Saf salep nedir, onunla neler yapabilirim?

Salep, aslında Latince adı Orchidaceae olan Orkidegiller familyasına ait bitkilerin köklerindeki yumrulardan elde edilen bir içecektir. Yumruların içerisinde barındırdığı glikomannan, su ve sütle birleşince şişer ve salep tadının ortaya çıkmasını sağlar. Ayrıca salep yumruları dondurma yapımında da hammadde olarak kullanılmaktadır.
Salebin faydaları...
Salep, içen kişiye mutluluk veren lezzetli bir içecek olmasının yanı sıra, sağlık açısından da birçok yarara sahiptir. Özellikle öksürük, bronşit ve soğuk algınlığı gibi göğüs hastalıklarına iyi gelir. İçeriğindeki müsilaj sayesinde öksürüğü dindirir ve göğsü yumuşatır. Mide ve bağırsak sağlığı için de çok faydalıdır. Kabızlık, şişkinlik ve hazımsızlık problemlerini önler. Karbonhidrat içeriği ile vücuda enerji verir ve beynin çalışmasını kuvvetlendirir.
Saf ve doğal salep gibisi yoktur.
Market raflarında satılan her salep ürünü, saf ve doğal salep değildir. Satılan hazır içimlik salep tozları içeriğinde farklı tip şekerler, nişastalar, koruyucular ve aroma verici katkı maddeleri barındırabilir. Saf salep pahalı bir üründür. Gerçek tadı ve özellikleri ile buna değer. Tabi gerçek salebi bulup tükettiğiniz takdirde...
Peki, salebi saf ve doğal olarak nasıl tüketebiliriz?
Hiçbir katkı maddesi içermeyen ve doğallığından emin olduğunuz saf salep ile evinizde güzel bir salep içeceği rahatlıkla hazırlayabilirsiniz. Bunun için öncelikle toz şeklinde satılan saf salep ürününden almanız gerekiyor.
1 litre süte 1 tatlı kaşığı saf salep ile hazırlayacağınız karışım oldukça lezzetli olacaktır. Şekerli yapmak istiyorsanız toz salebi 1 yemek kaşığı toz şekerle iyice karıştırın. Sütünüz kaynadıktan sonra salep-şeker karışımını sütün içine yavaş yavaş ekleyin. Sütün topaklanmaması için iyice karıştırmaya devam edin. Karıştırma işlemine, salep yoğun kıvamını alıncaya kadar devam edin. Bu arada sütün dibinin tutmamasına ve topaklanma olmamasına çok dikkat edilmesi gerekmektedir.
Salebinizin daha lezzetli olması için, sütün bu pişmesi esnasında içine doğal çubuk tarçın ve çubuk vanilya da ekleyebilirsiniz. Daha farklı tatlar denemek isterseniz, süt içine yine doğal olan damla sakızlarından koyabilir ya da limon ve portakal kabuğu rendeleyebilirsiniz. Salep kıvamını aldıktan sonra bardaklara alıp biraz ılımasını beklemelisiniz. Ardından üzerini toz tarçınla süsleyerek lezzeti kadar hoş bir sunumla birlikte afiyetle içebilirsiniz.
Salepli tarifler...
Salebi genellikle tek başına içecek olarak tüketmeye alışık olsak da, dilerseniz salepli birçok farklı tarif de deneyebilirsiniz. Salep süte çok güzel bir kıvam verir. Yaptığınız salebe un ve nişasta ekleyerek salepli muhallebiler elde edebilirsiniz. Muhallebinize 1 bardak pirinç de ekleyerek salepli sütlaç yapabilirsiniz. 1 litre süt içerisine irmik ve salep ekleyerek, isterseniz şeker, vanilya, Hindistan cevizi de ilave ederek salepli irmik tatlısı hazırlayabilirsiniz. Bunların dışında, kurabiye ve kek gibi unlu mamullerin içine birkaç tatlı kaşığı saf toz salep ekleyerek lezzetlerini arttırabilirsiniz. Dondurma yapımında da salep hem lezzet verir, hem kıvam sağlar. Çocuğunuz için de 1 yaşından sonra kuru meyvelerle tatlandırarak salepli muhallebiler yapabilirsiniz.
Afiyet olsun.
23.08.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Fırınlık Soslu Köfte (Katkısız, 500gr + 660ml sos) - Etin En İyisi
Fırınlık soslu köfte, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Çok sevilen köftelerimizden fırında pişirmelik çok pratik ve leziz yepyeni bir...
605 TL -
Lara Erken Hasat Naturel Sızma Zeytinyağı (2lt, Soğuk Sıkım) - Bilgem Zeytincilik
Ödüllü, Erken Hasat, Soğuk Sıkım, Naturel Sızma Zeytinyağı Bilgem Zeytincilik LARA Erken Hasat Naturel Sızma Zeytinyağı Kuzey Ege’de...
1100 TL -
Organik Kuru Fasulye 500 Gr - Essen Organik
Essen Organik'in organik kuru fasulyesi Eskitadında.com'da. Ürünümüz organiktir. Herhangi bir katkı maddesi ve kimyasal içermemektedir. Tarım Bakanlığı onaylıdır. ECOCERT tarafından sertifika......
192,18 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Badem sütlü tarifler
İnek sütüne alerjisi olan bebekler ve yetişkinler için alternatif olarak badem sütü karşımıza çıkıyor. Badem sütünü inek sütü yerine kullanarak, aşağıdaki tariflerle farklı lezzetler elde ederek tüketebilirsiniz.
-
Kuru meyveli bebek muhallebisi
Bebeğiniz katı gıdalar almaya başladıktan sonra ona yedireceklerinizi çeşitlendirebilmek için türlü türlü tarifler deneyebilir, hem sizin içinize sinen hem de onun seveceği sonuçlar elde edebilirsiniz. Buna katkıda bulunabilecek bir tarifi paylaşmak istiyoruz.
YORUMLAR