Bebekleri katı gıdaya alıştırmanın 10 yolu

Bebekleri katı gıdaya alıştırmanın 10 yolu

Doğru beslenmenin önemini biliyor ve kendi hayatınızda sağlıklı yiyeceklerle beslenmeye özen gösteriyorsanız bebeğinize de bu şekilde bir yeme alışkanlığı kazandırmak kolay olacaktır. Eğer ileride çocuğunuz patates kızartması için can atarken, brokoliye burun kıvırmasın istiyorsanız, bu alışkanlıkları kazandırmaya çocuğunuz bebekken başlamalısınız. “Peki ama nasıl?” dediğinizi duyar gibiyiz. Detayları yazımızın devamında…

 

İlk lokma için doğru zamanı bulun. Katı gıdaya genelde 6 aylıkken başlanması öneriliyor, siz bebeğinizin hazır olduğunu sizin yediğiniz içtiğiniz her şeye merakının başlamasıyla da anlayabilirsiniz. Bebekleri katı gıdaya alıştırmak için verilen ilk lokmalar için ise sabah saatlerinde bebeğiniz uykudan uyandıktan hemen sonrasını tercih edebilirsiniz. Bebeğinizin bu süreçte çok aç olmamasına ve etrafında dikkatini dağıtacak kişi ve objelerin olmamasına dikkat etmelisiniz. Televizyonun kapalı, telefonların uzakta olması çok iyi olacaktır. Katı gıdaya ilk olarak kabak, havuç, patates gibi haşlanmış sebzelerle veya kayısı, armut, muz veya avokado gibi meyvelerle başlayabilirsiniz. Meyvelerin tatlı tadına alışmadan önce sebze ile başlamayı da öneren uzmanlar var. Bu gıdaları ilk verdiğinizde bebeğiniz muhtemelen birkaç lokma alıp yemeyi bırakacaktır. Bu bebeğinizin yeteri kadar besin aldığını gösterir, bebeğinizi daha fazlası için zorlamamalısınız.

 

Çeşitlilik önemli. Feeding Baby Green kitabının yazarı Alan Greene M.D’ye göre, bebeğinize her gün başka bir gıda vermelisiniz. Eğer sürekli aynı besinleri verirseniz, bebeğiniz sadece o besine alışacak ve yemek yerken çok seçici olacaktır. Farklı besinler farklı besin değerleri içerir bu nedenle de çeşitlilik önemlidir. Tabi yeni verdiğiniz yiyecekler için alerji ihtimaline karşı 3 gün kuralı uygulayarak üç gün ardarda miktarı yavaş yavaş artırarak denemeniz tavsiye edilir.

 

Tekrar tekrar dene. Araştırmalara göre 4 anneden 3’ü bebekleri bir besini yemeyi reddettiğinde, o besini bebeklerine yedirmekten vazgeçiyor. Bu konuda ısrarcı olmalısınız. Çünkü bir bebek bir besini yemeyi kabul edene kadar en az 15 kere denemeniz gereklidir. Dr. Greene bir araştırmasında annelerden bebeklerine onların sevmedikleri bir sebze püresini gün aşırı vermesini istemiştir ve 2 haftalık süreç sonunda birçok bebek daha önce sevmedikleri sebzeleri severek yemeye başlamıştır.

 

Bir süre sonra bazı baharatları ekleyin. Bebekler katı gıdaya başladıklarında genelde sade yiyecekler yemeye başlarlar. Ancak zamanla bu sade yiyeceklere alışırlar, işte o noktada bebeğinizin besinlerine bazı hafif baharatları ekleyebilirsiniz. Örneğin elmasına tarçın, kıymalı karnıbaharına bir fiske kimyon koyabilirsiniz. Kekik, nane, kimyon, karanfil ve tarçın 9 aydan sonra ekleyebileceğiniz baharatlardandır.

 

Bebeğiniz besinlerle bağ kursun. Bebeğinize, yediği besinlerin isimlerini öğretin. Eğer bebeğiniz yediği besinlerin isimlerini öğrenirse, bu besini daha çabuk fark eder. Bebeğiniz büyüdükçe birlikte markete, pazara gidin ve o ortamda bebeğinizin yediği yiyecekleri fark etmesine izin verin.

 

Bebeğinizle mutfakta vakit geçirin. Yemek yaparken bebeğinizi mutfağa getirmekten çekinmeyin. Bebeğiniz sizi yemek yaparken izlediğinde, yemekle olan ilişkinizi görür, yemek kokusunu duyar, bu da onun yiyeceklere alışmasına yardımcı olur. Hatta bebeğiniz biraz daha büyüdüğünde size mutfakta yardımcı olmaya bile başlayabilir.

 

Yemek masasına birlikte oturun. Akşam yemeğinizi yerken bebeğinizi de masaya alın. Haftanın her günü ailecek yemek yiyemeseniz bile en az bir gün mutlaka bunu deneyin.  Kendi kendine daha çok yemeye başladığı dönemlerde, o yanınızda yemeğini yerken siz de tercihen benzer yiyecekler olmak üzere onunla birlikte yemeğinizi yiyin. Dışarıda yemek yediğinizde mutlaka bebeğinizi de restorana götürün, bu onların özgüvenini artıracak  ve onlara ailecek yemek yemenin özel bir aktivite olduğunu erken yaşta öğretecektir.

 

Rol model olun. Bebeğinize yemek yemesini söylemeyin, yemek yiyerek ona örnek olun. Eğer siz de yemek yemek konusunda seçiciyseniz bunu bebeğinize yansıtmayın. Örneğin, sebze yemeklerini sevmiyorsanız, çeşitli yan ürünlerle yemeği renklendirin. Çocuğunuzun sizi yemek yerken görmesine izin verin, onlara örnek olun.

 

Yemekleri çekici kılın. Çocuğunuzu her sebze yediğinde ödüllendirmeyin ya da sebze yemeğinden sonra ona tatlı vadetmeyin. Eğer sürekli ödül verirseniz bebeğiniz sebze yemeye alışamaz. Tatlı ödülü yerine sebze yemeklerini çekici kılın. Yemek yemeyi eğlenceli hale getirin, yemeği renkli kaselerde servis edin. Kreplere, yumurtaya, tabaklara sebzeleri kullanarak yüz şekli verin. Humus ve yoğurttan bir sos hazırlayın, parmak sebzeleri (haşlanmış kabak, havuç, kereviz, karnıbahar, brokoli vb) içine batırıp yemesine olanak tanıyın. Yemek yeme alışkanlığını eğlenceli ve lezzetli hale getirin.

 

Rahat olun. Bütün çocukların farklı olduğunu unutmayın. Bebeğinizi beslenme alışkanlıkları bakımından  arkadaşlarınızın ya da komşularınızın çocuklarıyla karşılaştırmayın. Çünkü tüm çocukların damak zevki farklı olabilir. Bazı çocuklar önüne konulan her şeyi yiyebilirken, bazıları için bu zaman alır, sabırlı olun. Beslenme alışkanlıkları oluşturmaya küçük yaşta başlasanız bile, bunu tam oturmak için zamana ihtiyacınız vardır.

19.04.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
392,00 TL 294,00 TL
Keçi Sade Yağ - Kapra (175gr)
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ