Alkali diyeti
Alkali diyeti fazla kilolardan kolayca kurtulmak için denenen bir yöntem haline geldi. Peki “alkali” nedir? Alkali diyeti öneriliyor mu?
Ph derecesi 0 ile 6 arasında değişen besinler asidik, 8 ile 14 arasında değişen besinler alkali besinlerdir. Bazı bünyeler asidik beslenme şekillerine tepki verirler, bu durumda alkali beslenerek vücudun asit derecesini dengelemek gerekir. Diğer taraftan, alkali yiyecekler sağlık için gerekli besinler içerir. Ancak bu beslenme şekli hızlı şekilde kilo vermek için bir diyete dönüştüğünde faydaları zarar dönüşebilir.
Yüksek miktarda asit içeren ürünler tüketmek vücutta yorgunluk, stres gibi etkiler yaratabiliyor. Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine, mide problemlerine ve bazı psikolojik rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Asidik besinler genelde karbonhidrat ağırlıklı besinler olduğu için kilo alımını da kolaylaştırabiliyor. Örneğin; hamur işleri, makarna, ketçap, mısır yağı, gazlı içeçekler, çay, kahve, sakatatlar, alkollü içecekler, krema, margarin, şeker asidik besinlerdir. Bu besinleri olabildiğince az tüketmek, tüketildiği durumlarda da vücuttaki asit değerini dengelemek için alkali besinlere öğünlerde yer vermek gerekiyor.
Peki alkali besinler nelerdir?
Alkali besinler genel olarak şunlardır;
- Sebzeler: kereviz, karnabahar, pazı, sarımsak, biber, havuç, mantar, zencefil, lahana, turp, pancar, ıspanak, pırasa,
- Meyveler: elma, çilek, karpuz,
- Diğer: yulaf, badem, esmer pirinç, mercimek, balık, zeytinyağı.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ise alkali beslenmenin bir diyet şekli olarak görülmesine karşı çıkıyor. Alkali besinlerin sağlığa yararlı besinler olduğunu söyleyen Müftüoğlu, günlük hayatımızda alkali beslenmenin doğru olduğunu ama bunun “diyet” adı altında yapılmaması gerektiğini vurguluyor. Alkali besinleri bol ve sık tüketmek yararlıdır diyen Müftüoğlu, her besinin vücut için önemli olduğunu, hepsinden yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini ve yemekleri yeterince çiğnememiz ve bol su tüketmemiz gerektiğini ekliyor.
Sağlıkla kalın.
23.05.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Elma (500-600gr)
Mevsiminde yetişen organik elmalarımızın lezzetine bayılacaksınız....
63 TL52,4 TL -
Organik Karnabahar (1-1,2kg)
Yüksek oranda lif barındıran, pestisit kalıntılarından uzak yetiştirilmiş karnabaharlarımız size gelmeye hazır....
190 TL -
Organik Kereviz (500-700gr)
Kerevizler ilaçsız tarım toprağındaki tüm mineralleri toplayarak büyüdü, kök kerevizi sapı ve yapraklarıyla birlikte size ulaştırıyoruz....
70 TL
BENZER YAZILAR
-
Dukan diyetine bir bakış
Sağlıklı ve formda bir vücuda sahip olmak, aynı zamanda da zinde olmayı istiyorsanız, bunun tek yolu var: Sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmek ve düzenli hareketi yaşamımızın bir parçası yapmak. Diğer taraftan, kısa sürede kilolarından kurtulmak isteyenler çeşitli diyetler uygulayarak başarıya ulaşabiliyorlar ama bu verilen kiloları geri alma ihtimalinizin çok yüksek olduğunu unutmayın. Bu yazımızda popüler diyetlerden biri olan Dukan diyetinin artıları eksilerini sizin için ele alacağız.
-
Çiğ besin diyeti
Çiğ besin diyeti 1800'lü yıllardan beri varlığını sürdürüyor ancak son yıllarda popülaritesi arttı. Peki bu beslenme şekli tam olarak nasıldır, faydalı mıdır, zararları var mıdır?
-
Karatay diyeti
Karatay diyeti, aslında bir diyetten ziyade size sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlığı kazandırırken kilo verdiren bir yaklaşımdır. Genel diyet yaklaşımlarından çok farklıdır. Gelin bu farklara değindiğimiz Karatay diyeti içeriğine bir bakalım.
YORUMLAR