Protein ve lif deposu tahıl: Amarant
Horozibiği olarak da bilinen amarant, latince adı amaranthus olan ve altmıştan fazla türü bulunan aslında bir süs bitkisidir. Genellikle mor, bordo ve kırmızı renklerde olan amaranth bitkisinin tohumları yenebilmektedir. Ayrıca yaprakları da sebze olarak tüketilebilmektedir. Geçmişte Meksika, Peru ve Guatemala’da yetişen amaranth bitkisinin günümüzde Hindistan ve Çin başta olmak üzere birçok tropikal topraklarda tarımı yapılmaktadır. Bunun dışında, kuraklığa karşı da oldukça dayanıklı bir bitki olması nedeniyle çeşitli bölgelerde de yetiştirilebilmektedir.
Amarant, glutensiz olması özelliği ile dikkati çeken bir tahıl olmasına karşın, Türkiye'de çapraz döllenme sebebiyle tamamen glutensiz olarak bulmak mümkün olmayabilir. Amarant, diğer tahılların aksine içeriğinin çoğu proteinlerden oluşmaktadır. Hatta tüm tahıl grupları içinde en çok protein içeren tahıl olarak ilk sırada yer almaktadır. Özellikle aminoasitler ve lizin proteinince çok zengin olan amarant, buna ek olarak en yüksek lif içeriğine sahip tahıl olduğu söylenebilir. Özellikle B vitamini ve minerallerce de zengin bir besindir. Amarant tohumlarının içeriğinde demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor miktarı da oldukça yüksektir. Anti-kanser fitokimyasalı olan skualen antioksidan maddesi de amarant içeriğinde fazla miktarda bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalar amarantın özelikle göğüs kanserinde tümör büyümesini engelleyici etkisini ortaya koyuyor. Kötü kolesterolü önemli ölçüde düşüren amarant, kalp ve damarları koruyan kalp dostu bir besin olarak nitelendiriliyor. Sahip olduğu tüm vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda amarantın insülini dengelediği, zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bağırsak sağlığını koruduğu üzerinde duruluyor.
Amarantı farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Tohumları haşlayıp salatalara ve yemeklerin üzerine ekleyebilirsiniz. Tahıl ve bakliyatlarla birlikte pişirebilirsiniz. Un haline getirilmiş tohumlardan amarantlı ekmekler yaparak tüketebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
15.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Tarhana (400gr) - Eski Tadında
Tarhanamızı atalık buğdaylarımızdan elde ettiğimiz ruşeymli ve kepekli unumuz, kimyasal ve ilaç kullanılmayan topraklarımızda mevsiminde yetişen domates...
98,2 TL88,38 TL -
Tam Buğday Unu (Karakılçık, 1kg) - Eski Tadında
Yüzyıllardır Anadolu topraklarında yetişen, uzun saplı, kısa başaklı, genetiği ile oynanmamış, kimyasallarla kirletilmemiş, Karakılçık saf atalık buğdaylarımızın...
106,9 TL96,21 TL -
Köfte Harcı (75gr) - Eski Tadında
Harika köfteler pişirmek için hazırlanmış baharat karışımımız....
60,15 TL
BENZER YAZILAR
-
Çiğ besin diyeti
Çiğ besin diyeti 1800'lü yıllardan beri varlığını sürdürüyor ancak son yıllarda popülaritesi arttı. Peki bu beslenme şekli tam olarak nasıldır, faydalı mıdır, zararları var mıdır?
-
Ne kadar meyve yemeliyiz?
Sebze ve meyveler, sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır. Bol sebze-meyve içeren beslenme şeklinin sağlıklı olduğu ve pek çok hastalığa yakalanma riskini düşürdüğü bilinmektedir. Bununla birlikte, bazı insanlar meyvenin şeker içeriği dolayısı ile fazla yenmesinin zararlı olabileceğinden endişelenir. Peki günde ne kadar meyve yemeliyiz?
-
Şeker dişlerinize nasıl zarar verir?
Şekerin çürük oluşumuna neden olduğunu hepimiz biliyoruz. Bu nasıl ve neden oluyor? Peki bundan korunmak için ne yapmalıyız? Bunları biliyor muyuz? Detayları yazımızda...
YORUMLAR