Kalan ekmeklerinizi nasıl değerlendirebilirsiniz?
WWF Türkiye’ye göre, ürettiğimiz gıdanın 3’te 1’i çöpe gidiyor. Gıdaların israf olmaması, iyi şekilde değerlendirilmesi önemli bir konu. Hem bizim kültürümüzde yer alan tarifler hem de dünya mutfaklarındaki geleneksel yöntemler, yiyeceklerin israf edilmemesi için sayısız fikir sunuyor. Örneğin ekmek, mutfaklarda çöpe giden besinler arasında ilk sıralarda. Oysaki kalan ekmekleri çeşitli şekillerde değerlendirmenin yolları var.
1. Galeta unu: Kalan ekmekleri fırınlayarak iyice kurutabilir, sonra mutfak robotundan geçirerek galeta unu yapabilirsiniz. Galeta ununu köfte harcına koyabilir, tarator ve acuka gibi sosların yapımında da kullanabilirsiniz.
2. Yumurtalı ekmek: Kimi yörelerde ekmek kayganası da denilen yumurtalı ekmek, bayat ekmekle yapıldığında güzel olur ve kahvaltılar için çok sevilen bir tariftir.
3. Kruton: Küçük küpler halinde kestiğiniz ekmeklerinizi fırında veya tavada iyice kızdırıp pişirerek uzun süre dayanan kruton elde edebilirsiniz. Kruton yaparken isterseniz son aşamada üzerine zeytinyağı, kekik ve karabiber de gezdirebilirsiniz. Kruton ile çorba ve salatalarınıza lezzet katabilir, et suyu, yoğurt ve et parçaları ile evde kolay bir kebap hazırlayabilirsiniz. İtalyanlar krutonu taze makarnaya ekleyerek, Fransızlar ise meşhur soğan çorbalarında olduğu gibi çorbalarının dibine bütün dilimlerden hazırladıkları kıtırları koyarak servis yapıyor.
4. Atıştırmalık kıtır çubuklar: İnce uzun kesilmiş ve benzer yöntemle kurutulmuş kıtır çubuklar ise, yanına yapacağınız yoğurtlu, domatesli soslara batırarak yenilebilecek güzel atıştırmalıklar haline gelebilir.
5. Kanepe veya pizza: Ekmekleri ızgara yaparak, üzerine keyfinize göre koyacağınız malzemelerle küçük kanepeler elde edebilir veya pizza malzemeleri ile evde pizza yapabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
26.10.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Keçi Tulum Peyniri (250gr, Sade, %100 Keçi Sütü) - Madalı
%100 keçi sütünden şirden mayası ile hazırlanan keçi tulum peynirine kaya tuzu ekleniyor. Koruyucu, katkı maddesi içermiyor....
410 TL -
Organik Pembe Domates (500-600gr)
İnce kabuklu, güzel kokulu organik pembe domateslerimiz sizlere gelmeye hazır....
72 TL -
Makyaj Temizleme Balmı (50ml) - Pelinka
Katkısız kişisel bakım ürünleri üreticisi Pelinka'nın ürünleri Eskitadında.com'da. Pelinka markalı kozmetik ürünleri T.C. Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve...
132 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Salça ve çeşit çeşit baharat ile harika bir muhammara
Anadolu'nun sevilen mezelerinden, hem kahvaltılık hem atıştırmalık olarak tercih edebileceğiniz muhammaranın böyle bir tarifini hiçbir yerde gördüğünüzü sanmıyoruz. Mutfakta usta bir annenin ellerinden yıllar içerisinde geliştirilmiş bir tarifi var. Buyrun özel tarifimiz burada...
-
Evde ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?
Ekmek, ülkemizde en çok tüketilen gıdaların başında geliyor. Bilinçli tüketiciler, ekmeğin kaliteli ve sağlıklı malzemelerle üretildiğine emin olmak için evde doğal yollarla ekmek yapmanın yollarını arıyorlar. Evde sağlıklı bir ekmek yapmak için dikkat edilmesi gereken konular ise kullanılan un ve su ile birlikte ekmeğin en temel maddesini oluşturan mayadır.
YORUMLAR