Gaps diyeti nedir?

Gaps diyeti nedir?

Gaps diyeti adını Gut and Psychology Syndrome kelimelerinden almaktadır. Türkçe karşılığı Bağırsak ve Psikoloji Sendromu’dur.

 

Bağırsak ve psikoloji yan yana kullanıldığında birbiriyle alakası olmayan kelimeler gibi görünse de pek çok insanın mustarip olduğu psikolojik hastalıklar ile fizyolojik sendromların kökeninde, geçirgen ve hasarlı bağırsak yapısı ile anormal bağırsak florasının yer aldığı bilim insanları tarafından kanıtlanmıştır.

 

Gaps diyetinde amaç bağırsak florasını koruyarak sindirim sisteminin doğru çalışmasını sağlamaktır. Gaps diyetini yapmak kiloyu kontrol altında tutmayı ve sağlıklı kilo vermeyi sağlar. Ancak bu diyetin en önemli kazancı sağlıklı bir bağırsağa ve ruhsal açıdan huzurlu bir yaşama sahip olmaktır.

 

Sağlıklı bir bağırsakta probiyotik oranı yani bağırsak için faydalı olan bakteriler,  patojen olarak adlandırılan hastalık yapıcı bakterilerden fazladır. Gaps hastalarında ise bu durum tam tersidir. Patojenik flora oranı yüksektir ve bağırsak flora anormalliği söz konusudur. Psikolojik durumlar, yanlış ilaç kullanımı, işlenmiş şekerli ve karbonhidratlı gıdalar bağırsaklara zarar vermektedir. Antibiyotikler bağırsak florasını neredeyse yok edecek duruma getirmektedir. Ayrıca, ağrı kesici, doğum kontrol hapı, antidepresan ilaçları da bağırsak florasını olumsuz etkiler. Bağırsak florasının bozuk olması yetişkinlerde migren, obezite, depresyon, MS ve romatizmal hastalıklara neden olurken çocuklarda alerjiler, astım, dikkat eksikliği, obezite, disleksi ve öğrenim güçlüğüne neden olabilmektedir.

 

Gaps diyetinin en önemli kuralı; işlenmiş, transyağ, katkı maddesi, laktoz ve soya içeren gıdalar, tahıllar, nişasta içeren sebze ve bakliyatların kesinlikle tüketilmemesidir.

 

Gaps diyeti için en önemli besinler; hayvansal yağ ile pişirilen etler ve et suları, içerdikleri yararlı bileşenler sayesinde vücudun rahat sindirebildiği gıdalardır. Geçirdiği fermantasyon sayesinde laktoz içermeyen yoğurt ve doğal peynir gaps diyetinin önemli bir parçasıdır. Gaps diyetinde evde yapılan yoğurt tercih edilmelidir. B12 ve kolin içeriği sayesinde hem sindirimi kolay olan hem de sinir sistemi ve karaciğer sağlığı için önemli olan yumurta gaps diyetinin olmazsa olmazıdır. Nişasta içermeyen sebzeler; enginar, lahana, brüksel lahanası, brokoli, karnabahar, havuç, salatalık, kereviz, yeşil fasulye, kabak, patlıcan, sarımsak, soğan, kara lahana, maydanoz, bal kabağı, ıspanak, domates; çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebilir. Katkısız olmak kaydıyla tüm meyveler tüketilebilir. Kavrulmamış ve tuz ilavesiz; ceviz, badem, fındık, fıstık, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, susam çekirdeği omega-6 ve omega-3 içeriği sayesinde kanser ve kalp hastalıklarına karşı olan yemişlerdir. Taze sıkılan meyve suları karaciğere destek olmaktadır. Çok az işlem görmüş soğuk pres balların tercih edilmesi balın içerisindeki mikro elementlerin kaybolmadan tüketilmesini sağlar. Bağışıklık ve sindirim sistemi için çok faydalı olan kuzu, sığır, tavuk gibi hayvanlardan elde edilen hayvansal yağlar tüketilmelidir. Bu yağlar ısıtıldıkları zaman kimyasal değişime uğramazlar, ayrıca sızma zeytinyağı soğuk olarak yemeklere ilave edilerek tüketilmelidir.

 

Sağlıkla kalın.

 

06.02.2018

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
392,00 TL 294,00 TL
Keçi Sade Yağ - Kapra (175gr)
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ