Zamanın eskitemediği lezzet ve sağlık: Ekşi Maya

Un ve su kullanarak ekmek yapmanın en ilkel yolu olan ekşi maya, tarihi Eski Mısırlı'lara dayanan binlerce yıllık bir geçmişe sahip ekşi mayalı ekmekler hala günümüzde sağlıklı besin maddelerinden biri olarak sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle günümüzde içeriği beyaz un ve hazır mayalarla yapılan beyaz ekmekler uzak durmamız gereken besinler listesinin başlarında yer alırken atalık tahıllarla hazırlanan ekşi mayalı ekmeklerin değeri daha da bir artmaktadır.
Peki, nedir bu ekşi maya, nasıl yapılır ve insan sağlığı için faydaları nelerdir?
Ekşi maya, aslında biyolojik süreçlerin meydana gelmesiyle oluşan, üzümün kabuğundan elde edilen Saccharomyces cerevisiae adıyla adlandırılan bir maya türüdür. Oksijensiz solunum yapma özelliğine sahip bu mayalar, ekmek yapımında fermantasyon sonucu ekmekte bulunan kabarcıklı yapıyı oluşturuyorlar. Kaliteli ve lezzetli bir ekşi maya yapmak için tam buğday unu ve klorsuz su kullanmanız gerekiyor. Unu ve suyu karıştırarak fermantasyon sağlamanız ve mayanızı sürekli beslemeniz gerekiyor. Bu nedenle oldukça sabır gerektiren ama sabrın sonucu mayanızda oluşan kabacıkları gördüğünüz zaman sizi fazlasıyla mutlu eden bir süreç. Elde ettiğiniz mayaya tekrar su ve un ekleyerek lezzetli ekmekler yapabilir, kalan mayanızı da sonra kullanmak amaçlı beslemeye devam edebilirsiniz.
Ekşi mayanın faydalarına baktığımız zaman sizi şaşırtacak kadar çok olduğunu göreceksiniz. İçinde bulundurduğu canlı ve yararlı organizmalar nedeniyle probiyotik özelliğe sahiptir ve özellikle sindirim sisteminiz için çok faydalıdır. Sindirimi oldukça kolaydır ve şişkinlik yapmaz. Özellikle tam buğday ve çavdar unuyla yapılan ekşi mayalı ekmekler lezzetlidir ve kolayca bayatlamaz. Glisemik indeksleri düşük olduğu için sizi fazlasıyla tok tutar ve kan şekerini düzenler. Besleyici özellikleri çok fazladır. B vitamini açısından zengindir, unutkanlığa iyi gelir. Önemli noktalardan bir diğeri de; mayaya karşı alerjisi olan kişilerin, ekşi mayaya karşı alerjik durum oluşturmama ihtimalleri vardır, ekşi mayalı ekmeği deneyebilirler.
Sağlıkla kalın.
09.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Keten Tohumu Yağı (250ml) - Essen Organik
Essen Organik'in organik keten tohumu yağı Eskitadında.com'da. Soğuk pres yöntemiyle elde edilen %100 saf ve organik keten tohumu...
372,78 TL -
Bebek Kuşbaşı (250gr) - Etin En İyisi
Bebek kuşbaşı, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Annelerin minik kuşlarına özel sağlıklı kuzu etinden protein ve demir kaynağı bebek...
385 TL -
Organik Pirinç Unu (500gr) - Windy Valley
Organik pirinç unu, pirinç tanelerinin öğütülmesiyle elde edildiği için lif, vitaminler (örneğin, B vitaminleri), mineraller (örneğin, demir,...
142 TL
BENZER YAZILAR
-
Geçmişten gelen sağlık deposu: Sade Yağ
Sağlıklı ve bilinçli tüketime yöneldikçe en çok dikkat ettiğimiz konulardan birisi de hiç şüphesiz yemeklerde kullandığımız yağlar oldu. Zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte sade yağ da kendine yer edinmeyi başardı. Aslında geçmişi çok eskilere dayanan bir yağ çeşidi sade yağ.
-
Turşudan yemeğe uzanan lezzetli yolculuk
Ölçülü tüketildiğinde insan yaşamı için oldukça yararlı olan turşu, ana yemeklerin en lezzetli eşlikçisi olmasının yanı sıra kimi zaman da tek başına bir yemek olarak sofralarımızı süslüyor. Özellikle Uzak Doğu kültüründe oldukça yaygın olan turşu yemekleri dışında, Karadeniz yöresi başta olmak üzere Türk mutfağında da çeşitli turşu yemekleri boy gösteriyor.
-
Ekşi mayalı ekmekle lezzetli ekmekçik tarifleri
Pratik ve kolay hazırlanması nedeniyle birçok insanın vazgeçilmezi olan kanepeleri, ekşi mayalı ekmekle yaparak, keyifli atıştırmalıklarınızı aynı zamanda daha sağlıklı hale çevirebilirsiniz. İşte sizin için hazırladığımız, birbirinden güzel ve lezzetli ekşi mayalı ekmekle yapılan kanepe tarifleri…
YORUMLAR