Palm yağı hakkında
Bir palmiye ağacı türü olan “Elaeis guineensis” meyvelerinden üretilen palm ya da başka bir deyişle palmiye yağı dayanıklı ve ucuz olması nedeniyle günümüzde çok tüketilen bitkisel yağlarının başında gelmektedir. Dünyada yağ üretimi için en verimli bitki olduğu belirtilen bu palmiye ağacı türünün yüzde 90’ı Endonezya ve Malezya’da üretilmektedir. Palmiye ağaçları, kökenleri Batı Afrika’ya dayansa da, yağış miktarı ve sıcaklığın yüksek olduğu Asya, Kuzey ve Güney Amerika’nın farklı bölgelerinde de ayrıca yetişmektedir.
Uluslararası çevre kuruluşu Greenpeace, süpermarket raflarında gördüğümüz ambalajlı ürünlerin yarısının palm yağı içerdiğini duyurmuştur. Bu da günlük hayatımızın birçok kısmında palm yağını tükettiğimizi göstermektedir. Çikolatalardan cipslere kadar birçok işlenmiş gıdanın içerisinde palmiye yağı bulunmaktadır. Yemeklik yağlar, margarinler, dondurma, hazır yemek ve şekerlemeler gibi işlenmiş gıdaların çoğunda palm yağı kullanılır. Çikolata, pizza hamuru, bisküvi ve kurabiyeler, paketlenmiş ekmek bu ürünlerden bazılarıdır. Birleşmiş Milletler (BM) ve Dünya Doğayı Koruma Vakfı’na (WWF) göre bu yağ sadece gıdalar değil ayrıca temizleyiciler ve endüstriyel ürünlerin çoğunda da kullanılmaktadır. Sıvı deterjan, sabun ve şampuanların çoğu, ruj, ağda ve cilalar, endüstriyel yağlayıcılar ve biyolojik yakıtların içeriğinde palm yağı bulunmaktadır.
1 yemek kaşığı palm yağı 120 kalori içerir. Bu kalori miktarı da yaklaşık 13,6 gr palm yağına eşittir. Bu 13,6 gramın 7 gramını da doymuş yağlar oluşturur. Bu da günlük 2000 kalorilik bir beslenme planında doymuş yağ ihtiyacının yarısını karşılar. Yukarıda belirtilen gıdalara ek olarak süt ürünleri, et ve diğer işlenmiş yiyeceklerden de tüketilirse, doymuş yağ sınırı aşılır, yağ damarları tıkar, kolestrol sorunu yaşanır. “Cooking for Healthy Healing”, kitabının yazarı Linda Page palm yağının çeşitli faydalarından bahsettikten sonra, palm yağının rafine işlemlerinden geçtikten sonra çoğu besin değerini kaybettiğini, sindirimi zor olan bir yağa dönüştüğünü belirtmiş ve bu yüzden palm yağı tüketimini önermemektedir. Ayrıca, palm yağında doğal olarak bulunan palmitrik asit, kilo alımı ve obezite riskini artıran yağ asitleri içerir. "Clinical Nutrition American Journal" 2005 sayısında yayımlanan araştırmaya göre bilim adamları palmik asitçe yüksek bir beslenmenin obezite ve insülin direnci riskini artırabildiğini tespit etmişlerdir.
Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi (EFSA) hazırlanan raporda da palmiye yağının kanserojen olduğunu duyurmuştur. Ardından Avrupa’da bazı marketler bu yağı içeren ürünleri raflarından kaldırma kararı almışlardır. Ülkemizde de palmiye yağının toksik ve kanserojen olduğuna dikkat çekilerek bu ürünü ihtiva eden yiyeceklerden kaçınılması gerektiği tavsiye edilmektedir. Yağın kullanımıyla ilgili kesin bir kısıtlama olmamasına rağmen, Avrupa Birliği tarafından palmiye yağı bulunan gıdalarda, bunun açıkça yazılması gerektiği konusunda bir yasa çıkarılmıştır. Unutmamalıdır ki, bir üründe 'bitkisel yağ' ibaresinin bulunması çoğunlukla o ürünün palmiye yağı içerdiği anlamına gelmektedir.
Sağlıkla kalın.
27.04.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Dana Yağsız Kıyma (500gr) - Etin En İyisi
Dana yağsız kıyma, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Dana but etinin yağları ve sinirleri temizlendikten sonra çift çekim yapılarak...
420 TL -
Toz Sumak (150gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Sumak, sumak ailesine ait bir bitkiden elde edilen kırmızı renkli bir...
115 TL -
Acı Menemen Sosu (600gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yaz mevsiminin etli ve sulu domatesleri tatlı ve acı yeşil sivri biber,...
165,07 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Tereyağının doğallığını evde nasıl anlarız?
Tereyağı önemli ve piyasada çok tüketilen bir gıda maddesi olduğundan dolayı çok miktarda tağşişe maruz kalmaktadır. Tereyağında yapılan tağşişlerin başlıca olanlarını şöyle sıralayabiliriz.
YORUMLAR