı kullanmalı oldu. Bu konuya yağları karşılaştırarak bir göz atalım.
DEVAMIMis gibi domates kokulu patlıcan/kabak tava tarifi
Yaz aylarında bol domatesli, kış aylarında ise yazlık domateslerle hazırlanmış domates sosu ile yapılan patlıcanlı veya kabaklı bir tava yemeği size yaz aylarının ılık esintisini yaşatacak, hafif bir ana yemek olarak yedikten sonra sizi çok mutlu edecek.
DEVAMIEt sevenler için kıymalı tarhana çorbası tarifi
Hafif bir sebze yemeği ve yanında tamamlayıcı olarak yapılan kıymalı tarhana çorbası, hem çorba hem yemek yerine geçer, hem de oldukça doyurucudur. Yemek yapmak için kısıtlı bir süre olan iş günü akşamları için güzel bir seçenek olacaktır.
DEVAMIUHT süt zararlı mıdır?
Yıllardır sütün sağlığımız için ne kadar yararlı olduğunu dinledik. Düzenli süt içmeye çalıştık, içmeyenlere muhakkak içmeleri gerektiğini söyledik. Anne babalarımızın içirdiği sütü biz de çocuklarımıza içirmeye başladık. Yani süt içerek büyüdük, süt içirerek büyütüyoruz. Peki, şimdi sütün zararlı olduğuna dair neden kafamızda kuşkular oluştu?
DEVAMIYumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?
Sebze ve meyveler gibi, yumurtanın tazeliğini kokusundan veya görünüşünden anlayamıyoruz. Bu durumda, ne zaman almıştık, kaç günde bozulur, hala yenir mi, yemeğe kullansak bir şey olur mu gibi sorularla boğuşuyoruz. Aslında, bu sorulara gerek kalmadan, yumurtanın tazeliğini anlamak için kesin sonuç alınabilecek birkaç yöntem var.
DEVAMIÖnce hastalıklardan korunun
Hava kapalı, günler kısalıyor, havalar gittikçe soğuyor. Ne canımız bir şeyler yapmak istiyor ne de bedenimiz buna izin veriyor. Her sabah hava daha aydınlanmadan kalkıyor ve işe gidiyoruz. Dönüşümüz ise yine hava kararırken olmaya başlıyor. Bu geçiş mevsiminde sık sık değişen hava şartlarına uyum sağlamak da zor oluyor. Başta soğuk algınlığı olmak üzere bronşit, grip, kuş gribi ve türlü türlü virüsler hasta etmek için kapıda bekliyor. Ancak alınacak birkaç tedbirle hastalıklara meydan okumak mümkün. Doç. Dr. Elif Arı Bakır, kış mevsimini hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlıklı geçirmenin yollarını anlatıyor.
DEVAMI