Geçmişten gelen sağlık deposu: Sade Yağ
Sağlıklı ve bilinçli tüketime yöneldikçe en çok dikkat ettiğimiz konulardan birisi de hiç şüphesiz yemeklerde kullandığımız yağlar oldu. Zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte sade yağ da kendine yer edinmeyi başardı. Aslında geçmişi çok eskilere dayanan bir yağ çeşidi sade yağ. Zaman içerisinde unutulmaya yüz tutsa da, sağlıklı yaşam için yeni alternatifler aramaya başladığımız son zamanlarda tekrar duymaya başladık adını. Peki, sade yağ tam olarak nedir, nasıl elde edilir ve yararları nelerdir?
Dilimizde sade yağ ya da saf yağ olarak kullanılan bu yağ çeşidi dünyada genel olarak “ghee” adıyla bilinmektedir ve saflaştırılmış yağ anlamına gelmektedir. Sade yağ, genel olarak süt ve süt ürünlerinden elde edilen tuzsuz tereyağından yapılmaktadır yani sade yağın hammaddesi doğal sütten yapılan doğal tereyağıdır. Bu tuzsuz tereyağından suyun ve yağsız kuru kısmın uzaklaştırılması ile neredeyse tamamı süt yağını içeren sade yağ elde edilmiş olur. Bu nedenle sade yağ, süt yağı olarak da bilinmektedir. Sade yağ %100 süt yağı iken, doğal bir tereyağında süt yağı oranı %85 civarındadır.
Sade yağ, su ve yağsız kuru kısmı içermediği için çok daha lezzetlidir. Yoğun yağ içeriğine sahip olduğu için çok az miktarda dahi kullanılsa yemeklere tadını fazlasıyla verir. Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir. En dikkat çekici özelliklerinden biri ise, yanma ısısının 250 °C’ye kadar çıkabilmesidir. Bu sayede serbest radikaller ortaya çıkmadan sağlıklı bir şekilde kızartma dahi yapılabilir. Yağda eriyen özellikle A, D ve E vitaminleri ve ayrıca K vitamini bakımından çok zengindir. İçeriğinde laktoz ve kolesterol bulundurmaz. Bu nedenle kolesterolün dengelenmesine yardımcı olur ve kalp dostudur. Sindirim sistemini korur ve bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
Sağlıkla kalın.
28.10.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Tereyağı (500gr)
Eski Tadında için özel üretilmiş, aysun the sütçü sütleriyle birlikte Sakin Kent Vize (Kırklareli) ineklerinin sütünden geleneksel...
320 TL -
Ham Kakaolu Fıstık Ezmesi (300gr x 3 adet, Ham Ballı) - Mıstık Fıstık
Ham kakaolu fıstık ezmemiz rafine şeker içermez, şeker yerine İTÜ'den analizli olarak üretilen Bee’o ham balı ile...
599 TL -
Biberiye Çeşnili Zeytinyağı (250ml) - Bilgem Zeytincilik
Ayvalık/Burhaniye zeytinyağı, biberiye ile lezzetlendirilerek zengin bir aroma sunar. Bu zeytinyağı, salatalarınıza, ızgaralarınıza ve diğer yemeklerinize lezzet...
240 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Evde doğal tereyağı nasıl yapılır?
Doğal ürünler tüketmek isteyen birçok tüketici sütçüden taze süt alıp yoğurdunu ve kaymağını kendi yapıyor. Giderek yükselmeye başlayan bu beslenme trendinde, bir adım daha ileriye giderek tereyağınızı da doğal olarak kendiniz hazırlayabilirsiniz. Nasıl mı?
YORUMLAR