Zeytinyağı üretiminde dünyada neredeyiz?
Dünya genelindeki zeytin yetiştiriciliğinin %97’lik kısmı Akdeniz havzası, geriye kalan kısmı ise Latin Amerika ülkelerinde yapılmaktadır. Dünyada yaklaşık 9 milyon hektar alanda 900 milyon zeytin ağacından zeytin elde edilmektedir.
Türkiye, dünya zeytin üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Zeytin üretiminde öne çıkan diğer ülkeler ise, Fas, Tunus, Suriye, Portekiz, Cezayir, Mısır ve Arjantin olarak sayılabilir. Zeytin üretiminde öne çıkan ülkeler aynı zamanda zeytinyağı üretiminde de öne çıkan ülkelerdir.
2017 – 2018 yılı üretimine baktığımızda, İspanya 1 milyon 256 bin ton zeytinyağı üretimi ile lider konumundadır. Bu ülkeyi 400 – 450 bin ton ile İtalya, 300 – 350 bin ton ile Yunanistan izlemektedir. Türkiye’nin üretimi ise 290 bin ton civarındadır. Yapılan ihracatın %80’ni İtalya ve İspanya’ya dökme olarak gerçekleştirilmektedir. Bu da Türkiye’nin zeytinyağı konusunda markalaşmasını engellemektedir. İhracat yapılan ülkeler dökme zeytinyağını ambalajlayarak istediği marka adı altında satabilmektedir.
Türkiye’nin dünya piyasalarında markalı ve ambalajlı olarak yer alması için öncelikle ülke imajı yaratması gerekmektedir. Kısaca dünya zeytinyağı pazarında her ülkenin kendine özgü bir politikası, stratejisi vardır. Üretici ülke konumundaki Türkiye, sahip olduğu potansiyeli değerlendirerek bu pazarlarda daha etkin olarak yer almak istiyorsa öncelikle mevcut zeytin ağaçlarını kesmek yerine ağaç sayısını arttırmalıdır.
Türkiye, 2020 yılında zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 177 milyona, zeytinyağı üretimini de 650 bin tona çıkarmayı hedeflemektedir. TZOB verilerine göre Avrupa Birliği sofralık, yağlık ayrımı yapmadan zeytine kilogram başına 1.32 Euro destek vermektedir. Türkiye’de ise zeytin ve zeytinyağı üretimine farklı destek verilmekte, bu oran zeytinyağında daha düşük olmaktadır. Zeytinyağında destek kilogram başına 80 kuruştur. Diğer ülkelerdeki desteğin yüksek olması Türkiye’deki üreticinin işini zorlaştırmaktadır.
Türkiye’nin dünya zeytinyağı piyasasında daha iyi yerlere gelebilmesi için öncelikle mevcut zeytin ağaçları korunmalı, bakımı yapılmalı, boş alanlara ağaç dikilerek üretim alanları arttırılmalı, dökme yağ ihracatı yerine markalaşmış ve ambalajlanmış yağ ihracatına dönülmelidir. Ayrıca, diğer ülkelerle baş edebilmek için üreticilere verilen teşvik miktarı Avrupa Birliği ülkelerindeki miktara yakın olarak belirlenmeli ve üretici rahatlatılmalıdır.
Bu tedbirler alındığında dünya zeytinyağı pazarında birinciliği yakalamak çok zor değildir.
25.11.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Keçi Tulum Peyniri (250gr, Sade, %100 Keçi Sütü) - Madalı
%100 keçi sütünden şirden mayası ile hazırlanan keçi tulum peynirine kaya tuzu ekleniyor. Koruyucu, katkı maddesi içermiyor....
410 TL -
Safavi Hurma (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Arabistan'ın yerli üreticilerinden ithal edilen "Safavi Hurmamız" tüm kontrollerden geçtikten ve...
420 TL -
Dana Pöç (500gr) - Etin En İyisi
Dana pöç, bağışıklık sistemini güçlendiren, kemik sağlığı açısından önemli bir yemektir ve dana omurgasının 5. veya 6....
250 TL
BENZER YAZILAR
-
Organik kelimesi ne anlama gelir?
Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.
-
Radura nedir?
Market alışverişi yaparken ürün üzerindeki etiketleri okuma alışkanlığınız var mıdır? En son ne zaman bir ürün etiketini incelediniz? Radura işaretini tanır mısınız? Ne anlama geldiğini bilir misiniz?
-
Mutluluk meyvesi: Gojiberry
Kurt üzümü olarak bilinen gojiberry, ülkemizde de üretilmeye başladı. Mutluluk meyvesi ve süper meyve ismi ile de anılan gojiberrynin anavatanı Tibet’tir. Ülkemizde ise Karadeniz’in nemli bölgelerinde yetiştirilebilir. Yumuşak kırmızı tanelere sahip olan gojiberry, çalı formunda bitkilerden elde edilen, dünyanın besin değeri en yüksek meyvelerinden birisidir.
YORUMLAR