Solucan gübresi
Artık kaliteli sebze ve meyve bulmanın zorlaşmasının en önemli nedenlerinden birisi, bitkilerin bulunduğu toprak içerisindeki besin maddelerinin zenginliğinin azalması ve bu nedenle bitkilerin sağlıklı bir şekilde gelişememesi olarak görülmektedir. Bu durum, zaman içerisinde tarım ve çiftçilikte gübre kullanımına yönelmeye neden olmuştur. Doğal ve organik tarımda ise organik gübreler kullanılmaktadır.
En verimli organik gübre çeşitlerinden olan solucan gübresi, gıda atıklarını ayrıştıran toprak solucanlarının bu organik atıkları sindirim sistemlerinden geçirmeleri sonucu elde edilen organik bir gübredir.
Solucanlar, tüm vücutlarında ve sindirim sistemlerinde koruyucu özellikteki sölom sıvılarını bulundurur. Ayrıştırma sırasında bu sıvılar gübreye geçerek bitkilerin direncini artırır. Ayrıca toprak solucanlarının sindirim sisteminde birçok yararlı mikroorganizma, azot bakterileri, yararlı mantarlar, gelişme hormonları ve enzimler yer alır. Bu maddeler gübre içine geçerek toprağın zenginliğini ve evrimini arttırarak bitkilerin sağlıklı büyüyüp gelişmesine olanak sağlar.
Solucan gübresi içeriğinde diğer gübrelere kıyasla 5 kat daha fazla azot ve potasyum, 7 kat daha fazla fosfor ve 2 kat daha fazla kalsiyum barındırır. Ayrıca yapısında bulunan humik asit gibi organik maddeler sayesinde gübredeki organik madde miktarını arttırır. Solucan gübresinin organik madde miktarı %65 ile en üst seviyelerdedir. Toprak verimliliğini arttıran humus miktarı da, diğer gübrelere kıyasla solucan gübresinde oldukça fazladır.
Solucan gübresinin toprakta su tutma oranı fazladır. Bu sayede toprakta biriken kimyasallar arındırılır ve toprak doğal şekline kavuşmuş olur. Solucan gübresi diğer gübreler gibi, kullanım zamanı ve miktarında herhangi bir sınır bulunmadığı için fazla kullanımı elde edilecek hasatta herhangi bir sıkıntıya neden olmaz.
Solucan gübresi kullanılarak elde edilen besinler daha dirençli olacağı için, böcek ve parazitlere karşı ilaçlama gerekmemesini sağlaması da önemli bir özelliğidir.
Sağlıkla kalın.
10.08.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Köfte Harcı (75gr) - Eski Tadında
Harika köfteler pişirmek için hazırlanmış baharat karışımımız....
60,15 TL -
Organik Çiçek Balı (460gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Ege yöresinin eşsiz florasından organik sertifikasyon kurumu tarafından yıl boyunca denetlenen...
510 TL -
Tatlı Elma Suyu (250ml, Şeker İlavesiz) - Mehmet Sandal
Mehmet Sandal'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Tamamen doğal bir ürün olup, yöremizin topraklarında yetişen elmalarımızla; hiçbir katkı ve...
40 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Hiçbir şey yapma tarımı: Fukuoka Çiftliği
Masanobu Fukuoka, 1913 yılında Güney Japonya’daki Shikoku adasında doğmuştur. Varlıklı bir ailenin çocuğu olan Fukuoka Gifu Üniversitesi’nde mikrobiyoloji okumuş ve toprak bilimcisi olarak görev yapmıştır. Modern tarım biliminin doğaya ve insana verdiği zararlardan etkilenerek işinden ayrılan Fukuoka, babasının çiftliğinde kendi tarım filozofisini yaratarak kendisinin geliştirdiği “hiçbir şey yapma” tarımı sayesinde beşte bir emekle modern tarım ölçülerinden daha da ilerde, sağlıklı ve verimli ürünler almayı başarmıştır.
-
Yerel üretim neden önemli?
Doğal ürünler, mevsimsel ve coğrafi koşullara uygun olarak, doğaya, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden, hiçbir kimyasal madde ve ilaç kullanmadan yapılan tarımın sonucundan çıkan ürünlerdir. Yerel üretim ise (artizan tarım olarak da bahsedilir), geleneksel yöntemlerle bölgenin yerlileri tarafından bölge özellik ve ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılan, kimyasal ürünlerin ve endüstriyel sistemin hiç karışmadığı tarım şeklidir. Yerel üretimle ilgili önemli bilgileri sizin için derledik.
YORUMLAR