Mutfaklarda plastik kullanmak ne kadar sağlıklı?
Günümüzdeki mutfaklar eski mutfaklarla karşılaştırınca eşya sayısı ve çeşidi açısından oldukça zengin. Plastik saklama kapları, çatal-bıçaklar, şişeler, damacanalar da bunlar arasında yerini alıyor. Plastik araç gereçlerin tercih edilmesinin başlıca nedenleri ise kırılmaz, hafif, temizlenmesi kolay ve ucuz olması. Peki, plastik araç gereçlerin mutfaklarda kullanılması ne kadar sağlıklı? Uzmanlar plastiğin yiyecek ve içecekle olan etkileşiminin insan vücuduna etkileri konusunda neler söylüyor?
Plastik kapların yiyecek ve içecek saklanmasında kullanılmasını hiç doğru bulmadığını söyleyen Göğüs Hastalıkları Uzmanı Profesör Doktor Ahmet Rasim Küçükusta, plastik bardak, şişe, damacana ve yiyecek kaplarında kullanılan plastiğin ana maddesi olan “Bisphenol A” (BPA)’nın insan sağlığı için zararlı olduğuna dikkat çekiyor. Çünkü yapılan araştırmalar, BPA’nın kadın ve erkekte hormonal dengeyi bozduğunu, obezite, diyabet, astım, kalp ve damar hastalıklarıyla ilişkilendiğini gösteriyor. BPA, kadınlarda meme, erkeklerde ise prostat kanseri riskini arttırıyor. Ayrıca bu maddenin genler üzerinde de etkili olduğu ve gelecek nesillerin de bu maddeyle temasın sonuçlarını taşıyacağı Prof. Dr. Küçükusta’nın vurguladığı noktalar arasında. Bebek biberonlarında artık bu maddenin kullanılması yasak. Ancak, damacanalar, plastik su şişeleri, yiyecek ve içecek saklama kaplarında hala çok yaygın şekilde kullanılıyor.
Plastik damacana, oyuncak ve şişelerde bulunan “fitalat” adlı madde de tıpta endokrin bozucu olarak biliniyor. Fitalat ayrıca doğurganlığı azaltmakta, meme ve rahim kanseri riskini arttırmakta ve özellikle çocuklarda obeziteye neden olmakta. Son yapılan çalışmalar, özellikle plastik şişelerde bulunan kimyasalların davranış bozukluklarına ve nörolojik hasarlara yol açabildiğini, bu etkilerin dikkat eksikliği, hiperaktivite bozukluğu ve hatta otizme kadar gidebildiğini gösteriyor.
Özellikle yaz aylarında sıcağa maruz kalan plastik damacana ve şişelerde sıcak etkisiyle serbestleşen petrol ürünü kimyasalların suya geçme riski artıyor ve sağlığa büyük tehdit oluşturuyor. Aynı şekilde diğer plastik ürünler de bu tehdidi taşıyor.
Peki sağlığımızı bu etkilerden korumak için nelere dikkat etmeliyiz?
Öncelikle, yiyeceklerin cam ve seramik kaplarda saklanması, plastik kaplardan katbekat daha sağlıklı. Plastik kapları, araç gereçleri mümkün olduğunca tercih etmemeliyiz. Özellikle sıcak yiyecekler, asitli yiyecekler, sıvı içecekler plastikle temasa hiç uygun değil. Yine de mutfağınızda plastik bulundurmayı düşünüyorsanız, en azından Dr. Mehmet Ali Serkan Özkul’un önerdiği gibi, plastik eşyaların altında bulunan üçgen şeklindeki işaretin içindeki rakama göz atmakta fayda var. Çünkü, 1’de 7’ye kadar olan bu numaralar malzemesinin türünü belirtiyor. 1 en çok tercih etmeniz gereken numara iken, Özkul 3, 6 ve 7 numaralı plastiklerden uzak durmamızı öneriyor. Eğer hiç numara yoksa bunun daha da kötü olduğunun altını çiziyor.
Mutfağımızı plastik yiyecek ve içecek saklama kaplarından, araç gereçlerden ve diğer plastik eşyalardan olabildiğince arındırmak en doğrusu. Bunların yerine cam ve seramikten yapılan mutfak eşyaları kullanmaya çalışmalıyız. Böylece, kendimizi, ailemizi ve gelecek nesilleri ciddi risklerden korumuş olacağız.
Sağlıkla kalın.
09.06.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Çiğ Ak Badem (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Datça yarımadasında yetişen, 82 özgün türe sahip olan Datça bademlerimiz arasında...
850 TL -
Soyulmuş Kavrulmuş Badem (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Datça yarımadasında yetişen, 82 özgün türe sahip olan Datça bademlerimizin özel...
885 TL -
Defne Sabunu (1 adet) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Doğal defne sabunudur, defne ağacının meyve ve yapraklarından elde edilen defne yağı...
94,78 TL
BENZER YAZILAR
-
Mutfaklarımızdaki alüminyum tehlikesi
Fırında et, balık veya tavuk pişirirken, tepsiye fırında pişireceğiniz sebzeleri dizmeden önce veya tost makinesi kirlenmeden tost yapmak için hemen sereriz bir alüminyum folyo. Peki, bunun sağlığımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz?
-
Mutfaklarda karbonat kullanımı
Pasta ve börek gibi unlu mamullere katkısıyla bilinen karbonat, alternatiflerine göre en masum malzemelerden biridir. Tam ismi sodyum bikarbonat olan karbonat, karbonik asidin bazlarla birleşmesiyle oluşmuş bir tuzdur. Tek başına tadı acımtraktır.
-
Mutfaklarımızda teflon kullanmalı mıyız?
Mutfaklarda kullandığımız aletler, yeni teknolojilerle daha pratik olacak şekilde üretilmeye çalışılıyor. Bu mutfak aletlerinden biri de teflon tava ve tencereler. Peki teflon tava ve tencerelerin sağlık üzerindeki etkileri nelerdir, gerçekten zararlılar mı? Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta’nın görüşleriyle işte bu sorunun cevabı...
YORUMLAR