Sağlığınız için birebir 7 baharat çeşidi

Sağlığınız için birebir 7 baharat çeşidi

Yemeklerinize farklı tatlar katan baharatlar özellikle Türk mutfağının vazgeçilmezleri arasındadır. Baharatlar sadece yemeklerinizi tatlandırmakla kalmıyor aynı zamanda güçlü antioksidan özellikleriyle sağlığınıza sağlık katıyor. Örneğin karanfil, zerdeçal ve tarçının antioksidan özelliği açısından yaban mersininden daha güçlü olduğu belirtilmektedir. Baharatlar aynı zamanda fazla kiloların da düşmanıdır. Besin değeri yönünden oldukça zengin olan baharatların metabolizmayı hızlandırdığı ve kan şekeri üzerinde yaptığı düzenleyici etkisi sayesinde kalorilerin depolanmadan yakılmasını sağladığı gözlemlenmiştir. Önde gelen 7 baharatla ilgili detaylar aşağıda...

 

Fesleğen: Koyu yeşil rengiyle K vitamini, kalsiyum ve magnezyum açısından mükemmel bir kaynaktır. Aynı şekilde yoğun miktarda demir, manganez, C vitamini ve potasyum içermektedir. Gıda zehirlenmesine neden olan bakterileri etkisiz hale getirdiği bilinmektedir.

  

Tarçın: Antik baharatlardan olan tarçın yüksek antioksidan seviyesine sahip baharatlardan biridir. Kan şekerini düzenlenmede önemli etkileri olduğu gözlenmiştir. Tarçın aynı zamanda kaslardaki ve eklemlerdeki ağrı ve iltihabın giderilmesine yardımcı olur. Tarçının beyin fonksiyonu üzerinde pozitif bir etkiye sahip olduğu belirtilmektedir. Tarçın koklamak veya tarçın aromalı sakız çiğnemek belleği ve dikkati arttırmaya yardımcı olabilir. Tarçının aynı zamanda damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına yol açan damarlarındaki iltihaplanmayı önlediği belirtilmektedir. Özellikle karın bölgesinde görülen yağlanmayı kontrol altına almak için tarçına başvurabilirsiniz.

 

Kırmızıbiber: Sadece ağzınızı yakmakla kalmayan kırmızıbiber, vücudunuzu ısıtır ve metabolizmanızı hızlandırarak yağ yakmanıza yardımcı olur. Yapılan bir araştırma kırmızıbiberli aperatifler tüketen kişilerin %15 daha az yiyecek yediğini göstermiştir. Mideniz için zararlı olduğunu düşündüğünüz kırmızıbiber aslında mide dokularını iyileştirir, sindirim enzimlerini uyarır ve mide ülserlerinin önlenmesine yardımcı olur. Kırmızıbiberin bunlara ek olarak kötü kolesterolü ve trigliserid seviyelerini düşürerek zararlı kan pıhtıların oluşmasını engellediği görülmüştür. Bu sayede kalp krizi ve felç risklerini azalttığı belirtilmiştir. Baş ağrısından kas ağrısına kadar birçok sağlık sorunu için ilaç niteliğinde bir besin olduğunu söyleyebiliriz.

  

Karanfil: Kendine has aromalı kokusu yanında aynı zamanda doğal bir ilaçtır. Enfeksiyonlara karşı etkili olan karanfilin sindirim problemlerini hafiflettiği ve iltihaplı eklem ağrılarına karşı etkili olduğu belirtilmektedir. Karanfil yaygın olarak diş ve diş eti ağrısını gidermek için kullanılmaktadır. Karanfilin tüm baharat ve bitki çeşitleri içerisinde en yüksek antioksidan seviyesine sahip olduğu çeşitli çalışmalar sonucunda ispatlanmıştır. Zararlı bakteriler üzerinde etkili olduğu bilinen karanfilin vücutta meydan gelen sıyrık, kesik ve morarmalara uygulandığında iyileştirici etki gösterdiği belirtilmektedir. Tüm bunların yanında gaz, hazımsızlık, bulantı ve kusma gibi sindirim sorunlarına yardımcı olurken sindirim sistemindeki zararlı parazitleri, bakterileri ve mantarları da ortadan kaldırdığı gözlemlenmiştir. Karanfil kokusunun yaratıcılığı tetiklediği de belirtilmektedir.

 

Kimyon: Antioksidan değeri yüksek baharatlardan biri olan kimyon sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkileriyle bilinir. Safra kesesinin ve pankreasın vücuda alınan besinlerin parçalanması için salgıladığı enzimleri tetikler.  Ayrıca astım ve bronşit gibi rahatsızlıklar üzerinde olumlu etkileri olduğu da belirtilmektedir. Kan şekerini dengede tutmaya yardımcı olurken kilo alımını engelleyerek vücuttaki yağ oranını dengelediğini gösteren çalışmalar mevcuttur. Bağışıklık sistemi üzerindeki etkileri bilinen kimyon demir, C vitamini ve A vitamini açısından da oldukça iyi bir kaynaktır.

 

Biberiye: Antioksidan özelliğiyle bilinen biberiyenin konsantrasyonu arttırdığı,  hafızayı güçlendirdiği ve depresyona karşı olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Ayrıca bağışıklık sistemini güçlendirirken sindirimi kolaylaştırdığı ve vücudunuzu kansere karşı koruduğu belirtilmektedir. Biberiyenin, zararlı kanserojen toksinlere karşı vücudu koruduğu ve kolon, mide, göğüs ve akciğer kanserlerini önlediği bilinir. Aynı zamanda biberiye, astım, göğüs tıkanıklığı ve solunum yolu enfeksiyonu problemleri için oldukça faydalıdır.

 

Kekik: Eski dönemlerde kekiğin bronşit, boğaz ağrısı, göğüs tıkanıklığı ve astım tedavilerinde kullanıldığı çeşitli kaynaklarda gösterilmektedir. Oldukça etkili olan kekik boğaz pastillerinin ve ağız gargaralarının bileşenleri arasında yerini alır. Sindirim sistemi için de oldukça faydalı olan kekiğin, gastrit, hazımsızlık ve bağırsaklardan kaynaklı karın ağrısı gibi sorunlarda yatıştırıcı etkisi olduğu bilinmektedir. Tüm bunların yanında kanser ve Alzheimer hastaları üzerinde olumlu etkilerinin olduğu bildirilmektedir. Uyku problemi yaşayan, kabuslar gören ve depresyon şikayetleri taşıyan kişilerde kekiğin olumlu etkileri olduğu gözlemlenmiştir. 

 

Gördüğünüz gibi, çeşit çeşit baharatla mutfağınızda harika tatlar yaratırken aynı zamanda sağlığınıza büyük katkıda bulunuyorsunuz. Kararında tüketilen baharatlar sayesinde belki de birçok hastalığın riski gün yüzüne çıkamadan ortadan kalkmış oluyor. Doğanın bize armağanı olan baharatları mutfağınızdan eksik etmeyin.

 

Sağlıkla kalın...

 

21.04.2017

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ