Ebegümecinin kullanım alanları
Küçük bir hazine olan ebegümeci her yerde yetişebilir ancak tarlalarda ve çalılıklarda daha sık rastlanır.
Küçük bir hazine olan ebegümeci her yerde yetişebilir ancak tarlalarda ve çalılıklarda daha sık rastlanır. Yapısı itibariyle pembeden mora kadar değişen renklerde çiçekleri vardır. Sağlık, güzellik ve mutfak açısından ebegümecinin sapı, yaprakları, tohumları ve çiçekleri çok faydalıdır. Ebegümecinin yaprakları ve çiçekleri ilkbaharda hasat edilir. Mart ayında ise kökleri topraktan çıkartılır.
Dünya üzerinde yaklaşık 1500 türü olduğu bilinse de, ülkemizde şu an için 8 ebegümeci türü yetiştirilmektedir. Türün en önemlisi ise “büyük ebegümeci” bitkisidir.
Birçok bitkinin aksine, sert ve kuru toprak koşullarında hayatta kalmalarını sağlayan uzun, güçlü ana köklere sahiptir. Kalsiyum, magnezyum, potasyum, demir, selenyum, A ve C vitaminleri bakımından zengin olan ebegümecine, birçok tarifte rastlamak mümkün. Özellikle salatalarda çok fazla tercih edilen lezzetli bir bitkidir. Ebegümeci tadı ıspanak tadına benzediğinden, hemen hemen her ıspanak veya pazı kullanılacak yemeklerde yerlerini eşit miktarda ebegümeci ile değiştirebilirsiniz.
Ebegümeci sağlık açısından da çok faydalı bir bitkidir. Fitoterapi (bitkisel tedavi) alanında astım, bronşit, öksürük, boğaz enfeksiyonları ve amfizem için tedavi olarak kullanılır. Solunum bozuklukları ve kronik kuru öksürüğü tedavi etmeye yardımcı olan antiviral ve antiseptik özelliklere sahip polisakkaritler içerir.
Ağız, boğaz, mide ve bağırsaklardaki yaraları veya iltihaplanmaları da tedavi etmek için kullanılmaktadır. Sağlık açısından diğer kullanım alanları;
• Bitkinin çayını ağız gargarası olarak kullanmak, ağız boşluğunuzun sağlığını düzenli olarak tedavi etmenin doğal ve etkili bir yolu olacaktır.
• Uyku bozukluğu için yatmadan önce ebegümeci çayı içebilir veya bitkiden elde edilen yağı kullanabilirsiniz.
• Ebegümeci bitkisi özü içeren ev maskeleri ve yüz kremlerinin kullanılması, cildin erken yaşlanmasının tedavisinde etkilidir. Kozmetik şirketleri sabun, makyaj ve cilt bakım ürünleri gibi çeşitli kozmetik ürünlerinde bitki özleri kullanır. Ayrıca içeriğinde bulunan A vitamini cilde parlak ve genç bir görünüm kazandırır. Saç bakımı için de etkilidir ve kırılgan saçlara sahip kişilerde kullanılması tavsiye edilir.
• Kızarıklığı, şişliği ve karıncalanmayı yatıştırmak için ebegümeci çayını doğrudan tahriş olmuş bölgeye, bir bez yardımıyla uygulayabilirsiniz.
04.11.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Kakao Fındık Bardak Granola (150gr) - Mıstık Fıstık
Sağlıklı ve besleyici kahvaltılık ve atıştırmalıklarımızdan biri olan kakaolu ve fındıklı granolamız, damaklarınızda unutulmaz bir tat bırakacak....
120 TL -
Organik Kırmızı Lahana (1 adet)
Organik kırmızı lahana Eskitadında.com'da. Afiyet olsun....
99 TL -
Bakır Tütsü Seti - GAIA Gaia - Vienurla
Tütsü seti, tütsü çanağı (çap 80 mm, yükseklik 50 mm), tütsülük (doğal tütsü bitkileri), Hindistan cevizi kömüründen...
1950 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Ekolojik tarım nasıl yapılır?
Ekolojik tarım yapmak için doğru tohum seçiminden zararlılarla doğal yöntemlerle mücadeleye kadar pek çok nokta vardır. Doğal tarımda kullanılan yöntemler toprağın verimliliğini ve biyoçeşitliliği korumayı prensip edinir.
YORUMLAR