Yemekleri saklarken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlıklı ve lezzetli bir yemek yapmak kadar yapılan yemeği sağlık ve lezzetini koruyacak şekilde saklamak ve sağlıkla tekrar tüketmek de çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Pişirdiğimiz yemeğin fazlasını dolaba kaldırırken, soğuduktan sonra tekrar ısıtırken veya dondurucuya koyduğumuz gıdaları tüketirken sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
Sıcak yemeği ne zaman buzdolabına kaldırmalıyım?
Pişirdiğimiz yemekleri daha sonra yenmek üzere buzdolabına olabildiğince çabuk kaldırmalıyız. Dışarıda beklediği süre arttıkça içinde zararlı bakterilerin üreme ihtimali artıyor. Hele de sıcak günlerde... Tabi yeni pişmiş, çok sıcak, yeni kaynamış bir yemek de hemen buzdolabına kaldırılmamalı. Bu hem aniden gelen soğuk hava ile sıcak yemeklerin lezzetini ve yapısını bozabilir, hem de sıcak yemek miktarına da bağlı olarak buzdolabının iç ısısını düşürerek diğer yiyeceklerin bozulmasına ve buzdolabının yıpranmasına neden olabilir. Dolaba koymak için yemeğin ılınmasını bu sebeple beklemek gerekiyor. Fakat, pişen yemeği uzun süre dışarıda bekletmek de bakteri oluşumuna neden olabileceği için, yemeğin çok soğumasını da beklememelisiniz. 2 saatten fazla bekletmeden buzdolabına kaldırmalısınız.
Dolaptaki yemeği kaç kez ısıtabilirim?
Dolaba kaldırılıp soğuyan yemeğin, tekrar pişirilmesi(!) de diğer özen gösterilmesi gereken bir konu. Nasıl olsa daha önceden pişirildi diye düşünmeyip, buzdolabından çıkarılan yemeklerin sanki ilk defa pişiyor gibi yüksek ısıda ve uzun sürede pişirilmesi öneriliyor. Tekrar tekrar ısıtılan yemekte bakteri oluşma ihtimalinin artması nedeniyle de saklanan yemeğin sadece bir kere ısıtılmasına, ikinci kez dolaba kaldırıp tekrar çıkarıp ısıtmamaya çok dikkat edilmelidir.
Diğer taraftan, bazı gıdaların bir kere bile ısıtılması sağlık açısından sakıncalı olabiliyor. Bu yiyeceklerin başında, en çok besin zehirlenmelerine yol açan tavuk geliyor. Tekrar ısıtıldığında içeriğindeki protein yapısı değişebileceğinden tavuk için önerilen tekrar ısıtılmadan tek seferde tüketilmesidir. Yumurta ve mantarın tekrar ısıtılması da toksik madde oluşturarak sindirim sistemi problemleri ile besin zehirlenmelerine yol açabileceği belirtilerek tekrar ısıtılmadan ilk pişirdiğinizde tüketilmesi öneriliyor. Ispanak, havuç, kereviz ve pancar başta olmak üzere kök sebzelerin içinde bulunan nitratın tekrar ısıtılmayla nitrite dönmesi nedeniyle piştikten sonra tekrar ısıtılmamasını öneren kaynaklar var idi. Ancak bazı araştırmalar, böyle bir durumun olmadığına yönelik karşıt sonuçlar elde ettiklerini açıkladılar.
Donmuş ürünlerle ilgili nelere dikkat etmeliyim?
Derin dondurucuda dondurulan gıdaları tüketirken de dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle bu gıdaları çözdürmek için mutlaka yeteri kadar süre önce buzdolabına alarak çözünmesini sağlamak en iyi yöntemdir. Asla çözünen bir gıdayı tekrar dondurmamak gerekir. Bazı gıdalar ise dondurucudan çıkarır çıkarmaz pişirilerek tüketilmektedir.
Başka püf noktaları nelerdir?
Kurutulan meyve ve sebzeler, içinde kağıt bulunan kutulara koyulursa, rutubet almadan sağlıklı bir şekilde saklanmış olur. Tuz ve şeker gibi gıdaları, poşetlerinden çıkarıp koyu renkli cam kaplarda ve serin ortamlarda saklamanız daha iyi olacaktır. Balıklar dondurucuya kaldırılmadan önce üzerine limon sıkılırsa, sonrasında ortaya çıkacak koku problemi önlenebilmektedir. Mutfağımızda bunun gibi çok sayıda saklama önerileri vardır. Bu konudaki yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sindirim sistemi problemlerine fırsat vermemek ve olası besin zehirlenmelerinden korunmak için besinlerin saklanmasıyla ilgili bu noktalara dikkat etmek sağlığınız için faydalı olacaktır.
Sağlıkla kalın.
27.07.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Kuzu Paça (4 adet) - Etin En İyisi
Kuzu paça ürünümüz donuk olarak gönderilmektedir. Afiyet olsun....
335 TL -
Ballı Fıstık Ezmesi (600gr, Ham Ballı) - Mıstık Fıstık
Ham ballı fıstık ezmemiz doğal, sağlıklı ve besleyici bir atıştırmalıktır. Yüksek kaliteli yer fıstıkları ve ham bal...
322 TL -
Marine Dana Şaşlık (480gr) - Etin En İyisi
Marine dana şaşlık, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. "Semi Dry Aged" dinlendirilmiş bonfilelerimizden kesilen etlerin özel marinasyon yapılarak tatlandırılması...
568 TL
BENZER YAZILAR
-
Mutfaklarımızdaki alüminyum tehlikesi
Fırında et, balık veya tavuk pişirirken, tepsiye fırında pişireceğiniz sebzeleri dizmeden önce veya tost makinesi kirlenmeden tost yapmak için hemen sereriz bir alüminyum folyo. Peki, bunun sağlığımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz?
-
Mikrodalga fırınlar zararlı mı?
Mikrodalga fırınlar hem hızlı hem de pratik olması nedeniyle oldukça kullanışlı. Ancak bazı insanlar her kolaylığın bir bedeli olduğuna inanıyor ve mikrodalga fırınların bedelinin de insan sağlığına zararı ve yaydığı radyasyon olduğunu düşünenler çok. Peki gerçekten mikrodalga fırınlar besinleri nasıl etkiliyor ve sağlığa zararlı mı acaba?
-
Mutfaklarda plastik kullanmak ne kadar sağlıklı?
Günümüzdeki mutfaklar eski mutfaklarla karşılaştırınca eşya sayısı ve çeşidi açısından oldukça zengin. Plastik saklama kapları, çatal-bıçaklar, şişeler, damacanalar da bunlar arasında yerini alıyor. Peki, plastik araç gereçlerin mutfaklarda kullanılması ne kadar sağlıklı?
YORUMLAR