Hastalıklardan korunmak için neler yapabiliriz?
Vücudumuzun zararlı bakteriler ve virüslere karşı gösterdiği savunma sistemine bağışıklık sistemi denir. Alınacak bazı önlemlerle hastalıklara yakalanma riski düşürülebilir. Özellikle soğuk kış aylarında alacağımız tedbirler hem sağlığımızı hem de hayat kalitemizi olumlu etkileyecektir.
DEVAMIH1N1 virüsü nedir?
H1N1 veya daha çok bilinen adıyla domuz gribi solunum yolu enfeksiyonuna neden olan viral bir enfeksiyonun adıdır. Genellikle yakın temas, öksürük ve hapşırma ile bulaşır. Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirerek domuz gribine yakalanma riskini düşürmek mümkündür.
DEVAMIBakteri ve virüs arasındaki fark nedir?
Bakteri ve virüsler mikroskopla görülebilecek kadar küçüktürler. Bakteriler tek hücreli canlılardır ve çoğalmak için canlı hücrelere ihtiyaçları yoktur. Bakterilerin büyük çoğunluğu faydalıdır. Vücudumuzda da birçok yararlı bakteri bulunur. Virüsler ise sadece protein bir kılıf ve DNA ya da RNA taşıyan çekirdekten oluşurlar. Sadece hücre içerisinde çoğalabilirler ve zararlıdırlar. Bakterilerin bazıları ve virüsler bakteriyel veya viral olmak üzere enfeksiyonlara neden olurlar.
DEVAMISaç sağlığına iyi gelen besinler
Uygun beslenme ile saçların dökülmesini yavaşlatmak ve daha sağlıklı görünmelerini sağlamak mümkündür. Demir eksikliği saç dökülmesinin önemli nedenlerinden biridir. Japonya’da yapılan bilimsel araştırmalarda prosiyanidin bileşiğinin saçları yeniden çıkardığı ve saç köklerini güçlendirdiği ispatlanmıştır. Erkeklerde saç dökülmesinin temel nedenlerinden birisi çinko eksikliğidir.
DEVAMIGöz sağlığına iyi gelen besinler
Vücudumuzun sağlığını korumak için dengeli ve doğru beslenmek çok önemlidir. Göz sağlığımız da bunların başında gelir. Kış ile birlikte gelen hastalıklar artsa da, özellikle gözlerimiz için çok faydalı olan gıdaların birçoğu kış mevsiminde yetişir.
DEVAMIÇiğ süt ne kadar güvenilir?
Endüstriyel sütlerin güvenli olup olmadığına yönelik farklı değerlendirmeler bulunuyor. Çiğ süt söz konusu olduğunda ise sağlık ve hijyen kaygıları söz konusu oluyor. Çiğ süt alırken nelere dikkat etmeli, hangi şartlarda çiğ süt tercih edilebilir, çiğ süt tercih etme nedenleri nelerdir?
DEVAMIEndüstride süt nasıl işlenir?
Entegre tesislerde, dev hacimlerde üretilen ve dev nüfuslara dağıtılan sütler, masamıza gelene kadar birçok işlemden geçiyor. Bu işlemlerin sağlık açısından olumlu veya olumsuz olduğu ise tartışma konusu.
DEVAMIEndüstriyel sütler ve süt ürünleri güvenilir mi?
Endüstriyel süt ve süt ürünleri sayısız işleme maruz kalıyor. Resmi kurumlar ve üretici firmalar bu ürünlerin güvenilir olduğunu belirtiyor. Kimi uzmanlar ise söz konusu işlemlerin neticesinde sütün vücuda çeşitli zararlar verebileceğini savunuyor.
DEVAMIBozuk süt nasıl anlaşılır?
Süt ömrü çok kısa olan bir gıdadır. Sütün bozuk olup olmadığını anlamak için kıvamına, kokusuna, rengine ve tadına bakabilirsiniz.
DEVAMIPekmez bozulur mu?
Pekmez, üzüm, keçiboynuzu, dut, andız gibi meyvelerin ezilip ısı ile koyulaştırılmasıyla elde edilir. Pekmezimizi uygun koşullarda saklamazsak her gıdada olduğu gibi bozulma gerçekleşir. Bozuk pekmez kolaylıkla anlaşılabilir. Pekmezimizi uygun adımları izlediğimiz takdirde uzun süre bozulmadan saklamamız mümkündür.
DEVAMIYemişleri çiğ tüketin
Kuruyemişlerin, besin değeri açısından çok zengin olduklarını hepimiz biliyoruz. Uzmanlar, diyabetten kansere kadar birçok hastalığa yakalanma riskini azaltmak için, günde bir avuç çiğ kuruyemiş tüketilmesini öneriyorlar.
DEVAMIDetoks nedir? Hangi detoksları yapabiliriz?
Detoks yaşam tarzı, yanlış beslenme ve çevresel faktörler nedeniyle kirlenen vücudumuzun toksinlerden temizlenmesi durumudur. Suya ekleyeceğimiz meyve ve sebzeler suyun tadını değiştirmekle kalmaz, aynı zamanda toksinlerin atılmasını ve vücuda yararlı bileşenlerin alınmasını sağlarlar. Sindirimi düzenlemekten iltihaplanmayı önlemeye kadar birçok detoks tarifi uygulamak mümkün.
DEVAMI