Titanyum dioksit (E171) nedir? Zararlı mıdır?
Titanyum dioksit E171 koduyla bilinen bir gıda katkı maddesidir. Gıdalarda nem tutucu, renklendirici ve boyar madde olarak kullanılmaktadır. Özellikle beyaz renkli gıdalarda renk ve parlaklığı artırır. E171’in yüksek oranda kullanıldığı ürünler şekerlemeler, hazır tatlılar, sakızlardır. Ayrıca, beyaz un, sofra tuzu, kabartma tozu gibi ürünlerde de kullanılır. Bu maddenin nem çekici özelliğinden yararlanılır, gıdanın raf ömrünü artırır. Ayrıca endüstride titanyum dioksit, diş macunları, güneş kremleri, nemlendiriciler, şampuanlar, deodorantlar ve tıraş kremleri gibi pek çok üründe kullanılır. Güneş pilleri, kendi kendini temizleyebilen boyalar, buğu tutmayan camlar ve çevresel arıtma gibi uygulama alanları da bulunur. Avrupa’da 1970’li yıllardan bu yana ve halen kullanılan E171’in kullanımının yasaklandığı ve yasaklanmasının tartışıldığı ülkeler var.
Titanyum dioksit zararlı mıdır?
Titanyum dioksit minerallerinin kullanıldığı gıdalarda vücutta depo edilmeyip parçalanmadan vücuttan atıldığı, bu sebeple de titanyum dioksitin zararlı olmadığı belirtilir. Karşıt görüşler, nem tutma özelliğinin vücudun su dengesini bozduğu, uzun vadede vücutta biriktiği ve DNA tahribatına sebep olduğu yönündedir.
Diğer taraftan, sanayide kullanılan titanyum dioksit nanoparçacıkları moleküler madde değişikliğine uğramış haldedir. Nanoparçacıklar şeklinde vücuda giren titanyum dioksit, dokularda birikime sebep olur. Vücutta toksik ve dejeneratif etki yapar. Solunduğunda inflamasyon ve astım riskini artırır. Örneğin bu nedenle püskürtmeli güneş koruyucularının yasaklanması konuşuluyor.
Bazı çalışmalar, nano titanyum dioksidin bağışıklık, hücre hasarı gibi etkilere neden olabileceğini de göstermiştir. Genotoksik etkiye sahiptir; yani DNA'ya ve genlere toksik etki göstererek mutasyonlara ve kanserlere neden olan kimyasal maddeler sınıfındadır. Yapılan hayvan deneyleri neticesinde, Birleşmiş Milletler Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı bu kimyasalı, “insanlar için olası kanserojen” olarak sınıflandırmıştır.
Kaynaklar
https://www.ccohs.ca/headlines/text186.html
http://dergipark.gov.tr/download/article-file/608012
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Goster/42410?AspxAutoDetectCookieSupport=1
https://polen.itu.edu.tr/bitstream/11527/2821/1/11791.pdf
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2016.4545
24.03.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Çiğ Süt - aysun the sütçü (1lt)
Yıllar yıllar önce evlere güğümlerde gelen, ineklerin yeni sağılmış sütleri kaynatılarak sıcak sıcak içilir, soğurken üstünde biriken...
78,5 TL -
Organik Pırasa (500gr)
Geleneksel doğal tarım yöntemleriyle üretilen organik pırasamız mevsiminde toplanarak sizlere en taze haliyle sunulmaktadır. Kış sebzelerinden mutfak...
65 TL -
Sarıkılçık Yerli Pirinç (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Kastamonu'da Tosya, Ilgaz ilçesinin köylerinde atalarımızdan miras tohumlardan üretilen çok özel...
84 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Maden suyu mu, soda mı?
Maden suyu ve soda kelimeleri yaygın olarak aynı içecek için kullanılsa da aslında birbirinden farklı içeceklerdir.
-
Doğal bal nasıl anlaşılır?
Bal, doğanın yüz binlerce çiçekten kovanlar dolusu arının emeğiyle mucizevi bir şekilde sofralarımıza ulaştırdığı eşsiz bir tat. Bu mükemmel lezzete erişebilmemiz ise bal üreticilerinin çalışmasıyla mümkün oluyor. Ancak maalesef bütün bal üreticileri balı tüketicilere arının doğada ürettiği şekilde sunmuyor. Peki, biz, tüketiciler olarak, doğal balı sahtesinden nasıl ayırt edebiliriz?
YORUMLAR