Ağır metal detoksu için 5 yöntem
Kurşun, arsenik, cıva gibi metaller işlenmiş yiyeceklerde bulunur, bu yiyecekleri tükettikçe zamanla vücudumuzda metal birikir bu da bir süre sonra hasta olmamıza sebep olur. Bu yazımızda vücudumuzu metallerden arındırmak için uygulanabilecek yöntemleri sizlerle paylaşacağız.
Öncelikle metal zehirlenmesi nasıl olur, belirtileri nelerdir?
Ağır metaller yediğimiz yiyecekler nedeniyle zamanla vücudumuzda birikir ve vücut sistemimizi alt üst eder. Metal zehirlenmesinin belirtileri açık değildir ve teşhis koymak zordur, bu nedenle depresyon, otizm, menopoz gibi hastalıklarla karıştırılabilir. İşte metal zehirlenmesinin en belirgin yan etkileri: Baş dönmesi, kansızlık, kuru cilt, kronik yorgunluk, eklem ve kas ağrıları, iştahsızlık vb. Eğer bu yan etkileri sıklıkla hissediyorsanız, doktora gittiğinizde kanınızda olan metal oranını ölçtürebilirsiniz.
Vücudumuzda birikebilecek metal çeşitleri nelerdir?
Kurşun
Çok geçmiş yıllarda daha sık olmasına rağmen, kurşun zehirlenmesi hala bir risk oluşturmaktadır. Kurşun, konserve yiyeceklerde bulunur. İskelet, üreme ve sindirim sistemini olumsuz etkiler.
Arsenik
Bu metal toprakta ve yeraltı sularında bulunur. Böcek ilaçlarının üretiminde, içme sularında ve endüstriyel tarımda kullanılır. Yüksek dozda maruz kalındığında kansere ve deri hastalıklarına sebep olabilmektedir, bu nedenle çok tehlikeli bir metal çeşididir.
Cıva
Ton balığı ve kılıç balığı gibi balıklarda cıva bulunur.Bazı tarımsal atıklar toprağa karışabilmektedir ve eğer cıvanın bulunduğu toprakta üretim yapılırsa, üretilen yiyecek de cıva içerir. Yüksek dozda cıva görme bozukluklarına, yorgunluğa ve bazı kalp rahatsızlıklarına sebep olabilir.
Alüminyum
Ağır metallerden biri olmasa da alüminyum bazı yiyeceklerde ve kozmetik ürünlerde çok fazla kullanılıyor. Alüminyum vücutta çok fazla biriktiğinde kas ağrısına, ülsere, iştahsızlığa yol açar.
Yukarıda bahsettiğimiz ağır metallerden arınmak için nasıl bir detoks yapmalıyız?
1. Bol su tüketin ve suyunuzu arıtın: Su böbreklerimizin daha iyi çalışmasına ve vücudumuzdaki toksinlerin daha kolay atılmasına yardımcı olur bu nedenle bol su içmek çok önemlidir. İçtiğiniz suyun saf ve arınmış olmasına da dikkat etmek gerekir. Ayrıca, suyunuz için BPA içermeyen şişeler kullanın. Sabahları şöyle bir içecek de sıvı alımınız ve sindirim sisteminiz için iyi olacaktır: 1 bardak suya, 1 tatlı kaşığı limon suyu, 1 yemek kaşığı chia tohumu, 1 tatlı kaşığı bal ve çeyrek çay kaşığı acı biber ekleyin ve karıştırın.
2. Doğal/organik beslenin: Vücudunuzu metallerden arındırmak için doğal ürünlerle beslenmeniz gerekir, çünkü en temiz ve sağlıklı yöntem budur. Doğal/organik sebze, meyve, yumurta vb. gıdalarda kimyasal tarım ilaçları yoktur, bu nedenle ağır metal yoktur. Ağır metaller yiyeceklere topraktan geçer bu nedenle toprağın da kimyasalsız olması gerekir. Doğal üretimi yapacak vaktim ve imkanım yok diyorsanız güvenilir üretici ve markaların ürünlerini tercih edin.
3. Yemeklerinizde kişniş ve sarımsak kullanın: Kişniş ağır metallerin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bir araştırmada kişnişin sinir sisteminindeki cıvayı arındırdığı kanıtlanmıştır. Bu süreci hızlandırmak için yemeklerinize kişnişle birlikte sarımsak da ekleyin.
4. Ter atın: Spor yapmak sindirim sisteminin hızlanmasına yardımcı olur, spor esnasında attığınız ter doğal bir detoks yöntemidir. Ayrıca ter atmak vücudunuzda kan akışını sağlar ve ağır metalin birikmesini engeller. Ter atmak için spor yapmanın yanı sıra sauna terapisini de deneyebilirsiniz.
5. Pektin içerikli sebze ve meyveler tüketin: Antioksidan içerikli yiyeceklerin yanı sıra, pektin içerikli sebze ve meyveler tüketmeye özen gösterin. Pektin; vücudu arındıran çözülebilir bir lif çeşididir. Pektin üreyle birlikte kurşunun vücuttan atılmasına yardımcı olur. Armut, elma, üzüm, havuç, pancar gibi yiyeceklerde bolca pektin bulunur.
Son olarak, susam yağının vücuttan ağır metallerin uzaklaştırılmasında önemli bir besin kaynağı olduğunu da hatırlatalım. Özellikle fazlaca ağır metal içeren dip balıklarını tükettiğinizde vücudunuza giren bu ağır metalleri uzaklaştırmak için ardından tahin yemek bu soruna çözüm açısından birebirdir. Bununla ilgili yazımıza bu linkten ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
Kaynak: thealternativedaily.com/best-ways-detox-heavy-metals/
12.05.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Yerli Sarımsak (200gr)
Yerel üretim mahsulü sarımsaklarımız kimyasal kullanılmadan, pestisit kalıntılarından uzak olarak, organik sertifikalı olarak üretilmiştir....
89 TL -
Dana Antrikot Füme (Katkısız, 125gr) - Etin En İyisi
Katkısız dana antrikot füme, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Antrikotun yoğun aroması ve yumuşacık lezzeti ile bu ürün vazgeçilmeziniz...
315 TL -
T-Bone Steak (Premium, 400-450gr) - Etin En İyisi
Çok özel mermerimsi yağ dokusuna sahip gurme bir lezzettir. İsmini sırt kısmında bulunan T şeklindeki kemiğinden alan,...
695 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Mutfaklarımızdaki alüminyum tehlikesi
Fırında et, balık veya tavuk pişirirken, tepsiye fırında pişireceğiniz sebzeleri dizmeden önce veya tost makinesi kirlenmeden tost yapmak için hemen sereriz bir alüminyum folyo. Peki, bunun sağlığımızı nasıl etkilediğini biliyor musunuz?
-
Balığın ardından yenen tahinin faydaları
Afiyetle yenen balığın ardından sofraya gelen tahin helvasını kimileri adettendir diyerek yer, kimileri ise tadını çok sevdiği için. Peki, nereden gelir bu gelenek, hiç merak ettiniz mi? Balığın ardından yenen helva için, balık öldüğünü anlasın gibi espriler yapılsa da veya boğazda kalan kılçıkların en iyi temizleyicisidir gibi inanışlar olsa da işin aslı başka.
YORUMLAR