Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?
Sağlıklı bir yaşam için her sabah kahvaltı etmek çok önemli. Kahvaltı deyince de aklımıza ilk yumurta gelir. Haşlamadan, omlete, menemenden, yumurtalı ekmeğe her türlü lezzetin ayrılmaz bir parçası olan bu mucizevi besinin doktorlar tarafından da her gün tüketilmesi öneriliyor. Yumurta uzun süre tokluk yaratan önemli bir protein kaynağı.
Güne enerjik ve sağlıklı başlamak için birebir olan yumurtanın tüketiminde önemli olan bir nokta var: tazelik. Özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocuklar için çok faydalı olan yumurtanın taze tüketilmesine dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde, faydasını büyük oranda kaybedeceği gibi, zehirlenmelere de yol açabiliyor.
Yumurtanın tazeliğini, sebze meyveler gibi, kokusundan veya görünüşünden anlayamıyoruz. Yumurtanın tazeliğini anlamak için evde uygulayabileceğiniz birkaç yöntem var.
Eğer yumurtayı kırmadan tazeliğini anlamak istiyorsanız, o zaman içi su dolu bir kaba yumurtanızı yavaşça koyun. Eğer yumurta yatay bir şekilde kabın dibinde durursa, taze demektir. Dikleşmeye ve yükselmeye başlaması tazeliğini yitirdiğini gösterir. Diyelim ki, kabın dibinde ama dik durdu. Bu durumda yumurtanız hala tüketilebilir fakat tazeliğini kaybetmeye başlamış durumdadır. Eğer yumurtanız dik bir şekilde suyun yüzeyine çıkıyorsa bayatlamış olduğunu söyleyebiliriz, yenilmemesini öneririz.
Yumurtanın tazeliğini anlamak için izlenebilecek bir diğer yol ise, yumurtayı ışığa tutmaktır. Yumurta tazeyken içindeki hava boşluğu oldukça azdır. Ancak, bayatladığında bu hava boşluğu giderek artar. Yumurtayı dikey olarak ışığa tutarak üst kısmında ışığın geçtiği yere bakabilirsiniz. Eğer hava boşluğundan geçen ışık 4-5 milimetreden uzun ise, yumurta bayatlamaya başlamıştır.
Taze yumurtaların ağırlığı az çok aynıdır ancak yumurta bayatladıkça ağırlığı azalmaktadır. Eğer evinizde elektronik tartı varsa, yumurtanın ağırlığını ölçerek tazeliğini takip edebilirsiniz.
Yumurtayı tek başına bir kaba kırıp yumurtanın sarısını ve akışkanlığını inceleyerek de tazeliğiyle ilgili yorum yapabilirsiniz. Eğer sarı kısmı bombeli ve dağılmadan duruyor ve genel olarak yumurtanın beyazında akışkanlık gözlenebiliyorsa, o yumurta tazedir. Ancak, yumurtanın sarısı hemen dağılırsa ve yumurtanın beyazı pek de akışkan gözükmüyorsa, o yumurta bayatlamıştır.
Sağlıkla kalın.
16.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
99,6 TL -
Yumurta (Organik, 30 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
298,8 TL268,95 TL -
Erişte (El Kesmesi, 500gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Geleneksel yöntemiyle günlük yumurtamız kullanılarak üretilen besleyici çocukların hayır diyemeyeceği lezzet. Güneşin bol...
186,37 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Yumurta sarısının rengi bize ne anlatıyor?
Yumurta, en besleyici gıdalar listesinde kendine en üst sıralarda yer edinmeyi başaran en temel gıdalarımızın başında geliyor. Anne sütünden sonra en değerli gıda olan yumurtayı alırken üretim koşullarına, ardından da evde saklama koşullarına oldukça dikkat etmemiz gerekiyor. Bunun yanı sıra, yumurtanın sarı renginin nasıl olması gerektiği de bir diğer tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor...
-
Yumurtanın faydaları
Yumurta anne sütünden sonra içeriği bakımından en zengin gıda maddelerinden biridir. İnsanın ihtiyaç duyduğu birçok besini içinde bulundurur. Yumurta doyurucu ve tok tutucudur, ayrıca karbonhidrat içermediği için glisemik indeksi sıfırdır.
YORUMLAR