Acı biber yiyerek daha uzun yaşayabilirsiniz
Bazı insanlar acı biber sever, bazıları yemeklerinde kullanmaktan kaçınır, bazıları ise ne kadar yese yetmez. Peki acı biber yemek ömrü uzatır mı?
Öyle görünüyor ki, acı biber severler doğru bir şey yapıyor. Vermont Üniversitesi’nden araştırmacıların yaptığı çalışmaya göre acı biberlerden yemek ölüm riskini yüzde 13 oranında azaltıyor. Bu durum acı biberlere “acı” tadını veren kapsaisin isimli bir bileşenden kaynaklanıyor.
Araştırmacılar bu sonuçlara ulaşmak için 23 yaşından küçük 16.000 kişinin verilerinden oluşan anket sonuçlarını kullandı. Bu kişilerin beslenme düzenlerinde acı biberi ne sıklıkla kullandıklarını kaydetti. Sonuçları ölüm sayısını ve nedenini belirlemek için analiz etti. Sonuç olarak, acı biber tüketmenin ölüm riskini yüzde 13 oranında azalttığı ortaya çıktı ve bu durumun kalp hastalıklarına karşı önleyici olabileceği belirlendi. Araştırmacılar aynı zamanda, acı biberin içinde bulunan kapsaisin bileşeninin obeziteyi önlediğini ve kan akışını düzenlediğini buldu. Bu bileşen bağırsak florası üzerinde pozitif etkiye sahip ve böylelikle hastalıklardan korunmaya da katkı sağlıyor.
Acı biberin yararları saymakla bitmiyor
Acı biber vücuttaki birçok ağrıyı, sızıyı da hafifletiyor. Taze acı biberin içinde antioksidanlar bulunuyor ve bu antioksidanlar vücuttaki iltihaplarla savaşıyor. Acı biber kan birikmesini azaltıyor, metabolizmayı hızlandırıyor ve sindirim sorunlarının azalmasına yardım ediyor. İçinde bulunan A vitamini ve antioksidanlar göz sağlığı için de çok yararlı.
Eğer yemeklerinizde acıyı seviyorsanız, bu iyi bir şey. Sevmiyorsanız bile, yararları için zaman zaman yiyeceklerinizde kullanabilirsiniz. Bir parça acı sivri biber veya acı kırmızı biber sosu/salçası eklenmiş bir yemek ağzınızı çok da yakmayacaktır. Az da olsa acı biberin yararlı etkilerini vücudunuza almış olursunuz.
Sağlıkla kalın.
07.06.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Toz Kimyon (100gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Toz Kimyon, kendine has kokusu ve özel aromasıyla eklendiği yemeklere lezzet...
115 TL -
Bütün Bonfile (Semi Dry Aged, 1,2kg) - Etin En İyisi
Sırt bölümünden çıkarılan kemiksiz, yağsız ve oldukça yumuşak dokulu bir ettir. Bonfile %3 yağ oranı ile sağlıklı...
1705 TL -
Sweet Dreams Oda ve Yastık Spreyi (100ml) - Vienurla
Sedatif etkisi yüksek, uykuya geçişi kolaylaştıran lavanta ve alman papatyası, yatıştırıcı etkili ylang ylang, aynı zamanda meditasyon...
320 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Önce hastalıklardan korunun
Hava kapalı, günler kısalıyor, havalar gittikçe soğuyor. Ne canımız bir şeyler yapmak istiyor ne de bedenimiz buna izin veriyor. Her sabah hava daha aydınlanmadan kalkıyor ve işe gidiyoruz. Dönüşümüz ise yine hava kararırken olmaya başlıyor. Bu geçiş mevsiminde sık sık değişen hava şartlarına uyum sağlamak da zor oluyor. Başta soğuk algınlığı olmak üzere bronşit, grip, kuş gribi ve türlü türlü virüsler hasta etmek için kapıda bekliyor. Ancak alınacak birkaç tedbirle hastalıklara meydan okumak mümkün. Doç. Dr. Elif Arı Bakır, kış mevsimini hem ruhsal hem de bedensel olarak sağlıklı geçirmenin yollarını anlatıyor.
-
Sağlığınız için birebir 7 baharat çeşidi
Yemeklerinize farklı tatlar katan baharatlar aynı zamanda güçlü antioksidan özellikleriyle sağlığınıza sağlık katıyor. Besin değeri yönünden oldukça zengin olan baharatların metabolizmayı hızlandırdığı ve kan şekeri üzerinde yaptığı düzenleyici etkisi sayesinde kalorilerin depolanmadan yakılmasını sağladığı gözlemlenmiştir. Önde gelen 7 baharatla ilgili detayları yazımızda paylaştık.
YORUMLAR