Yıllara meydan okuyan siyez buğdayı
Geçmişi on bin yıl öncesine dayanan ve en eski buğday çeşitlerinden biri olan siyez, 14 kromozomlu yapısıyla genetiği değiştirilmemiş bir buğday türü olarak bilinmektedir. Türkiye’de eskiden beri yetiştiği bölge olan Kastamonu'dan sonra, tüketicilerin bilinçlenmesi ile değeri artan siyez buğdayının başka bölgelerde de tarımı yaygınlaşmıştır.
Siyez buğdayı diğer buğdaylara kıyasla ne gibi özelliklere sahiptir?
Siyezin en dikkat çekici özelliği, diğer buğday çeşitlerinden farklı olarak zor iklim koşullarına karşı sahip olduğu dayanıklılıktır. Siyez buğdayı, çok sıcak ve çok soğuk koşullara karşı direnç göstererek, yapısı hiç değişmeden günümüze kadar korunmuştur. Siyez buğdayından elde edilen endüstriyel işlem görmemiş siyez unu, siyez bulguru gibi ürünler de bu sayede içerik açısından zenginliklerini korumaktadır.
Siyez ürünleri, özellikle A,B ve E vitaminlerince çok zengindir. Siyez buğdayı zengin lif içeriği sayesinde yavaş sindirilir ve düşük glisemik indekse sahiptir. Lif içeriğinin yanı sıra, protein içeriği bakımından da zengin olması sayesinde metabolizmanın hızlı çalışmasına yardımcı olarak kabızlık ve şişkinlik şikayetlerini önler. Bunun yanında, karbonhidrat değeri diğer buğdaylara göre düşüktür, bu da kilo kontrolüne yardımcı olmasını sağlar.
Ayrıca, siyez buğdayı yüksek antioksidan özelliğe sahiptir. Diğer buğday çeşitlerine kıyasla doymuş yağ içeriği az olduğu için de kalp ve damar hastalıklarından korunmaya yardımcı olur. Siyez buğdayı içerisinde yüksek miktarda lutein bulunur. Karoten ailesine ait olan ve göz vitamini olarak da bilinen lutein, göz sağlığının korunmasına yardımcı olur. Emziren anneler için de oldukça yararlı olan siyez buğdayının anne sütünü arttırmaya yardımcı olduğu belirtiliyor. Ayrıca folik asit içeriği de anne ve bebek sağlığına faydalıdır.
Siyez buğdayını un halinde kullanabilir, bulguruyla bulgur pilavı yapabilir veya buğdayını/dövmesini haşlayarak tüketebilirsiniz. Siyez buğdayı ile elde edilen hamurların yapısı zordur, ancak sonuçta elde edilen yiyecekler lezzetli ve sağlıklı olacaktır.
Sağlıkla kalın.
14.08.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Bütün Kuzu Kaburga (850gr) - Etin En İyisi
Kıvırcık cinsi kuzuların göğüs boşluğunun her iki yanında bulunan göğüs kafesinden elde edilen, sahip olduğu kaliteli yağile...
1485 TL -
Organik Kıvırcık Marul (1 demet)
İlaçsız topraklarda yetişmiş kıvırcıklarımızı da size taze taze getiriyoruz....
90 TL -
Organik Patates (500-600gr)
Kimyasallardan uzak topraklarda üretilen, toprağın tüm vitamin ve minerallerini toplayan ilaçsız olarak üretilen patateslerimizi size getiriyoruz....
36 TL
BENZER YAZILAR
-
Arpa şehriyeli toyga çorbası tarifi
Taze naneli toyga çorbası arpa şehriye ile harika oluyor. Çocuklar da bayılarak yiyor. İşte size tarifi...
-
Zamanın eskitemediği lezzet ve sağlık: Ekşi Maya
Un ve su kullanarak ekmek yapmanın en ilkel yolu olan ekşi maya, tarihi Eski Mısırlar’a dayanan binlerce yıllık bir geçmişe sahip ekşi mayalı ekmekler hala günümüzde sağlıklı besin maddelerinden biri olarak sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle günümüzde içeriği beyaz un ve hazır mayalarla yapılan beyaz ekmekler uzak durmamız gereken besinler listesinin başlarında yer alırken atalık tahıllarla hazırlanan ekşi mayalı ekmeklerin değeri daha da bir artmaktadır. Peki, nedir bu ekşi maya, nasıl yapılır ve insan sağlığı için faydaları nelerdir?
-
Glüten nedir? Glüten içeren buğday zararlı mıdır?
Eskiden beri ana besin kaynaklarından biri olan buğdayın içinde bulunan glütenin yararı ve zararı tartışılıyor. Peki, glüten nedir, hangi yiyeceklerde bulunur, zararlı mıdır, glüten alerjisi nedir, tedavisi mümkün müdür?
YORUMLAR