Manda sütünün özellikleri nelerdir?

Süt, sağlıklı beslenme söz konusu olduğunda akla ilk gelen besinlerden biridir. İnek sütünde bol miktarda bulunan laktoz çoğu kişide laktoz intöleransına neden olarak şişkinlik, mide bulantısı gibi rahatsızlıklara yol açar. Manda sütündeki laktoz miktarı inek sütündekine oranla çok daha düşüktür. Bu nedenle alerjik reaksiyonlara neden olmadan rahatlıkla tüketilebilir.
Mandalar ineklere göre daha az verimle süt verirler. Fakat elde edilen sütün kalitesi çok yüksektir. Manda sütündeki kolesterol inek sütündekine oranla 2,5 kat daha düşüktür. Yaklaşık olarak %6 yağ içerir ve bir bardağı günlük ihtiyaç duyulan vitamin ve mineral bileşenlerinin önemli kısmını karşılar. Her gün kahvaltıda bir bardak manda sütü içmek, güne enerjik başlamayı sağlar.
Manda sütünden yapılan yoğurt ve peynirlerde lezzetli olmakla birlikte sağlık açısından çok faydalıdırlar. Örneğin Afyon kaymağının lezzeti manda sütünden gelmektedir. Dünyanın en ünlü ve lezzetli peynirlerinden birisi olarak bilinen mozeralla peyniri de manda sütünden yapılmaktadır.
Manda sütü B12 vitamini açısından çok zengindir. Bu nedenle sinir hücreleri ve kan hücrelerinin sağlıklı çalışmasını sağlar. Sinir sisteminin düzgün çalışması için hayati öneme sahip olan B12 vitamini günde bir bardak manda sütü içilerek önemli oranda karşılanır. Manda sütü bağışıklık sisteminin de düzgün çalışmasını sağlayarak vücudu hastalıklara karşı korur. Manda sütü antioksidanlar açısından da zengindir ve yüksek miktarda E vitamini içerir. Bu nedenle kanser ve kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlar.
Günümüzde sağlıksız beslenme nedeniyle kemik erimesi problemi ileri yaşlı kişilerde artan oranlarda görülmektedir. Manda sütü yüksek oranda protein, kalsiyum, fosfor, demir içermesi nedeniyle kemik sağlığı için önemli etkilere sahiptir. Küçük yaşlardan itibaren düzenli manda sütü tüketimi ilerleyen yaşlarda kemik erimesini durdurmaktadır.
Marketlerden katkı maddeli yoğurtlar almak yerine evde manda yoğurdu yapmak hem sağlıklı hem de basittir, özellikle manda yoğurdu yoğurtta kıvamı tutturamayanlar için yapılışı en kolay yoğurtlardan biridir.
Manda yoğurdu tarifi:
Manda sütü 10 dk boyunca kısık ateşte delikli kevgirle sürekli karıştırılır. Kaynayan ve kıvama gelen süt serçe parmağın dayanabileceği kadar ılıdığında 1litre süt için 1 tatlı kaşığı yoğurt ilave edilir. Yoğurt ilave edildikten sonra 1-2 kez karıştırılarak yoğurdun kapağı kapatılır ve tencerenin üzeri bir bezle kapatılır.
Yoğurdun konulduğu kap veya tencere yerinden oynatılmadan oda sıcaklığında 4 saat bekletilir. Kullanılan kap cam ise süre uzayabilir. Bekleyen yoğurt sarsılmadan buzdolabına kaldırılır ve 24 saat sonra tüketmeye hazır hale gelir. Yoğurdun dolapta dayanma süresi yaklaşık 10 gündür.
Sağlıkla ve afiyetle kalın…
23.07.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Siyez ve Çavdar Unlu Balkan Ekmeği (900gr) - 240 Derece
Atalık ve antik Siyez unu ve çavdar unu ile hazırlanan 240 Derece'nin Balkan ekmeği, içerisindeki keten tohumu,...
290 TL -
Organik İrmik (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Durum buğdayının ıslatıp kurutulmasından sonra geleneksel yöntemlerle öğütülmesiyle elde edilen organik...
85 TL -
Organik Domates Salçası Paketi (650gr x 2 adet) - Windy Valley
Organik domates salçası, organik tarım yöntemleriyle yetiştirilen domateslerin özenle seçilip işlenmesiyle elde edilen bir üründür. Organik domates...
503,8 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Organik kelimesi ne anlama gelir?
Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.
-
Radura nedir?
Market alışverişi yaparken ürün üzerindeki etiketleri okuma alışkanlığınız var mıdır? En son ne zaman bir ürün etiketini incelediniz? Radura işaretini tanır mısınız? Ne anlama geldiğini bilir misiniz?
YORUMLAR