Sağlıklı tahıl yulaf ve yulaflı tarifler

Yulaf buğdaygiller familyasının önemli üyelerinden biridir ve günümüzde tüketimi giderek yaygınlaşmaktadır. Bunun nedeni ise içerisinde barındırdığı zengin mineral, vitamin, protein ve lifler sayesinde insan sağlığı için çok önemli bir tahıl olmasıdır.
Yulafın faydaları
Yulaf içerisinde başta B vitaminleri olmak üzere, Kalsiyum, Sodyum, Magnezyum, Demir, Fosfat ve Omega-3 bulundurmaktadır. Bağışıklık sisteminin güçlenmesinin yanı sıra, kan şekerinin ani yükselmesinin önlenmesine, kolesterolün dengelenmesine, uyku düzeninin sağlanmasına, stresin yok edilmesine, kemik, kas ve diş sağlığının korunması ile sinir sisteminin kuvvetlenmesine yardımcı olmaktadır.
Yulaf, vitamin ve minerallere ek olarak aynı zamanda protein ve lif bakımından da oldukça zengin bir gıdadır. Neredeyse iki kaşık yulaf sayesinde vücudun günlük protein ve lif ihtiyacı karşılanabilmektedir. İçinde barındırdığı proteinler sayesinde iç organların sağlığı korunurken zengin lif içeriği sayesinde bağırsak sağlığınız korunarak sindirim sisteminiz kuvvetlendirilmektedir. Zengin besin içeriğine ek olarak oldukça tok tutucu bir gıda olması nedeniyle de, özellikle diyet yapan tüketiciler tarafından sıklıkla tercih edilmektedir.
Yulaflı tarifler
Yulafı başlı başına tek bir gıda olarak tüketebileceğiniz gibi farklı şekillerde de tüketmeniz mümkün. Yulafın en çok yakıştığı ve sıklıkla eşlikçisi olan gıdaların başında yoğurt, süt, taze ve kuru meyveler, salatalar ve omletler gelmektedir. Hazırlayacağınız meyveli doğal yoğurtların ya da sütlü tatlıların üzerine birkaç kaşık serpiştireceğiniz yulaf, yoğurdun besin değerini arttıracaktır. Aynı şekilde peynirli veya ton balıklı bir salata üzerine ekleyeceğiniz yulaf sizi oldukça tok tutacak ve sağlığınızı koruyacaktır. Yulafı yumurtayla tüketmek isterseniz de, yumurtanın pişmesine yakın bir kaşık yulaf serpiştirerek besin kalitesini arttırabilirsiniz.
En yaygın tüketim şekillerinden bir diğeri ise, yulaf kepeğinden yapılan ekmeklerdir. Yulaflı ekmekleri hazır olarak satın alabileceğiniz gibi dilerseniz evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Bunun için bir su bardağı doğal yulaf kepeği, bunun yarısı kadar süt, 1 adet yumurta, 1 kaşık maya, 1 kaşık yoğurt ve bir miktar tuzu iyice karıştırıp yüksek derece ısınmış fırına koyup yaklaşık 15-20 dk pişirerek yulaflı ekmekler elde edebilirsiniz.
Yulaf lapası da, bir diğer yulaf tüketim şeklidir. 1 su bardağı yulaf ezmesini yine aynı miktardaki süt ve suyla iyice kaynatıp üzerine az miktarda şeker veya bal ve isteğe göre tarçın ve kuru meyveler ekleyerek çok besleyici bir kahvaltılık ya da ara öğün hazırlayabilirsiniz. İsterseniz yulaf lapası piştikten sonra üzerine taze meyveler de ekleyebilirsiniz.
Yulafın fazla tüketiminde oluşabilecek tek sorun mide ve sindirim problemleridir. Bu nedenle günde birkaç çorba kaşığını geçmemelidir. Ayrıca, satın aldığınız yulafların doğal olmasına da dikkat etmenizi öneririz.
Sağlıkla kalın.
06.09.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Glutensiz Tarhana (500gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Hazırlanışı; yarım yemek kaşığı salça veya 1 adet rendelenmiş domatesi, 1 yemek...
297,13 TL -
Organik Taze Kaşar Peyniri (400gr) - Akmeşe
Akmeşe'nin tüm katkısız organik ürünleri Eskitadında.com'da. Besin değeri açısından oldukça yüksek bir peynirdir. Akmeşe organik kaşar peynirinde sadece...
279 TL -
Krema (350gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Geleneksel yöntemin tesis standartlarına uyarlanarak doğal ve katkısız şekilde üretilmiştir. Hiçbir koruyucu madde,renklendirici...
201,28 TL
BENZER YAZILAR
-
Yulaf unlu ıspanaklı krep tarifi (badem sütüyle)
Bağırsak sağlığımız için lifli gıdaların önemi büyük. Çocuğunuzunun da bağırsaklarının düzenli çalışması için, kabızlık sorunu yaşamaması için ve sağlıklı beslenmesi için lifli besinlere ihtiyacı var. Bu aralar sebze, meyve yeme yönünden isteksiz davranıyorsa ona farklı şekillerde lifli gıdaları sunmanın bir yolunu bulmak gerekir. Bunun için size farklı bir krep tarifimiz var.
-
Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
-
Gıdalar çiğ olarak mı pişmiş olarak mı daha sağlıklı?
Gıdaları pişirmek lezzetini artırabilir, ancak aynı zamanda besin içeriğini de değiştirir. İlginçtir ki, bazı vitaminler yiyecek pişirildiğinde kaybolur, bazıları ise vücudumuzun kullanması için daha kullanılabilir hale gelir. Peki tam olarak hangi tüketim şekli doğru? Çiğ mi pişmiş mi?
YORUMLAR