Kinoa nedir, faydaları nelerdir?
Kinoa, binlerce yıldır Amerika kıtasında tarımı yapılan fakat ülkemizde son yıllarda popüler olan bir tohumdur. Biyolojik olarak ıspanakgiller familyasından olsa da tahıl grubunda değerlendirilmektedir.
Kinoa, tohumla çoğalan tek yıllık otsu bir bitkidir. Kuraklığa dayanıklı ve kazık köklüdür. Olgun halinde boyu 100-150 cm arasında değişebilmektedir.
Kinoa, vücudun ihtiyacı olan tüm proteini içerir
Kinoa tohumları tam protein içeren nadir bitkilerden birisidir. Bu nedenle vücudun ihtiyaç duyduğu tüm proteinleri içerir ve özellikle vejetaryenler için eşsiz bir besin deposudur. Kinoanın popülaritesinin artmasında önemli olan faktörlerden birisi de kolestrolün artmasına neden olan doymuş yağ içeren hayvansal proteinlere göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olmasıdır. Kinoayı eşsiz kılan bir başka özelliği ise, glüten içermemesidir. Bu nedenle Çölyak hastaları tarafından sıklıkla tercih edilen bir tahıldır. Glutensiz diyet programlarında sıklıkla yer verilen kinoa tohumundan glütensiz ekmekler, çörekler ve kinoa gevrekleri hazırlanabilmektedir.
Kinoa yüksek protein değeri ve lif açısından çok zengin olduğu için kalorisi düşük bir tahıl değildir. Fakat içerdiği yüksek protein uzun süre kişiyi tok tutarken, lif de öğünler arasında oluşabilecek tatlı krizi ve acıkma hissinin oluşmasına engel olur. Ayrıca yüksek lif içeriği en büyük bağırsak problemlerinden biri olan kabızlığın giderilmesine yardım eder. Diyabet hastalarında kan şekerinin düzenlenmesinde kinoa tavsiye edilen tahıllardan birisidir.
Kinoa pişirilmeden önce birkaç saat suda bekletilmelidir. Çok kısa sürede pişen kinoanın, pişme süresi genellikle 20 dakikayı geçmez. Kinoa, pirinç ve bulgurun kullanıldığı tüm yemeklerde kullanılabilir. Ara öğün olarak yoğurt içerisine eklenerek tüketilebilir. Köfte haline getirilebilir, pilavı yapılabilir, müslinin içerisine konularak kahvaltıda tüketilebilir.
Kinoa pişmiş hali ve çiğ hali arasında kalori farkı fazla olan bir tahıldır. Pişmiş 100 g kinoa yaklaşık 77 g su içerirken, çiğ kinoa 13 g su içerir. 100 g pişmiş kinoa 120 kalori iken 100 g pişmemiş kinoa 368 kaloridir.
Birçok uzmana göre bebeğin katı gıdaya geçiş sürecinde kinoa ile tanışması bir sorun yaratmamaktadır. Fakat alerjik reaksiyonları en aza indirebilmek için bebeğin 8. ayını beklemekte fayda vardır. 8. aydan itibaren bebek mamasının besin değerini artırabilmek ve mamaya kıvam verebilmek için kinoa mamalara eklenebilir.
Sağlıkla ve afiyetle kalın…
29.10.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Şekersiz Kayısı Marmelatı (220gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Dalından topladığımız kayısılarımız ile hazırladığımız şekersiz reçel ve marmelatlarımızın lezzeti bizce harika...
137,39 TL -
Chia ve Keçiboynuzlu Fıstık Ezmesi (200gr) - Mıstık Fıstık
Chia ve keçiboynuzlu fıstık ezmemiz, yüksek kaliteli yer fıstığı, chia tohumları ve keçiboynuzu ile hazırlanmıştır. Bu özel...
189,9 TL -
Ardıç Katranı Sabunu (1 adet) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Doğal ardıç katranı sabunudur, doğal antiseptik özelliği ile iyi bir hijyen sağlayıcısıdır. Gönderim...
94,78 TL
BENZER YAZILAR
-
Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
-
Bebekleri katı gıdaya alıştırmanın 10 yolu
Doğru beslenmenin önemini biliyor ve kendi hayatınızda sağlıklı yiyeceklerle beslenmeye özen gösteriyorsanız bebeğinize de bu şekilde bir yeme alışkanlığı kazandırmak kolay olacaktır. Eğer ileride çocuğunuz patates kızartması için can atarken, brokoliye burun kıvırmasın istiyorsanız, bu alışkanlıkları kazandırmaya çocuğunuz bebekken başlamalısınız. “Peki ama nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Detayları bu yazımızda...
-
Sağlıklı beslenme yol haritası – 4
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları yazı dizimizin son bölümüyle sizlerleyiz. Sağlıklı karbonhidrat ve tam tahıllı ürünleri tercih edin...
YORUMLAR