Mutfaklarda karbonat kullanımı
Pasta ve börek gibi unlu mamullere katkısıyla bilinen karbonat, alternatiflerine göre en masum malzemelerden biridir. Tam ismi sodyum bikarbonat olan karbonat, karbonik asidin bazlarla birleşmesiyle oluşmuş bir tuzdur. Tek başına tadı acımtraktır.
Karbonat çoğu zaman kurabiye, kek ve börek yapımında hamuru kabartmak amacıyla hamura eklenen kabartma tozuyla karıştırılmaktadır. Onun yerine kullanılabilecek, sağlıklı içerik açısından daha çok tercih edilebilecek bir alternatiftir. Karbonat, mutfakta daha çok unlu mamüller için kullanılmasına rağmen çeşitli sebeplerle faydalanıldığı başka yemekler de vardır.
Yemeklerde karbonat kullanımı
Özellikle gaz ve hazımsızlık problemlerine neden olan fasulye, nohut ve mercimek gibi kuru baklagilleri pişirirken gazının alınmasına yardımcı olmak amacıyla içine bir kaşık karbonat eklenir. Bir kaşık karbonat bir gün önceden suda ıslatılan baklagillerin içine ekleyerek de kullanılabilir.
Karbonatın mutfaklarda kullanıldığı bir diğer alan ise, sebzelerin canlı renginin korunmasını sağlamak amacıyladır. Özellikle fasulye, kabak ve bezelye pişirirken tencereye eklenen az miktarda karbonat ile sebzeler canlı rengini koruyarak yeşil kalmaktadır.
Karbonatın protein parçalayıcı özelliği sebebiyle, et pişirirken içine eklenen bir miktar karbonat, etin yumuşak olmasını ve proteinlerinin daha kolay parçalanmasını sağlamaktadır. Turşu, salça ve bol limonlu yiyeceklerin içine eklenen karbonat ise bu yiyeceklerin asit miktarını azaltmaktadır.
Ağız, cilt ve kepek için karbonat kullanımı
Karbonatın yemeklerdeki bu kullanımlarının yanı sıra bilinen diğer kullanım alanları ağız, cilt ve kepek problemlerine karşıdır. Suya karıştırılarak yapılan karbonatlı gargara, ağız yaralarından ve dişinizde biriken mikroorganizmalardan korunmaya yardımcı olmaktadır. Ağız kokularını yok eden karbonat ayrıca boğaz enfeksiyonları ve ağız kanserinden korunmanızı da sağlar. Karbonatlı su karışımı ile yüze uygulanan maskeler, cildinizi nemlendirir, pürüzsüzleştirir ve cildinizin canlı yapısının korunmasına yardımcı olur. Duş sırasında saçınızı bir miktar karbonat ile yıkamak, kepek problemlerinin önlenmesini sağlamaktadır.
Karbonat kullanılan farklı konular
Karbonatın bunlar dışında farklı kullanım alanları da vardır. Buzdolabının içerisine konulan bir kase karbonat, buzdolabındaki kötü kokuları giderir. Giysilerinize dökülen yağ lekelerinin üzerine karbonat ve su eklerseniz lekeler kolaylıkla çıkar. Mermer ve fayans temizliğinde karbonatlı limon oldukça etkilidir. Aynı şekilde dibi tutan tencerelerde karbonat sayesinde kolaylıkla temizlenebilmektedir. Karbonat, pasların temizlenmesinde de aynı şekilde etkilidir. Karbonatın çamaşır makinelerinde kullanımı ise, deterjanın temizleme etkisini arttırmaktadır. Koltuk altınızda kullanacağınız karbonat, terlemeyi ve oluşabilecek kötü kokuları önlemektedir.
En nihayetinde bir kimyasal madde olan karbonatın kullanımında dikkatli olmak gerekir. Yemeklerinizde olabildiğince kaçınmayı tercih edebilirsiniz. Unlu mamüllerde kabartma tozu yerine çok az miktarda kullanabilirsiniz. Harici kullanımlarda fazla miktarda kullanılırsa cildinizde tahriş, yanma, kızarma gibi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Eşyalarınızda kullanılan fazla karbonat ise, maddelerin rengini fazla açarak ağartma problemlerine yol açabilmektedir.
Sağlıkla kalın.
10.09.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Keçi Tulum Peyniri (250gr, Sade, %100 Keçi Sütü) - Madalı
%100 keçi sütünden şirden mayası ile hazırlanan keçi tulum peynirine kaya tuzu ekleniyor. Koruyucu, katkı maddesi içermiyor....
410 TL -
Yulaf Ezmesi (500gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yulaf, yüksek lif içeriğine sahip olup iyi bir protein kaynağıdır, gluten içermez,...
73,48 TL -
Tereyağı (500gr) - Mehmet Sandal
Mehmet Sandal'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yöremizin en sağlıklı ve doğal sütlerinden, tamamen geleneksel yöntemlerle ürettiğimiz tereyağımız, kahvaltı...
300 TL
BENZER YAZILAR
-
Çocuklara krep tarifi
Çocuğunuza kahvaltılarda veya dışarıda yedirecek güzel bir alternatif mi arıyorsunuz? İncecik leziz bir krep çocuğunuzun tam aradığı lezzet olabilir. Süt, yumurta, tam buğday unu, zeytinyağı... Tüm malzemeleri çocuğumuzun gelişimi için önemli ve faydalı. Haydi gelin nasıl yapılacağına bakalım.
-
Zeytinyağlı tam buğday unlu sağlıklı bir kek tarifi
Sağlığımız için keklerden hep uzak durmamız gerektiğini düşünmüşüzdür. Aslında bunun sebebi içerdiği beyaz un, yüksek şeker ve margarinlerden gelir. Biz ise size her malzemesi sağlıklı bir kek tarifi hazırladık.
-
Mutfaklarda plastik kullanmak ne kadar sağlıklı?
Günümüzdeki mutfaklar eski mutfaklarla karşılaştırınca eşya sayısı ve çeşidi açısından oldukça zengin. Plastik saklama kapları, çatal-bıçaklar, şişeler, damacanalar da bunlar arasında yerini alıyor. Peki, plastik araç gereçlerin mutfaklarda kullanılması ne kadar sağlıklı?
YORUMLAR