Organik kelimesi ne anlama gelir?
Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.
Organik tarımın amacı doğaya zarar vermeden insan ve geri kalan tüm canlıların sağlığını korumaktır. Saf ve doğal olmayan hiçbir madde organik tarımda kullanılmaz, tarımın sürekliliği sağlanır, çalışanların menfaati korunur. Bu nedenle sadece üretim şekli değil aynı zamanda yaşam biçimidir. Organik ürünler üretilirken yabancı madde kullanılmadığı için tüketilirken de vücudun dengesini bozmaz.
24 Haziran 1991 tarihinde Avrupa Birliği ülkeleri arasında organik tarımı düzenlemek ve denetlemek adına 2092/11 sayılı yönetmelik yürürlüğe girmiştir. Avrupa Birliği’ndeki organik tarım mevzuatına uyum sağlamak için Türkiye'de 03.12.2004 tarihinde “Organik Tarım Kanunu” yayınlanmıştır.
Organik ürün sertifikası
Organik ürün sertifikasının alınabilmesi için Avrupa Birliği standart ve kurallarına göre Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın görevlendirdiği sertifika kuruluşlarının organik tarım yapılan yerleri sertifikalandırmaları gerekmektedir.
Sertifikanın alınabilmesi için:
• Tarlanın denetlenmesi ve sertifikalandırılması
• Çiftçinin eğitilmesi ve denetlenerek sertifikalandırılması
• Tohumun denetlenerek sertifikalandırılması
• Doğal gübrenin denetlenerek sertifikalandırılması
• Doğal böcek ilacının denetlenerek sertifikalandırılması
• Yetişen ürünün denetlenerek sertifikalandırılması
• Ürünü işleyenin denetlenerek sertifikalandırılması
• Ürünü paketleyip pazarlayanın denetlenerek sertifikalandırılması gerekmektedir.
Sertifikaların her üretim döneminde ücreti ödendiği için organik tarım ürünleri daha pahalı fiyatlarda satılmaktadır. Ayrıca doğal tohum ve doğal gübre kullanımı, traktör ve tarım araçlarının kullanılmamasından dolayı işçi maliyetlerinin yükselmesi organik ürünlerin fiyatlarının yüksek olmasına neden olmaktadır. Organik ürün üreten işletmeler günümüzde genellikle küçük işletmelerdir. Bu nedenle de birim maliyetler yüksektir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer önemli konu, doğal ve köy ibaresi altında satılan ürünlerin organik ürün olup olmadıklarıyla ilgili tüketicilerin kafasında oluşan soru işaretleridir. Doğal ve köy kelimesi organik kelimesini karşılamamaktadır. Organik ürün üreten üreticiler ürettikleri her ürün ile ilgili sertifika alırlar ve denetlemeye girerler. Örneğin, organik tavukların ne yediklerinden, nerede gezindiklerine kadar her şeyi kontrol altındadır. Köy tavukları için ise bunu söylemek mümkün olmaz. Verilen yemlerin ne olduğunu veya nerede gezinip ne yediklerini bilemeyiz.
Sağlıkla kalın.
19.11.2021
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Avokado (1 adet , 130-170gr)
Doğa mucizesi meyve avokadonun mevsimi en uzun, en sevilen türünde avokadolarımız satışta....
89 TL -
Papatya Çayı (50gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Hafif ve hoş kokusuyla günün her saatinde demleyerek içebileceğiniz "Papatya" çayımız...
85 TL -
Kan Portakalı Kurusu (50gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Güneşin altında olgunlaşan taze kan portakallarının en seçkin örnekleriyle hazırlanmıştır. Özel...
135 TL
BENZER YAZILAR
-
Saçlarımız için organik boya kullanmalı mıyız?
Gıdalarımızda organik ve yerel üretim, kimyasalsız ürünleri tercih ederken, acaba saç boyalarımızda da organik ürün tercih etmeli miyiz?
-
Organik meyve sebzelerin farkı nedir?
Sebze ve meyvelerde giderek artan hormon, kimyasal ve katkı maddeleri kullanımı sağlığımızı tehdit ediyor. Sebze ve meyvelerin taşıdığı risk bu kadar fazlayken, doğal yöntemlerle yetiştirilen organik ürünleri tercih etmek gerekiyor. Fakat giderek artan organik ürünleri tüketme eğilimimiz, bazı soruları da beraberinde getiriyor. Bu soruların en başında da, bir ürünün gerçekten organik olup olmadığını nasıl anlayacağımız geliyor.
-
Doğal, organik veya endüstriyel yumurta, hangisi?
En temel ve besleyici gıdalardan biri olan yumurta, elde edildiği tavuklar ve üretim süreçleri nedeniyle son zamanlarda oldukça konuşuluyor. Yediğimiz yumurtanın içerdiği Omega-3 miktarı ve bir o kadar önemli Omega-3/Omega-6 dengesi üretilme şekline göre değişiyor.
YORUMLAR