Türkiye'de geri dönüşüm hangi seviyededir?

Türkiye'de geri dönüşüm hangi seviyededir?

Atık maddelerinin değerlendirilmesi için kullanılan yöntem olan geri dönüşüm, bir ülkenin çevreye gösterdiği duyarlılığın ve doğayı koruma politikalarının önemli bir örneği olarak karşımıza çıkar. Bazı Avrupa ülkeleri geri dönüşümü, çevreyi koruma ve gelecek nesilleri düşünme sağduyusu ile yapmanın ötesinde, yaşam tarzı biçimine dönüştürmeyi başarmıştır. 

 

Geri dönüşüm konusunda başı çeken ülkeler arasında Almanya ve Avusturya yer almaktadır. Almanya, tüm çöplerinin %65’ini geri dönüştürebilmektedir. Bu oldukça başarılı bir oran olup, bu başarının temelinde tüm atıklar için farklı renk kodlarını içeren çevre uygulaması yatmaktadır. Çöpleri renk kodlarıyla ayrıma sistemine göre; plastikler ve diğer ambalaj atıkları sarı kutuya, kağıt ve kartonlar mavi kutuya, şişeler renklerine göre yeşil ve beyaz renkli kutulara ve kompostlar kahverengi kutuya atılmaktadır. Bu şekilde geri dönüşüm sayesinde, Almanya yakıt üretiminin önemli bir kısmını karşılamaktadır. Avusturya ise kusursuz şekilde işleyen çevre atık politikasıyla tüm atıklarının %63’ünü geri dönüştürmeyi başarmaktadır. Almanya ve Avusturya’daki geri dönüşüm atık kutularının; otobüs duraklarından parklara, okullardan stadyumlara kadar ülkenin her noktasında bulunması bu başarılarının en önemli sebepleri arasında yer almaktadır. Ciddi cezai işlemlerin uygulanması da bir diğer önemli nedendir.

 

Almanya ve Avusturya’yı, çöplerinin %62’sini geri kazandırmayı başaran Tayvan takip etmektedir. Belçika, İsviçre, Hollanda, İsveç ve Norveç de çöplerinin en az %50’sini geri dönüştürmeyi başarmaktadır. En çok geri dönüşüm yapan ülkeler listesinde sırayı Brezilya, Singapur, Güney Kore, Birleşik Krallık, İtalya ve Fransa izlemektedir. Amerika ise %35’lik geri dönüşüm oranıyla birçok Avrupa ülkesine göre geri sırada kalmaktadır. Peki, Türkiye bu sıralamada nerede yer almaktadır?

 

Ülkemizde her yıl yaklaşık 23 milyon ton atık üretilmekte ve bu atıkların sadece %7’si geri dönüştürülmekte olup, Türkiye bu konuda dünya sıralamasında oldukça geridedir. Maalesef Türkiye’deki atıkların çok büyük bir kısmı geri dönüşüm yerine depolama sahalarına gömülmektedir. Bunun ana nedeni olarak da ülkemizde hem yeterli çevre bilincinin olmayışı hem de çevre politikalarının geri dönüşüm konusunda yetersiz kalmasından bahsedilebilir. 

 

Sağlıkla kalın.  

 

29.09.2018

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
392,00 TL 294,00 TL
Keçi Sade Yağ - Kapra (175gr)
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ