Kronik yorgunluk sendromu nedir?
Günümüzün görülme sıklığı giderek artan Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS); kişinin kendini sürekli yorgun ve bitkin halde hissetmesi, ne kadar dinlense de bitkinlik durumunun en az 6 ay süreyle geçmemesi olarak tanımlanır. Kronik Yorgunluk Sendromu, ileri boyutlarda günlük aktiviteleri yapamayacak kadar bitkin hissetme, hayattan keyif alamama ve hatta tüm sosyal hayattan kopmaya varacak şekilde ileri gidip beden ve ruh sağlığı üzerinde ciddi sorunlara neden olabilir.
Kronik Yorgunluk Sendromu’nun günümüzde ortaya çıkan en önemli nedenleri stres, depresyon, aşırı endişe ve kaygı olarak gösterilebilir. Bunun yanı sıra dengesiz beslenme, bağışıklık sisteminin zayıflaması, ileri boyutlardaki vitamin ve mineral eksikliğinin de KYS ile bağlantılı olduğu düşünülüyor. Rahatsızlığın fizyolojik sebeplerle mi psikolojik sebeplere ortaya çıktığını söylemek ise kolay olmuyor.
KYS'nin aşırı yorgunluk ve buna bağlı halsizlik, motivasyon eksikliği, isteksizlik ve uyku bozukluğu belirtilerinin dışında; geçmeyen baş ağrısı, kas-eklem ağrısı ve boğaz ağrısı en sık görülen diğer belirtilerdir. Ayrıca lenf bezlerinde şişme, deride hassasiyet, yeme bozuklukları, hafıza problemleri ve unutkanlık Kronik Yorgunluk Sendromu’nun diğer belirtileri arasında yer alır. Bir kişiye KYS tanısı konulması için bu belirtilerin en az 6 ay süre boyunca devamlı gözlenmesinin yanı sıra mutlaka doktora başvurarak belirli testlerin yaptırılması gerekir.
Düşünülenin aksine dinlenerek Kronik Yorgunluk Sendromu’ndan kurtulmak pek mümkün değildir. KYS ile başa çıkmada en önemli iki etmen, hayatımızdan stresi uzak tutmak ve sağlıklı beslenmeye özen göstermektir. Stresi hayatımızdan uzaklaştıramıyorsak, stresi yönetmeyi başarmak oldukça etkili bir tedavi biçimidir. Sosyal yaşantının canlı tutulması, günlük diyette bol vitamin ve mineral içeren doğal içerikli gıdaların tüketilmesi çözümün önemli bir parçasıdır. Ayrıca, sporu günlük aktiviteleriniz arasına almak ve uyku saatlerinizi düzene sokmak, Kronik Yorgunluk Sendromu’ndan korunmak için oldukça etkili olacaktır.
Sağlıkla kalın.
20.07.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
%100 Keçi Kefiri - Kapra (250ml)
Kapra keçi kefiri %100 keçi sütünden sadece kefir mayası kullanılarak hazırlanıyor. Koruyucu, kıvam artırıcı, katkı maddesi içermez....
99 TL -
Şekersiz Bal Kabağı Reçeli (220gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Şekersiz reçellerimizde ve marmelatlarımızda kullandığımız elma pektinini, elma bahçemizden topladığımız elmaları kaynatarak...
126,74 TL -
Keçi Tereyağı (250gr) - Kapra
Merada beslenen, yerli ırk keçilerinden elde ettikleri sütlerden geleneksel yöntemlerle tuz ilavesi olmadan üretilen keçi tereyağı ürünlerimiz...
392 TL
BENZER YAZILAR
-
Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
-
Suyun sağlığımız için önemi
Gecenin bir yarısı içimizi kavuran susuzluk hissiyle uyandığımız veya yaz aylarının çekilmez olabilen sıcaklarında bir bardak buz gibi su hayali kurduğumuz zamanları hatırlayalım. İşte o anlarda suyun yaşamımız için ne kadar gerekli olduğunu fark ediyor, değerini anlıyoruz. Öte yandan, bazen susuzluğumuzu gidermek için çayı, kahveyi, meyve suyunu tercih ettiğimiz veya kışın hiç su içmediğimiz de oluyor. Peki aslında suyun sağlığımız için ne kadar vazgeçilmez olduğunu ve yeterli miktarda su tüketmenin bize ne gibi yararları olacağını bilsek o bir bardak suyu hiç içmeden bırakır mıydık?
-
Kronik yorgunluk, sebepleri ve çözümleri
Kendinizi sürekli yorgun veya uykulu mu hissediyorsunuz? Cevabınız evetse bu sorunu günlük hayatlarında yaşayan milyonlarca kişiden birisiniz demektir. Kronik yorgunluk ciddi rahatsızlıkların belirtisi olabileceği gibi yanlış yaşam alışkanlıklarınız da bu sorunu tetikliyor olabilir. Peki neyi yanlış yapıyorsunuz ve bu yanlışları düzeltmenin yolları nelerdir?
YORUMLAR