Zamanın eskitemediği lezzet ve sağlık: Ekşi Maya

Zamanın eskitemediği lezzet ve sağlık: Ekşi Maya

Un ve su kullanarak ekmek yapmanın en ilkel yolu olan ekşi maya, tarihi Eski Mısırlı'lara dayanan binlerce yıllık bir geçmişe sahip ekşi mayalı ekmekler hala günümüzde sağlıklı besin maddelerinden biri olarak sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle günümüzde içeriği beyaz un ve hazır mayalarla yapılan beyaz ekmekler uzak durmamız gereken besinler listesinin başlarında yer alırken atalık tahıllarla hazırlanan ekşi mayalı ekmeklerin değeri daha da bir artmaktadır.

 

Peki, nedir bu ekşi maya, nasıl yapılır ve insan sağlığı için faydaları nelerdir?

 

Ekşi maya, aslında biyolojik süreçlerin meydana gelmesiyle oluşan, üzümün kabuğundan elde edilen Saccharomyces cerevisiae adıyla adlandırılan bir maya türüdür. Oksijensiz solunum yapma özelliğine sahip bu mayalar, ekmek yapımında fermantasyon sonucu ekmekte bulunan kabarcıklı yapıyı oluşturuyorlar. Kaliteli ve lezzetli bir ekşi maya yapmak için tam buğday unu ve klorsuz su kullanmanız gerekiyor. Unu ve suyu karıştırarak fermantasyon sağlamanız ve mayanızı sürekli beslemeniz gerekiyor. Bu nedenle oldukça sabır gerektiren ama sabrın sonucu mayanızda oluşan kabacıkları gördüğünüz zaman sizi fazlasıyla mutlu eden bir süreç. Elde ettiğiniz mayaya tekrar su ve un ekleyerek lezzetli ekmekler yapabilir, kalan mayanızı da sonra kullanmak amaçlı beslemeye devam edebilirsiniz. 

 

Ekşi mayanın faydalarına baktığımız zaman sizi şaşırtacak kadar çok olduğunu göreceksiniz. İçinde bulundurduğu canlı ve yararlı organizmalar nedeniyle probiyotik özelliğe sahiptir ve özellikle sindirim sisteminiz için çok faydalıdır. Sindirimi oldukça kolaydır ve şişkinlik yapmaz. Özellikle tam buğday ve çavdar unuyla yapılan ekşi mayalı ekmekler lezzetlidir ve kolayca bayatlamaz. Glisemik indeksleri düşük olduğu için sizi fazlasıyla tok tutar ve kan şekerini düzenler. Besleyici özellikleri çok fazladır. B vitamini açısından zengindir, unutkanlığa iyi gelir. Önemli noktalardan bir diğeri de; mayaya karşı alerjisi olan kişilerin, ekşi mayaya karşı alerjik durum oluşturmama ihtimalleri vardır, ekşi mayalı ekmeği deneyebilirler.

 

Sağlıkla kalın.

09.03.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
392,00 TL 294,00 TL
Keçi Sade Yağ - Kapra (175gr)
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ