Protein ve lif deposu tahıl: Amarant
Horozibiği olarak da bilinen amarant, latince adı amaranthus olan ve altmıştan fazla türü bulunan aslında bir süs bitkisidir. Genellikle mor, bordo ve kırmızı renklerde olan amaranth bitkisinin tohumları yenebilmektedir. Ayrıca yaprakları da sebze olarak tüketilebilmektedir. Geçmişte Meksika, Peru ve Guatemala’da yetişen amaranth bitkisinin günümüzde Hindistan ve Çin başta olmak üzere birçok tropikal topraklarda tarımı yapılmaktadır. Bunun dışında, kuraklığa karşı da oldukça dayanıklı bir bitki olması nedeniyle çeşitli bölgelerde de yetiştirilebilmektedir.
Amarant, glutensiz olması özelliği ile dikkati çeken bir tahıl olmasına karşın, Türkiye'de çapraz döllenme sebebiyle tamamen glutensiz olarak bulmak mümkün olmayabilir. Amarant, diğer tahılların aksine içeriğinin çoğu proteinlerden oluşmaktadır. Hatta tüm tahıl grupları içinde en çok protein içeren tahıl olarak ilk sırada yer almaktadır. Özellikle aminoasitler ve lizin proteinince çok zengin olan amarant, buna ek olarak en yüksek lif içeriğine sahip tahıl olduğu söylenebilir. Özellikle B vitamini ve minerallerce de zengin bir besindir. Amarant tohumlarının içeriğinde demir, magnezyum, kalsiyum, fosfor miktarı da oldukça yüksektir. Anti-kanser fitokimyasalı olan skualen antioksidan maddesi de amarant içeriğinde fazla miktarda bulunmaktadır.
Yapılan araştırmalar amarantın özelikle göğüs kanserinde tümör büyümesini engelleyici etkisini ortaya koyuyor. Kötü kolesterolü önemli ölçüde düşüren amarant, kalp ve damarları koruyan kalp dostu bir besin olarak nitelendiriliyor. Sahip olduğu tüm vitamin ve mineraller sayesinde bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı oluyor. Aynı zamanda amarantın insülini dengelediği, zengin lif içeriği sayesinde uzun süre tokluk hissi verdiği ve bağırsak sağlığını koruduğu üzerinde duruluyor.
Amarantı farklı şekillerde tüketebilirsiniz. Tohumları haşlayıp salatalara ve yemeklerin üzerine ekleyebilirsiniz. Tahıl ve bakliyatlarla birlikte pişirebilirsiniz. Un haline getirilmiş tohumlardan amarantlı ekmekler yaparak tüketebilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
15.12.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Tarhana (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Anadolu'nun hazır çabuk çorbası olarak da isimlendirebileceğimiz "Organik Tarhanamız" mevsim sebzeleri...
225 TL -
Organik Kıvırcık Marul (1 demet)
İlaçsız topraklarda yetişmiş kıvırcıklarımızı da size taze taze getiriyoruz....
92,4 TL -
Domates Rendesi (650gr) - Mehmet Sandal
Mehmet Sandal'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Doğal domates rendemizi, yöremizin topraklarında, tertemiz havada yetişen domateslerimizden, sadece tuz ekleyerek...
125 TL
BENZER YAZILAR
-
Neden kış aylarında nar ve portakal tüketmeliyiz?
Özellikle mevsimsel değişiklikler nedeniyle kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için bazı besinler önemlidir. Bunların başında C vitamini içeren meyveler gelmektedir. Kışın en sevilen 2 meyvesi nar ve portakal C vitamini içeren meyveler arasındadır..
-
Geçmişten gelen sağlık deposu: Sade Yağ
Sağlıklı ve bilinçli tüketime yöneldikçe en çok dikkat ettiğimiz konulardan birisi de hiç şüphesiz yemeklerde kullandığımız yağlar oldu. Zeytinyağı ve tereyağı ile birlikte sade yağ da kendine yer edinmeyi başardı. Aslında geçmişi çok eskilere dayanan bir yağ çeşidi sade yağ.
-
Kabak çekirdeğinin saymakla bitmeyen faydaları
Ayçiçeği çekirdeği kadar yaygın tüketilmemesine rağmen, kabak çekirdeği sahip olduğu birçok faydayla belli ölçüde mutlaka tüketilmesi gereken bir yemiş olarak dikkat çekiyor. Balkabağının çekirdeklerinin toplanıp kurutulması ve ardından kavrulmasıyla elde edilen bu sağlık deposu kabak çekirdekleri, kendine özgü tadı ve faydalarıyla bilinçli ve sağlıklı tüketicilerin vazgeçilmezi olmayı başarıyor.
YORUMLAR