Yumurtaların üzerindeki kodlar neyi ifade ediyor?
Temel gıda maddelerimizden yumurtanın tazeliği ve doğallığı çok önemlidir. Tüketiciler bilinçlendikçe, yumurtayı veren tavukların nerede, nasıl beslendiği, nasıl yetiştiği konuları da aranan bir bilgi haline geldi. Verilen bilgilerin doğruluğunu anlamak ise bir hayli zorlaştı.
Tüketicilerin bu konuda en doğru bilgiyi edinmeleri için, 2017 yılında Türk Gıda Kodeksi tarafından yumurta tebliği oluşturuldu. Bu tebliğ, yumurtaların tavukların yetiştirilme ve üretim şekline göre belirli gruplara ayrılarak numaralandırılması esasına dayanıyor. Yumurta tebliği yumurta üretiminin ardından yumurtaların üzerine belli numaralardan oluşan kodların basılmasını zorunlu tutuyor. Bu yeni tebliğe göre, üzerinde numara bulunmayan yumurtaların satılması kesinlikle yasak.
Yumurta numaralandırma sistemi ile yumurtalar dört temel gruba ayrılıyor. Bu da yumurtaların üzerindeki numaraların en başındaki tek haneli kod ile belirtiliyor.
Kod 0 ile başlıyorsa; organik tavuk yumurtası,
Kod 1 ile başlıyorsa; serbest dolaşan tavuk yumurtası,
Kod 2 ile başlıyorsa; kümeste/kapalı ortamda özgür gezen tavuk yumurtası,
Kod 3 ile başlıyorsa; kafes tavuk yumurtası anlamına geliyor.
0 kodlu organik tavuk yumurtaları hem tavukların yaşam alanının ve şeklinin doğal olduğunu, hem de beslenme içeriğinin organik ve doğal olduğu anlamına geliyor. 1 kodlu yumurtalarda ise serbest gezen tavukların beslenmesinin organik olduğu garantilenmiyor, doğal içerikte olmayan endüstriyel yemlerle beslenen tavuklar da bu kodla satılabiliyor. Kapalı ortamda gezinmesine izin verilen tavukların yumurtasını belirten 2 numaralı kod ise, tavukların belirli bir düzeyde hareket ettiğini gösteriyor ama doğal ortamında ve istediği kadar gezinebildiği bir ortamda yetişmediğini belirttiği gibi, yemlerinin de doğal olduğunu söylemek mümkün olmuyor. 3 numara ile başlayan kodlu yumurtalar ise endüstriyel üretim ile, en verimli şekilde yumurta üretimi yapmak için belirli sistem ve uygulamaların kullanıldığı yumurta türünü belirtiyor. Tabi, bu numaralar küçükten büyüğe maliyetlerin azaldığı bir düzeni de ifade ediyor, bu da fiyatlarına yansıyor.
Yumurtanın üzerindeki kodların tamamına baktığımızda ise, yukarıda bahsettiğimiz sınıflandırma kodundan sonra, ülke kodu, il trafik kodu, işletme numarası ve kümes numarası bilgileri yumurtanın üzerine basılıyor. Böylelikle, yumurta hakkında üretici ve üretimiyle ilgili bilgilere doğru şekilde erişebiliyoruz ve artık seçimimizi buna göre yapabiliyoruz.
Sağlıkla kalın.
17.09.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Yumurta (Organik, 30 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
298,8 TL268,95 TL -
Yumurta (Organik, 10 adet) - Eski Tadında
Serbest dolaşan, istediği kadar güneş gören, merada yılın her dönemi yeşillikler, destek olarak da kimyasal değmemiş organik...
99,6 TL -
Organik Yumurta - Lord Organik
Doğru yumurta üretimi konusundaki hassasiyeti, doğaya ve doğala duyduğu saygı ve tamamen doğal üretime yönelik uygulamalarıyla etik...
155 TL
BENZER YAZILAR
-
Yumurtaları nasıl saklamalıyız?
Yumurta; protein, omega-3 ve vitamin içeriği bakımından zenginliği ve ayrıca kolesterolü ve tansiyonu dengeleyici özelliğiyle birçok bilinçli tüketici tarafından kahvaltıların vazgeçilmez gıdası olmayı başarıyor. Peki, insan yaşamı için oldukça yararlı olan yumurtayı nasıl saklamamız gerektiğini biliyor muyuz?
-
Doğal, organik veya endüstriyel yumurta, hangisi?
En temel ve besleyici gıdalardan biri olan yumurta, elde edildiği tavuklar ve üretim süreçleri nedeniyle son zamanlarda oldukça konuşuluyor. Yediğimiz yumurtanın içerdiği Omega-3 miktarı ve bir o kadar önemli Omega-3/Omega-6 dengesi üretilme şekline göre değişiyor.
-
Yumurtanın tazeliği nasıl anlaşılır?
Sebze ve meyveler gibi, yumurtanın tazeliğini kokusundan veya görünüşünden anlayamıyoruz. Bu durumda, ne zaman almıştık, kaç günde bozulur, hala yenir mi, yemeğe kullansak bir şey olur mu gibi sorularla boğuşuyoruz. Aslında, bu sorulara gerek kalmadan, yumurtanın tazeliğini anlamak için kesin sonuç alınabilecek birkaç yöntem var.
YORUMLAR