Bozuk süt nasıl anlaşılır?
Süt ömrü çok kısa olan bir gıdadır. Sütün bozulması içeriğindeki mikroorganizmaların sütün şekerini tüketmesi ile sütün şekerinin azalması ve bitmesi sürecidir. Isıl işlemler uygulanarak içeriğindeki mikroorganizmalardan arındırılarak sütün ömrü uzatılabilse de, ömrünün sonunda veya havayla temas ettiğinde ve uygun koşullarda saklanmadığında süt daha kısa sürede bozulur. Sağlıklı süt tüketimi için ise sütün bozulduğunu anlamak önemlidir. Sütün bozuk olup olmadığını anlamak için kıvamına, kokusuna, rengine ve tadına bakabilirsiniz.
Kıvamı
Süt akıcı bir sıvıdır. Bozulmaya başlayan sütün kıvamı yoğunlaşır. Bozuk halde çok bekletilen sütün yoğurt kıvamına geldiği bile görülür. Ayrıca bozulan süt kısık ateşte pişirildiğinde dibe çöker veya topaklanma yapar.
Kokusu
Sütün bozulup bozulmadığını anlamak için koklamak etkili yollardan biridir. Bozulan sütün kokusu değişir ve kötü kokar. Koku ekşi bir kokudur.
Rengi
Beyaz renkte olan süt, bozulmaya başlamasıyla birlikte sarılaşmaya başlar. Bozulma sürecinde bekleme süresi uzadıkça süt mavimsi ve kırmızımsı renge dönüşmeye başlar. Ayrıca sütün üzerinde köpükler oluşmaya başlar.
Tadı
Sütün bozulması ile tadı ekşimeye veya acılaşmaya başlar.
Sütü ziyan etmeden bozulma aşamalarında dönüştürerek değerlendirebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
08.03.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
%100 Ekolojik Sebze ve Meyve Temizleme Fırçası - Vienurla
Ekolojik mutfaklarda sebze ve meyve temizlemek ve ayrıca dilerseniz çok amaçlı masa örtüsü kırıntı temizlemek için kullanabilirsiniz....
250 TL -
Doğal Hot Dog Tipi Katkısız Sosis (400gr) - Etin En İyisi
Dana hot dog tipi katkısız sosis, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Sidar Şef’ten gerçek etten gerçek sosis. Dinlendirilmiş yüksek kaliteli...
485 TL -
Organik Salatalık (500-550gr)
Sofralarımıza tazelik veren organik salatalıklarımızı topladıktan sonra hızla size getiriyoruz....
102 TL
BENZER YAZILAR
-
Ebegümecinin kullanım alanları
Küçük bir hazine olan ebegümeci her yerde yetişebilir ancak tarlalarda ve çalılıklarda daha sık rastlanır.
-
Kakao nedir? Nerelerde üretilir? Ham kakao nedir?
Kakao adını Latincede “tanrıların besini” anlamına gelen “Theobromocacao” kelimesinden alır. Çoğunlukla Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao kolestrol içermez, dolayısıyla bitter çikolata da kolesterol içermez. Kakao bakır, magnezyum, fosfor, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Doğal yollarla fermente edilen ve ısıl işleme tabi tutulmayan kakaolar “ham kakao” olarak adlandırılır.
-
Kinoa nedir, faydaları nelerdir?
Kinoa, binlerce yıldır Amerika kıtasında tarımı yapılan fakat ülkemizde son yıllarda popüler olan bir tohumdur. Biyolojik olarak ıspanakgiller familyasından olsa da tahıl grubunda değerlendirilmektedir.
YORUMLAR