Pektin nedir? Evde nasıl hazırlanır?

Pektin hücre duvarında ve bitkilerde hücre içi boşluklarda bulunan kompleks polisakkaritlere verilen isimdir. Baklagiller ve narenciyelerde bol miktarda bulunur. Elma, portakal, greyfurt ve kayısının bol miktarda pektin içerdiği bilinmektedir. Narenciyelerde bulunan lifin yaklaşık %70’i pektindir.
Pektinin en önemli özelliği jel oluşturabilmesidir. Bu nedenle gıda endüstrisinde en çok kullanılan katkı maddelerinden biridir.
Pektinin gıda endüstrisindeki kullanım nedenleri:
· Jelleşmeyi sağlamak: reçel, jöle, marmelat
· Kıvam verme: krem peynir, krema, salça, sos, mayonez
· Meyve tadını arttırma: meyveli yoğurt
· Yapıyı kararlı kılma: dondurma
· Bayatlamayı önleme: fırıncılık ürünleri
· Homojen görünüm sağlama: meyve suları
Ticari pektin elma, limon ve portakalların suları alındıktan sonra geriye kalan posadan elde edilir. Bu posa 50-120 dk süresince 60-100°C’de tartarik, limon ve süt asidi gibi organik asitlerle veya fosfat, sülfat, klorür asidi gibi inorganik asitlerle tepkimeye sokulur. Karışım presten geçirilir ve santrifüj edilir. Süzülen kısım 35-40°C’ye kadar soğutulur ve pH değeri yaklaşık olarak 4,5 yapıldıktan sonra tekrar süzülür ve pektin elde edilir. Pektin neredeyse tüm ülkelerde gıda endüstrisinde kullanılmaktadır ve sağlık için bilinen bir zararı henüz tespit edilememiştir.
Pektini evde kolay bir şekilde kendimizde hazırlayabiliriz.
Evde pektin yapmak için malzemeler:
· 8 adet ekşi yeşil elma
· 2 yemek kaşığı limon suyu
· 4 bardak su
İlk olarak elma kabukları soyulur. Elmalar küçük parçalar halinde doğranır. Kabuklar bir bütün halinde tencereye konulur. Limon suyu eklenerek 15 dk beklenir. Üzerine su eklenip tekrar 15 dk beklenir. Tencere ocağa konularak yaklaşık 40-45 dk suyun yarısı gidene kadar kaynatılır. Elma kabukları çekilir ve tülbent yardımıyla elma suyu süzülür. Kalan su 15 dakika daha kaynatılarak yoğunluğu arttırılır. Hazırlanan pektin derin dondurucuda saklanabilir veya direk reçel yapımında kullanılabilir.
Sağlıkla ve afiyetle kalın…
15.07.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Marine Kuzu Pirzola (480gr) - Etin En İyisi
Marine kuzu pirzola, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Şefimizin özel marinasyon tarifi ile lezzet ve aromasını arttırdığımız yumuşacık kuzu...
850 TL -
Organik Yulaf Unu (1kg)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yulaf unu, içerdiği yüksek lif dolayısıyla bağırsakların çalışmasına yardımcı olur. Yulaf,...
145 TL -
Organik Yerli Kuşkonmaz (1 demet/300gr)
Sağlıklı diyetlerin baş tacı kuşkonmazın mevsimi ilkbahar. Yerli üretim kuşkonmazlarımızı bahar aylarında çokça toplarken, yaz aylarına doğru...
390 TL
BENZER YAZILAR
-
Kuşkonmaz ile neler yapılır?
Kuşkonmaz Latince adı “Asparagus officinalis” olan çalı halinde odunsu yeşil bir bitkidir. Genellikle sulak, ormanlık alanlar, kumlu ve killi topraklarda yetişir. Zambakgiller ailesinden bir bitkidir ve gövdesi, kökü ve tomurcukları kullanılır.
-
Çağla badem mezesi için çağla dönemini kaçırmayın
Çağla, baharın gelişinin en temel habercilerinden biridir. Kayısı veya badem çağlalarını yeme fırsatınız olmazsa, ondan sonra olgunlaşmış kayısı veya badem olarak hayatlarına devam edeceklerinden, bir sonraki yılı beklemeniz gerekir. Yıl içinde çağla yiyebildiğimiz süre en fazla 20 gündür, çağla seviyorsanız bu dönemi kaçırmamanızı öneririz.
-
Bebek enginar ile enginar dolması tarifi
Sebzeler arasında enginar, görsel olarak en büyüleyici olanlarından biridir. Papatyagiller familyasından bir bitkinin tomurcuğudur. Bitki hasat zamanında hasat edilmezse, tomurcuk yenilebilir olmayan ancak güzel ve mavi-mor tonlarında renge sahip bir çiçeğe dönüşür.
YORUMLAR