Ramazan sofralarından eksik olmayan hurma

Arap yarımadasında yetişen, besin değeri bakımından oldukça zengin olan hurma, uzun yıllar boyunca özellikle uzun süren oruçtan sonra iftarda tercih edilirken, son zamanlarda ramazan ayı dışında da çokça tüketilmeye başlamıştır. Ramazan sofralarından eksik olmayan hurmanın faydalarını ve fazla tüketildiğinde sağlığınızı kötü etkileyecek yönlerini sizler için derledik.
Hurma doyuruculuk özelliği taşıyan bir meyve olduğu için ramazan ayında oruç açmak için tercih edilir. Şekerli olması sebebiyle uzun süren açlıktan sonra iftarda ilk olarak yenilen hurma doyuruculuk özelliği sayesinde ardından çok fazla yemek yemenizi engeller. Diğer taraftan, yapısındaki şeker nedeniyle glisemik indeksi oldukça yüksek olan hurma, kan şekerinizin ani yükselmesine neden olarak, başta diyabet ve kalp rahatsızlıkları olmak üzere ciddi sağlık problemlerine neden olabilir. Hurmanın içerdiği yüksek şeker sebebiyle bazı doktorlar ise orucu açarken hurma yerine zeytini tercih etmeyi de önerebilmektedir.
Hurmanın içerisinde bulunan zengin mineral ve vitaminlerden bazıları A, B1, B2, C vitaminleri ve magnezyumdur. İçerdiği kalsiyum sayesinde kemiklerin güçlenmesine yardımcı olur. Flor sayesinde ise dişlerin çürümesini engeller. Antioksidan etkisi bulunan hurma kalp ve damar tıkanıklıklarını engeller. Vücudu temizleme görevi görür, ileri yaş ile oluşabilecek hastalıkların riskini azaltır.
Ayrıca hurmanın içerdiği bolca lif sayesinde kansere karşı önleyici etkisi vardır. Fakat, fazla hurma tüketiminde dalak ve bağırsaklar olumsuz olarak etkilenebilir. Oldukça lifli bir besin olan hurma, fazla tüketildiğinde, günlük lif tüketiminin artmasıyla birlikte şişkinlik hissi ve kabızlık gibi sindirim problemlerine yol açabilmektedir.
Hurma enerji verir, vücudun stresten uzak olmasına, gergin olmamasına yardımcı olur. İçerisindeki şeker oranı bunu sağlar. Fazla şeker içeriğiyle birlikte, oldukça kalorili olan hurma, çok miktarda tüketildiğinde kilo almanıza neden olabilmekte ve obezite açısından risk taşımaktadır.
Sağlığımız açısından hurmanın hafızayı güçlendirme etkisi de kesinlikle yadsınamaz. İçerisinde bulunan vitaminlerden A vitaminin bir türü olan Beta-Karoten uzun vadede hafızanın güçlenmesine yardımcı olur, hurmanın hafıza kaybını önleyici etkisi de bulunmaktadır.
Hamileler ve süt veren anneler için de içeriğindeki zengin mineral ve vitaminler sebebiyle ve artan besin ihtiyaçlarını hızlıca karşılayabilmeleri açısından hurma önerilen bir besindir. Hızlı büyüme dönemindeki bebeğiniz/çocuğunuz için hazırlayacağınız muhallebileri tatlandırmak için de iyi bir seçenek olarak karşımıza çıkıyor.
Şu konuda uyarmalıyız ki, bazı bünyeler hurmanın içinde bulunan maddelere karşı alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Buna da dikkat etmekte fayda olacaktır.
Tüm yararları ve zararları göz önünde bulundurulduğunda genel olarak uzmanlar günde 1-2 tane hurma yemenin sağlıklı olacağını söylemektedir. Her besinde olduğu gibi, azı karar çoğu zarar sözünü unutmadan, sadece ramazan ayında değil, diğer zamanlarda da hurmayı dikkatli şekilde tüketebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
28.05.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
6 Çeşit Kapsül Kahve (60 adet) - Noir Pit Coffee
Noir Pit'in tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Seçkin Noir Pit Kahvelerinden Ethiopa, Dark Italian, Colombia, Rwanda, Guatemala ve Velvet...
1034,9 TL -
Organik Tarhana (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Anadolu'nun hazır çabuk çorbası olarak da isimlendirebileceğimiz "Organik Tarhanamız" mevsim sebzeleri...
255 TL -
Dana Brisket (900gr) - Etin En İyisi
Dananın kol kısmının altından çıkan, lifli yapıya ve dokuya sahip bu eti fırında ya da mangalda düşük...
1200 TL
BENZER YAZILAR
-
İpek Yolu ile ülkemize gelen meyve: Kaki
Uzun yıllar önce ülkemize Uzak Doğu'dan gelen ve en çok Trabzon'da yetişen kaki, Trabzon hurması ismiyle bilinmektedir. Hurma denmesine rağmen, hurma ile herhangi bir akrabalıkları yoktur.
-
Oruç tutmak faydalı mı?
Ramazan ayının yaz aylarına denk geldiği bu günlerde uzun saatler aç kalmanın sağlığa ne gibi etkileri olduğu bir tartışma konusu. Acaba oruç tutarak vücudumuza zarar mı veriyoruz yoksa tam tersine sağlığımızı mı güçlendiriyoruz?
-
Dr.Semih Bakır’dan ramazanda beslenme önerileri
Ramazan ayını önemli kılan etkenlerden biri de, dinimizin temel ibadetlerinden biri olan oruçtur. Oruç; nefsi meylettiği şeylerden uzak tutmak anlamındadır ki, özellikle keyif aracı olan yemek yemekten uzak kalmak gerçek bir imtihandır. Hele hele yaz aylarına denk gelen ramazan aylarında günlerin uzun olması uzun süre açlık ve susuzluk anlamına gelir ki, bu sadece beslenme alışkanlığında değişiklik değil tüm vücut fonksiyonlarında da bir takım değişikliği getirir.
YORUMLAR