Zeytinyağının erken hasat olması ne anlama gelir?
Erken hasat zeytinyağı, Ekim ve Kasım aylarında henüz olgunluğa erişmemiş zeytinlerin hasat edilmesiyle üretilir. Zeytinler henüz olgunlaşmadıkları için düşük oleik asit ve oksidasyon seviyesine sahiptir. Zeytinlerden erken hasat edildikleri zaman miktar olarak az ama kalite olarak çok yüksek zeytinyağı elde edilebilir. Ayrıca, erken hasat zeytinyağının taze bir kokusu ve yoğun aroması olur.
Olgunlaşmadan hasat edilen zeytinlerdeki klorofil miktarı daha yüksektir. Bu nedenle, erken hasat zeytinyağının rengi, zamanında hasat edilen zeytinlerin yağına göre daha yeşildir. Klorofil miktarının fazlalığı yağın daha uzun süre dayanmasını da sağlar.
Standart üretm yönteminde, zeytin hamurundan en çok zeytinyağını elde etmek için hamurun sıcaklığı 38 dereceye çıkarılır. Soğuk sıkım zeytinyağlarında ise hamur en fazla 27 dereceye kadar ısıtılır ve hamur mekanik yöntemler kullanılarak sıkılır. Bu işlemin sonucunda daha az ama daha kaliteli ve besin değeri yüksek bir zeytinyağı elde edilmiş olur. Tabi bu yöntemde maliyetler de yükselir.
Erken hasat zeytinler ise düşük sıcaklıklarda, ağaçlardan toplandıktan sonra en kısa sürede ,mekanik yöntemlerle sıkılarak yağa dönüştürülürse, dünyanın en kaliteli yağlarından biri olarak kabul edilen soğuk sıkım erken hasat zeytinyağı elde edilir.
Zeytinyağında bir diğer önemli nokta da zeytinin yere düşmeden toplanmasıdır. Yere düşen, parçalanan ve bekleyen zeytinlerin asit ve oksidasyon oranı çok hızlı şekilde artar. Erken hasat zeytinlerden istenilen kalitede zeytinyağını elde etmek için zeytinlerin dikkatle toplanması da önemlidir.
Soğuk sıkım erken hasat zeytinyağını salatalarda, kahvaltılarda, tüm soğuk yemeklerde lezzetle kullanabileceğiniz gibi, pişirdiğiniz yemekleriniz için de kullanabilirsiniz. Sağlığa katkısı açısından sabah veya akşam bir kaşık içerek de tüketilebilir. Saç için, cilt için de kullanılabilir. Bebekler için de en ideal zeytinyağıdır.
Sağlıkla kalın.
25.09.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Tütsülü Sucuk (Katkısız, 400gr) - Etin En İyisi
Tütsü fırınında meşe odununda tütsülenerek aromasını kazanan tütsülü dana sucuk Eskitadında.com'da. Sidar Şef'in özel reçetesiyle, dinlendirilmiş yüksek kaliteli...
530 TL -
Ballı, Tarsos Baharatlı Bitter Çikolata (%75 Kakao, 80gr) - Aroha
Çiçek balı ile tatlandırılmış, tarçın baharatı lezzetinin ana baharat olduğu, Tarsus(Tarsos)'un meşhur kaynar çayı ile hazırlanmış benzersiz...
302 TL -
Tam Yağlı Trakya Eski Kaşar Peyniri (200gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Trakya yöresinden pastörize keçi ve koyun sütüyle, hijyenik mandıralarda, şirden peynir...
154 TL
BENZER YAZILAR
-
Zeytinyağının asiditesi ne ifade eder?
Zeytinlerin yetiştiği bölgenin havası, suyu, toprağı, zeytin ağacının ve tanelerinin ne kadar sağlıklı olduğu, üretim süreci ve üretim şekli zeytinyağının kalitesini belirleyen unsurlardır. Zeytinyağları üretim şekillerine göre sınıflandırılırlar. Peki zeytinyağı çeşitleri nelerdir, zeytinyağının asiditesi nedir ve neden önemlidir?
-
Polifenol ve zeytinyağı açısından önemi
Polifenoller bitkilerde bulunan kimyasal bileşenlerdir. Hücrelerin aşınmasını ve yok olmasını önleyici etkilerinden dolayı dokuların daha genç kalmasını ve iyi çalışmasını sağladıkları için önemli antioksidanlardır. “Poli” Latincedeki “çok” anlamından gelmektedir ve polifenol kelimesi çok sayıdaki fenol halkası gruplaşmaları anlamını taşır. Bir bitkinin içerdiği her polifenolün farklı bir biyolojik özelliği vardır. Polifenoller bitkilerin renklenmelerinde görev alırlar. Güzel bir örnek olarak sonbaharda ağaç yapraklarının renklerinin sararmasına polifenoller neden olurlar.
-
Antioksidan nedir, ne işe yarar?
Sağlıklı besinlerin yararlarından bahsedilirken antioksidan kelimesini sıklıkla duyuyoruz. Bir gıdanın antioksidan özellikte olmasının sağlık açısından oldukça faydalı olduğunu da biliyoruz. Peki, nedir bu antioksidan, ne işe yarar ve neden vücudumuz için faydalıdır?
YORUMLAR