Mutfağımızda meyve sebzeler çöpe gitmesin

Taze meyve sebzeler tarladan evimize gelene kadar yüksek miktarda fire verebiliyor. Evlerimizde meyve sebzelerimizi verimli şekilde tüketebilmek için, çöpe giden miktarı en aza indirecek ve lezzet bakımından mutfağınıza çeşitlilik katacak bazı yöntemleri sizlerle paylaşıyoruz.
Brokoli, karnabahar, kereviz gibi sebzelerin saplarını haşlayıp salatalara veya mücver tarzı tariflere katabilirsiniz; blendırdan geçirerek lezzetli çorbalar elde edebilirsiniz. Haşlama sularını makarna için kullanabilir, patates püresine, salata soslarına katabilirsiniz.
Patates kabuklarını iyice yıkayıp fırçaladıktan sonra, zeytinyağıyla hafifçe yağlayarak kızgın tavada tuz, kırmızı biber, kimyon, köri gibi baharatlarla karıştırarak kızartabilir, cips haline getirebilirsiniz.
Kararmaya yüz tutmuş muzların üzerine biraz tarçın ve Hindistan cevizi serpip, biraz da kırılmış ceviz koyarak fırına atabilir ve tatlı haline getirebilirsiniz. Ayrıca granola, kek ve kurabiye tariflerinde kullanabilirsiniz.
Karpuz kabuklarından turşu kurup salatalarınıza katabilir veya hafif lezzetiyle çok hoş bir tarif olan karpuz kabuğu reçelini deneyebilirsiniz.
Turunçgilleri yemeden önce kabuklarını rendeleyip, kek ve kurabiyelerinize koku vermeleri için kullanabilir, salata müsli ve yoğurdun içine serpebilirsiniz. Küçük şeritler halinde doğrayıp reçel yapabilirsiniz. Buzluğa kaldırıp gerektiğinde tatlılarda veya balık ve tavuk yemeklerinde kullanabilirsiniz.
Turunçgillerin sıktıktan sonra, posalarını buzlukta dondurabilir; dilediğiniz zaman çıkartıp soğuk çaylarınızın, smoothie’lerinizin içine katabilirsiniz. Bu sindirim sisteminize de destektir.
Tek tek kalan, hafif yumuşamış, rengi dönmüş, ama yenebilecek durumdaki sebzeleri kullanmanın en pratik yöntemi, onlarla güveç veya türlüler yapmaktır.
Yeşil yapraklı sebzeleri, hafif yumuşayıp dolapta tek kalan meyveleri blendırdan geçirip, güzel baharatlar, bal ve benzeri tatlandırıcılarla zenginleştirerek, detoks içeceği veya smoothie haline getirmek iyi bir fikirdir.
Kısa süre içinde kullanamayacağınız kadar çok meyve sebze aldıysanız, fazlasını buzluğa atabilir, ihtiyacınız olduğunda çıkarıp kullanabilirsiniz. Bu konuda dilerseniz, Sağlıklı Yaşam blogumuzdaki “Hangi meyve ve sebzeler buzlukta saklanabilir?” makalemize göz atabilirsiniz.
Alışveriş yapmadan önce listeler oluşturmak, haftalık öğün planlaması yaparak satın almak da ürünlerin çöpe gitmesini azaltacaktır.
Sağlıkla kalın.
28.06.2020
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Kabak (500-600gr)
Organik kabaklarımız lezzeti ve birçok faydasıyla çeşit çeşit yemek olmaya geliyor....
90 TL74,9 TL -
Organik Köy Domatesi (500-600gr)
Domatesin iştah açıcı, ferahlık veren mis gibi kokusunu ve gerçek bir domates lezzetini mutfaklarınıza getiriyoruz....
150 TL124,9 TL -
Çiğ Süt - aysun the sütçü (1lt)
Yıllar yıllar önce evlere güğümlerde gelen, ineklerin yeni sağılmış sütleri kaynatılarak sıcak sıcak içilir, soğurken üstünde biriken...
97 TL
BENZER YAZILAR
-
Kalan ekmeklerinizi nasıl değerlendirebilirsiniz?
Hem bizim kültürümüzde yer alan tarifler hem de dünya mutfaklarındaki geleneksel yöntemler, yiyeceklerin israf edilmemesi için sayısız fikir sunuyor. Örneğin ekmek, mutfaklarda çöpe giden besinler arasında ilk sıralarda.
-
Yemekleri saklarken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlıklı ve lezzetli bir yemek yapmak kadar yapılan yemeği sağlık ve lezzetini koruyacak şekilde saklamak ve sağlıkla tekrar tüketmek de çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Pişirdiğimiz yemeğin fazlasını dolaba kaldırırken, soğuduktan sonra tekrar ısıtırken veya dondurucuya koyduğumuz gıdaları tüketirken sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
-
Hangi meyve, sebze hangi mevsimde yenir?
Doğal yollarla, zamanında yetişen sebze ve meyveler vitamin, mineral ve besin değeri bakımından oldukça zengindir, lezzetlidir. Bu nedenle doğal sebze ve meyveleri tercih etmeliyiz. Ancak bazılarımız hangi sebze ve meyvenin hangi aylarda yetiştiği konusunda yeteri kadar bilgiye sahip değiliz. Eskitadinda.com İçerik Ekibi olarak bu konuyu sizler için araştırdık.
YORUMLAR