Pekmez bozulur mu?
Pekmez lezzetli ve yoğun tada sahip mutfak kültürümüzde önemli yeri olan güçlü bir gıdadır. Pekmez, üzüm, keçiboynuzu, dut, andız gibi meyvelerin ezilip ısı ile koyulaştırılmasıyla elde edilir. Uygun koşullarda saklanırsa uzun süre bozulmadan tadını muhafaza eder.
Pekmezimizi uygun koşullarda saklamazsak her gıdada olduğu gibi bozulma gerçekleşir. Pekmez hangi meyveden yapılırsa yapılsın bol miktarda antioksidan ve mineral içerir. Antioksidan bileşenlerin azalmaması ve oksitlenme olmaması için pekmezin güneş alan bir yerde muhafaza edilmesi önerilmez. Güneş ısısı pekmezin sıcaklığını artırarak HMF adı verilen maddenin çoğalmasına da neden olur. HMF, Dünya Sağlık Örgütü tarafından potansiyel kanserojen olarak tanımlanmıştır ve gıda tebliğlerinden üst limitleri belirlenmiştir. Bu nedenle pekmez güneş almayan bir yerde veya buzdolabında saklanırsa daha sağlıklı bir şekilde tüketilebilir.
Pekmez yapısı hızla değişebilen bir gıdadır. Bu nedenle uzun süre tüketilmeden bekletilmesi tavsiye edilmez. Pekmez tüketilebilecek miktarda alınmalı ve ağzı kapalı şekilde kavanozlarda saklanmalıdır. Ağzı açılan kavanozlar ise mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Bir diğer önemli şart ise pekmezin saklandığı ortamın rutubetli olmamasıdır. Pekmezin saklandığı kabı da düzgün seçmemiz gerekmektedir. Plastik kaplar zararlı maddelerin ortaya çıkışını hızlandırırlar. Bu nedenle cam kaplar tercih edilmelidir.
Pekmezin üzerinde ince bir küf tabakası oluşması pekmezin bozulduğu anlamına gelir. Genellikle bozulmanın ilk evrelerinde pekmez köpüklenir. Açık kahverengi ya da sarı renkte bir köpük pekmezin üzerini kaplar. Sonrasında pekmezin rengi koyulaşmaya başlar. Anlamak gayet basittir. Bozulmamış pekmez içerisine batırılan kaşığın üzerindeki pekmezin rengi açık kahverengi olur. Bozulmuş pekmez ise kaşığın üzerinde koyu kahverengi hatta neredeyse siyah renk bırakır ve kolay akmaz. Pekmez kavanozunun dibinde tortu kalınlaşmışsa bu da bozulmanın göstergesidir. Pekmezin kendine has tadını hepimiz biliriz ve tatlı bir gıdadır. Tadında ekşime olan pekmez bozulmuş demektir ve yapısında kimyasal değişikliklerin başladığını gösterir.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez. Sağlığa faydalı bir pekmez tüketmek için nasıl saklanması gerektiğine dikkat etmenizi öneririz.
Sağlıkla kalın.
10.12.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Dut Pekmezi (230gr) - Eski Tadında
Saf, katkısız, glukoz veya mısır şurubu içermeyen, tamamen geleneksel yöntemlerle hazırladığımız pekmezimiz için dalındaki iyi dutları topladık,...
117,2 TL105,48 TL -
Organik Jojoba Yağı (50ml) - Vienurla
%100 Pure and Organic Oil Jojoba (Simmondsia chinensis seed oil)...
580 TL -
Gül Suyu - Tonik (100ml) - Pelinka
Katkısız kişisel bakım ürünleri üreticisi Pelinka'nın ürünleri Eskitadında.com'da. Pelinka markalı kozmetik ürünleri T.C. Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve...
192 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Keçiboynuzu unu ile kek tarifi
Keçiboynuzu unu ile kakao ve şeker kullanmadan güzel bir kek yapabilirsiniz. İçerdiği şeker sizin damak tadınıza göre kekinizi yeterince tatlandırmadıysa, kekinizin üzerine keçiboynuzu pekmezinden sos yapabilirsiniz.
YORUMLAR