Alkali diyeti

Alkali diyeti fazla kilolardan kolayca kurtulmak için denenen bir yöntem haline geldi. Peki “alkali” nedir? Alkali diyeti öneriliyor mu?
Ph derecesi 0 ile 6 arasında değişen besinler asidik, 8 ile 14 arasında değişen besinler alkali besinlerdir. Bazı bünyeler asidik beslenme şekillerine tepki verirler, bu durumda alkali beslenerek vücudun asit derecesini dengelemek gerekir. Diğer taraftan, alkali yiyecekler sağlık için gerekli besinler içerir. Ancak bu beslenme şekli hızlı şekilde kilo vermek için bir diyete dönüştüğünde faydaları zarar dönüşebilir.
Yüksek miktarda asit içeren ürünler tüketmek vücutta yorgunluk, stres gibi etkiler yaratabiliyor. Bağışıklık sisteminin güçsüzleşmesine, mide problemlerine ve bazı psikolojik rahatsızlıklara sebep olabiliyor. Asidik besinler genelde karbonhidrat ağırlıklı besinler olduğu için kilo alımını da kolaylaştırabiliyor. Örneğin; hamur işleri, makarna, ketçap, mısır yağı, gazlı içeçekler, çay, kahve, sakatatlar, alkollü içecekler, krema, margarin, şeker asidik besinlerdir. Bu besinleri olabildiğince az tüketmek, tüketildiği durumlarda da vücuttaki asit değerini dengelemek için alkali besinlere öğünlerde yer vermek gerekiyor.
Peki alkali besinler nelerdir?
Alkali besinler genel olarak şunlardır;
- Sebzeler: kereviz, karnabahar, pazı, sarımsak, biber, havuç, mantar, zencefil, lahana, turp, pancar, ıspanak, pırasa,
- Meyveler: elma, çilek, karpuz,
- Diğer: yulaf, badem, esmer pirinç, mercimek, balık, zeytinyağı.
Prof. Dr. Osman Müftüoğlu ise alkali beslenmenin bir diyet şekli olarak görülmesine karşı çıkıyor. Alkali besinlerin sağlığa yararlı besinler olduğunu söyleyen Müftüoğlu, günlük hayatımızda alkali beslenmenin doğru olduğunu ama bunun “diyet” adı altında yapılmaması gerektiğini vurguluyor. Alkali besinleri bol ve sık tüketmek yararlıdır diyen Müftüoğlu, her besinin vücut için önemli olduğunu, hepsinden yeterli miktarda tüketilmesi gerektiğini ve yemekleri yeterince çiğnememiz ve bol su tüketmemiz gerektiğini ekliyor.
Sağlıkla kalın.
23.05.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Elma (500-600gr)
Mevsiminde yetişen organik elmalarımızın lezzetine bayılacaksınız....
63 TL52,4 TL -
Organik Kereviz (500-700gr)
Kerevizler ilaçsız tarım toprağındaki tüm mineralleri toplayarak büyüdü, kök kerevizi sapı ve yapraklarıyla birlikte size ulaştırıyoruz....
75 TL -
Rulo Bonfile (Katkısız, 250gr) - Etin En İyisi
Mozzarella peynir ve roka ile hazırlanmış katkısız rulo bonfile, Eskitadında.com'da! Şef Sidar Budak'ın özel lezzetlerinden biri, "Semi Dry...
505 TL
BENZER YAZILAR
-
Bir yaşam biçimi olarak vejetaryenlik
Vejetaryenlik dediğimizde aklımıza et tüketilmeyen beslenme biçimi gelmekte ancak vejetaryenlik bunun ötesinde farklı alt gruplara sahip.
-
Sağlıklı beslenme yol haritası - 3
Sağlıklı beslenme alışkanlıkları için önerilerimize bu yazı ile devam ediyoruz. Şekeri azaltın ...
-
Beslenme düzeninizde “Glisemik İndeks”e dikkat edin!
Glisemik indeks; besinlerin yemekten sonraki ikinci saatte kan şekerine olan etkisi belirten bir değerlendirmedir. Buna göre farklı besinler, kan şekeri düzeyinde farklı artış etkileri gösterirler. Sağlığımız için düşük glisemik indeksli beslenmeye dikkat ederken, glisemik indeksi etkileyen faktörlerinde farkında olmak önemlidir.
YORUMLAR