Sakin Şehir Eğirdir
1999 yılında İtalya’da başlatılan Cittaslow, Eğirdir’i ülkemizdeki 14. Sakin şehir olarak onaylamıştır. sparta il sınırları içerisinde yer alan Eğirdir, her mevsim doğallığını koruyan Eğirdir Gölü, Can Adası, Dağ Komando Okulu, dünyada çok az yerde bulunan Kasnak meşesi, Sığla ormanları, elması ve sadece Eğirdir’e özgü olan Apollon kelebeği ile doğa harikası bir ilçedir.
DEVAMISarı kantaron nedir? Nasıl kullanılır?
Kantaron, kimyasal ilaç kullanmak yerine bitkisel ve doğal tedavi yöntemlerini tercih edenler için eşi bulunmaz bir bitkidir. Antioksidan ve antienflamatuar içeriği sayesinde eklem rahatsızlıkları, kas ağrıları, romatizma ve gut hastalığına iyi gelir. Depresyon tedavisinde ve strese bağlı hastalıklarda etkilidir. Başka birçok kullanım alanı vardır.
DEVAMIBentonit kil nedir? Nasıl kullanılır?
Alüminyum ve magnezyum bakımından zengin volkanik küllerin ayrışması sonucu oluşan, kokusuz, yumuşak, gri veya krem renkte bir kil olan bentonit, vücuttaki toksinleri, kimyasalları ve yabancı maddeleri vücuttan uzaklaştırıcı özelliğe sahiptir. Bentonit kil hem ağız yoluyla alınarak hem de cilde sürülerek kullanılabilir.
DEVAMIKaraciğer dostu gıdalar
Karaciğer tüketilen gıdaları, vücudun kullanabileceği besin maddelerine çeviren, enerji kaynaklarını depolayan, vücudumuzdaki en ağır ve en büyük organdır.
DEVAMIÜlkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
DEVAMIZeytinyağı üretiminde dünyada neredeyiz?
Türkiye, dünya zeytin üretiminde İspanya, İtalya ve Yunanistan’dan sonra dördüncü sırada yer almaktadır. Türkiye, 2020 yılında zeytin ağacı varlığını 90 milyondan 177 milyona, zeytinyağı üretimini de 650 bin tona çıkarmayı hedeflemektedir. Türkiye’nin dünya zeytinyağı piyasasında daha iyi yerlere gelebilmesi için öncelikle mevcut zeytin ağaçları korunmalı, bakımı yapılmalı, boş alanlara ağaç dikilerek üretim alanları arttırılmalı, dökme yağ ihracatı yerine markalaşmış ve ambalajlanmış yağ ihracatına dönülmelidir.
DEVAMIDomates, endüstri ürünü mü, lezzet mirası mı?
Domates mutfağımıza ne zaman girdi, Türkiye’ye has domates türleri nelerdir, günümüzde domates üretiminin geldiği nokta nedir?
DEVAMIMadımak otunun faydaları nedir? Nasıl hazırlanır?
Madımak, çoğunlukla İç Anadolu bölgesinde, kendiliğinden yetişen ve bahar gelince genç sürgünleri toplanarak yenilen yabani bir ottur.
DEVAMIKakao nedir? Nerelerde üretilir? Ham kakao nedir?
Kakao adını Latincede “tanrıların besini” anlamına gelen “Theobromocacao” kelimesinden alır. Çoğunlukla Batı Afrika, Batı Hint Adaları ve Güney Amerika’da üretilir. Kakao kolestrol içermez, dolayısıyla bitter çikolata da kolesterol içermez. Kakao bakır, magnezyum, fosfor, demir ve kalsiyum açısından zengindir. Doğal yollarla fermente edilen ve ısıl işleme tabi tutulmayan kakaolar “ham kakao” olarak adlandırılır.
DEVAMILeblebi nasıl üretilir? Faydaları nelerdir?
Leblebi ülkemizde en çok tüketilen kuruyemişlerden biridir ve 7.000 yıllık geçmişinin olduğu düşünülmektedir. Leblebi kısaca nohudun kavrulmasıyla elde edilir.
DEVAMITürk kahvesi adı nereden gelir?
Türk kahvesi Türkiye’de yetişmez. Peki, neden Türk kahvesi ismini almıştır? Türk kahvesinin tarihini, isminin nereden geldiğini ve ona özgü hazırlanma detaylarını anlattık.
DEVAMIManda sütünün özellikleri nelerdir?
Manda sütü besleyici, yağ oranı yüksek lezzetli bir süttür. Afyon kaymağının özelliği manda sütünden hazırlanmasıdır, mozerella peyniri de manda sütünden yapılan bir peynirdir. Sütlerde doğal olarak bulunan laktoz, manda sütünde inek sütüne oranlar çok daha azdır. Laktozdan kaynaklı inek sütüne alerjisi olanlar manda sütünü bu sebeple tercih ederler.
DEVAMI