Genel Bakış: Gaps, Taş Devri, Karatay, Ketojenik Diyet
Tüm diyetlerin ortak bir noktası var, sağlıklı bir yaşam için sağlıklı işlenmemiş gıdalar tüketmeye özen göstermeliyiz. İşlenmiş gıdalar yerine mümkün olduğunca işlenmemiş, fabrikasyon olmayan gıdalarla beslenmenin vücut sağlığımızla doğrudan ilişkisi vardır.
DEVAMIKuruyemiş ve bebekler
Kuruyemişlerin bebeklerin beslenmesinde ne zaman yer alması gerektiği birçok tartışmanın konusu olmuştur. Çünkü kuruyemişlerin bebeklerde alerjik reaksiyonlara neden olma ihtimalleri yüksektir.
DEVAMIAflatoksin nedir ve sağlığa etkileri
Aflatoksin, gıdalarda oluşabilen küflerin oluşturabildiği zararlı kimyasal maddelerden biridir. Gıdalarda, tahıllarda, yemlerde ve neredeyse tüm kuru yiyeceklerde, rutubetin artmasına ve sıcaklığa bağlı olarak mantarlar seri bir şekilde üreyerek “mikotoksin” adı verilen ve zararlı bir toksin olan küf zehrini üretirler. Bu toksinler arasında en önemlisi aflatoksindir.
DEVAMIMercimeğin faydaları ve çeşitleri
Mercimek baklagiller ailesinden, beyaz çiçekli bir tarım bitkisidir. Bu bitkinin besin değeri oldukça yüksek olan; ufak, kırmızı, sarı veya yeşil, yuvarlak ve yassı tohumuna da mercimek adı verilir. Mercimeğin zayıf ve ince bir kök sistemi vardır, kök derinlere inmez. Toprak üstünde kalan kısım 20-70 cm boylarında yumuşak ve ince gövdeli yeşil bir bitkidir. İlk çağlardan beri Akdeniz bölgesinde yetiştirilen mercimek ayrıca Ege ve Marmara Bölgeleri'nde de yetiştirilmektedir.
DEVAMIFarklı ülkelerde okullardaki yemeklerin içeriği nedir?
Çocukların sağlıklı bireyler olabilmeleri için anne karnından başlayarak besinleri sağlıklı şekilde almaları gerekir. Okul öncesi dönemde çocuk aile içerisinde bedensel ve zihinsel olarak değişim gösteren bir süreçten geçer. Bu süre içerisinde çocuğun sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanması, büyüme ve gelişmesini olumlu etkiler. Farklı ülkelerde okullardaki beslenme menüleri hakkında fikir vermesi açısından bir araştırma yazısı hazırladık.
DEVAMIGaps diyeti nedir?
Gaps diyeti adını Gut and Psychology Syndrome kelimelerinden almaktadır. Türkçe karşılığı Bağırsak ve Psikoloji Sendromu’dur. Bağırsak ve psikoloji yan yana kullanıldığında birbiriyle alakası olmayan kelimeler gibi görünse de pek çok insanın mustarip olduğu psikolojik hastalıklar ile fizyolojik sendromların kökeninde, geçirgen ve hasarlı bağırsak yapısı ile anormal bağırsak florasının yer aldığı bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır.
DEVAMILahananın faydaları ve pişirme önerileri
Güçlü antioksidan özelliğiyle kış hastalıklarından korunmamızı sağlayan beyaz lahana, pişirmeden taze olarak tüketildiğinde çok zengin bir C vitamini deposudur. İçeriğinde bulunan kükürt sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir, fazla miktardaki lif içeriğinden dolayı vücudumuzu mide ve bağırsak hastalıklarına karşı korur. 100 gramında 25 gr kalori bulunduran beyaz lahana, özellikle zayıflama diyetlerinde sıklıkla tercih edilmektedir. İçerdiği A vitamini sayesinde göz sağlığına faydalı olan lahana potasyum ve magnezyum mineralleri açısından da zengindir ve bu sayede kemik ve kas sağlığını güçlendirir. Lahana içeriğindeki potasyum, ayrıca yüksek kan basıncına karşı etkilidir ve yüksek tansiyonun zararlı etkilerine karşı kalbi korur.
DEVAMIÇocuklarınızı hangi sporlara yönlendirebilirsiz?
Sağlıklı bir yaşam için sağlıklı beslenme hayatımızda ne kadar önemliyse, günlük aktiviteler ve spor da aynı derece önem taşımaktadır. Sağlıklı yaşamın temellerini güçlü bir şekilde atmak için ise, çocuklarımızı erken yaşta spora yönlendirmek gerekmektedir.
DEVAMIOrganik meyve sebzelerin farkı nedir?
Sebze ve meyvelerde giderek artan hormon, kimyasal ve katkı maddeleri kullanımı sağlığımızı tehdit ediyor. Sebze ve meyvelerin taşıdığı risk bu kadar fazlayken, doğal yöntemlerle yetiştirilen organik ürünleri tercih etmek gerekiyor. Fakat giderek artan organik ürünleri tüketme eğilimimiz, bazı soruları da beraberinde getiriyor. Bu soruların en başında da, bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını nasıl anlayacağımız geliyor.
DEVAMIBuğdayın özü ruşeym
Ruşeym, buğday özü anlamına gelmektedir. Buğday tanelerinin en tepe bölgesinde bulunan ruşeym, buğday tanelerinin oluşmasını sağlayan bitki embriyosudur. Ruşeym, yeni buğdayların oluşmasını sağlayan genetik kodu taşıyan buğdayın çok değerli bir kısmıdır.
DEVAMIPişirme kağıtları sağlığımıza zararlı mı?
Mutfakta hayatımızı kolaylaştırın malzemeler, araçlar ve gereçler her daim elimizin altında. Fırında kullandığımız pişirme kağıtları da hiç şüphesiz bu malzemelerin başında geliyor. Hamurlarımızı, etlerimizi hatta sebzelerimizi fırınlarken çoğu zaman pişirme kağıtlarını kullanıyoruz. Yemeklerimizin tepsiye ya da kullanılan kaba yapışmasını önleyen ve tepsilerin temizliğini koruyarak kullanım kolaylığı sağlayan pişirme kağıtları, hayatımızı kolaylaştırırken acaba sağlığımız açısından bir tehdit oluşturuyor mu?
DEVAMIYılbaşı için sağlıklı meze tarifleri-2
Yılbaşı akşamını sağlıklı ve lezzetli yiyeceklerle geçirmeniz için önerdiğimiz mezelere yenilerini ekledik. Tariflerimiz burada...
DEVAMI