Homeopati nedir? Türkiye'de homeopat var mıdır?
Homeopati; bir hastalığın, hastalık belirtilerini sağlam bir insanda ortaya çıkarabilecek maddelerin çok düşük dozlarda hastaya verilmesiyle tedavi edilebileceği inancına dayanan bir alternatif tıp yöntemidir.
Homeopati dünyadaki en tartışmalı ve en popüler alternatif tıp seçeneklerinden biridir. Homeopatinin ana prensibi hastalığa neden olan şeylerin aynı zamanda hastalığı iyileştirebilecek şeyler olduğuna inanılmasıdır. Örneğin; vücuttaki yüksek ateşi düşürmek için normalde ateşe neden olan bir bitki veya madde hastaya verilmektedir.
Birçok homeopatik uygulamada, iyileştirme için kullanılacak aktif madde defalarca kez sulandırılır. Bu sulandırmalar sonucu 10 üzeri 99’da bir aktif molekül kalır. Çoğu zaman ilaç olarak satılan bu suyun içinde tek bir aktif molekül dahi kalmaz. Homeopatik ilaçların etkisine inanan kişiler her sulandırma seansında çalkalama işlemi nedeniyle ayrışan ve çözülen moleküllerinin hafızasına yerleştiğini ve daha güçlü hale geldiğini düşünür.
Tarihten bugüne homeopati
İlk olarak 18. yüzyıl sonlarında uygulanmaya başlanmış olan homeopatinin günümüze kadar gelmesinin nedeni, 19. yüzyılda hastalar üzerinde gösterdiği başarıdır. Bu başarının altında o dönem hastanın kanını akıtmak gibi yanlış tedavi uygulamalarının insanları daha da kötü etmesi yatmaktadır. Homeopatinin hiçbir farmakolojik etkisi olmasa bile en önemli özelliği hiçbir zararının da olmamasıdır. Alman doktor Samuel Hahnemann, 1976 yılında dönemin metotlarını doğru bulmayarak alternatif yöntemler geliştirmeye karar vermiştir. İlk homeopatik ilaçları bulan Hahnemann’ın hastaları iyileşmeye başlamış ancak bu içtikleri suyun mucizevi etkilerinden değil dönemin yanlış tıp uygulamalarına maruz kalmamaları ve Hahnemann’ın yaşam önerilerini dilemeleri ile olmuştur.
Hahnemann her hastasına katı kurallar listesi vermiş ve ancak listedekiler hastalık süresince uygulanırsa ilaçlarının işe yarayacağını söylemiştir. İşte Hahnemann’ın listesinde yasak olan ilginç olan şeylerden bazıları;
- Kahve, çay, alkol tüketmek
- Aşırı baharatlı veya tatlı şeyler yemek
- Peynir, soğan ve et tüketmek
- Koyun yününden elbiseler giymek
- Aşırı yorucu işler yapmak veya tüm gün yatıp hiçbir şey yapmamak
- Rüzgarda kalmak, at sürmek ve oyun oynamak
Ülkemizde homeopati ve eğitimleri
"Türkiye’de homeopat var mıdır?" sorusuna gelecek olursak; Türkiye’de homeopat eğitimi, Homeopati Derneği tarafından verilmektedir. Dernek, Türkiye’de homeopatinin yaygınlaşmasını sağlamak, homeopati uzmanı yetiştirmek, homeopatik danışmanlık hizmeti vermek, projeler ve araştırmalar yapmak üzere 2008 yılında İstanbul’da kurulmuştur.
Kuruluşundan bugüne kadar ‘’Sağlık Bakanlığına sunulan raporlar, çalışmalar ve düzenlenen Uluslararası konferanslar sonucunda, Türkiye’de 27.10.2014 tarihli ve 29158 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ‘’Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamalar Yönetmeliği” kapsamında kabul edilmiştir.
TC Sağlık Bakanlığı tarafından "kişiye özgü seçilmiş homeopatik ilaçlar ile sağlık durumunu iyileştirmeyi hedef alan bütüncül bir uygulama yöntemidir.’’ tanımı yapılmıştır.
26.10.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Ada Çayı (30gr) - Eski Tadında
Doğanın mucizesi bitki çaylarının en güçlülerinden biridir ada çayı. Sizin için el değmemiş doğal ortamından mis gibi...
64,8 TL58,32 TL -
Bakır Tütsü Seti - GAIA Gaia - Vienurla
Tütsü seti, tütsü çanağı (çap 80 mm, yükseklik 50 mm), tütsülük (doğal tütsü bitkileri), Hindistan cevizi kömüründen...
1950 TL -
Rise Shine Uçucu Yağ Karışımı (10ml) - Vienurla
Özellikle haftasonu evinize arkadaşlarınızı davet ettiğinizde veya kitabınızı okuyup kahvenizle keyif yapmak istediğinizde keyfinize keyif katacak bir...
540 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Titanyum dioksit (E171) nedir? Zararlı mıdır?
E171 koduyla bilinen bir gıda katkı maddesi olan titanyum dioksit hangi ürünlerde kullanılıyor, vücudumuza etkileri nelerdir?
-
Sağlıklı yağ tüketimi
Çoğunlukla hepimizin yağlar konusunda kafası karışıktır. Neyse ki, yağın önemi sonunda anlaşılmaya başlıyor. Sağlıklı yağ tüketimiyle ilgili bilgileri derledik.
YORUMLAR