İklim değişikliğiyle mücadele Nobel getirdi
İsveç Bilimler Akademisi tarafından 1969 yılından bu yana verilen Nobel Ekonomi Ödülü’nün bu yılki sahipleri Paul M. Romer ve William D. Nordhaus oldu. Dünyada iklim değişikliğinin sonuçlarını uzun dönemli makro-ekonomik analizlerle birleştiren Nordhaus halen Yale Ünivesitesi Ormancılık ve Çevre Bilimleri Fakültesi'nde ekonomi profesörü olarak görevine devam ediyor.
Nordhaus, 40 yıla yakındır sürdürdüğü çalışmalarını fosil yakıt kullanımının iklim değişikliğine etki ettiği görüşünden hareketle yönlendirdi. Bu sürenin yarısından fazlasını ise, dünyanın çeşitli ülkelerindeki yönetimleri iklim değişikliğini kabul etmeleri ve karbon emisyonlarının vergilendirilmesini sağlamaları için ikna etmeye çalışmakla geçirdi. 90’lı yıllarda iklim değişikliği ve ekonomi arasındaki etkiyi açıklayan bir model geliştirdi.
Nordhaus ile birlikte ödülü paylaşan bir diğer ABD’li araştırmacı ise Paul M. Romer oldu. New York Üniversitesi Stern Business School’da ekonomi profesörü olan Romer, teknolojik gelişmeleri uzun dönemli makro ekonomik analizlerle birleştirdiği için ödüle layık görüldü.
İsveç Bilimler Akademisi yapılan yazılı açıklamada; "Nordhaus ve Romer uzun süreli sürdürebilir ekonomik büyümenin oluşturulması konusunda zamanımızın en temel ve acil sorunlara hitap eden yöntemler geliştirdiler” denildi. İklim değişikliğinin Akademi tarafından “en temel ve acil sorunlardan biri” şeklinde ifade edilmesi dünya kamuoyunda konuya yönelik farkındalık yaratılması açısından büyük önem taşıyor.
01.11.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Taze Sarımsaklı Tereyağı (150gr) - Etin En İyisi
Geleneksel Kars tereyağımızı taze sarımsak ve deniz tuzu ile tatlandırdık. "Steak"lerinizi pişirdikten sonra tavada bir iki kaşık...
160 TL -
Melisa Çayı (15gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Akdeniz bölgesinde yetişen Melisa otu, bahar yağışları ile birlikte büyümeye başlar....
97 TL -
Yerli Badem (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Balıkesir bölgesinde yetişen "Yerli Badem"lerimizi sizler için özel olarak topluyor ve...
470 TL
BENZER YAZILAR
-
Pestisit nedir, insan sağlığını nasıl etkiler?
Tarımda ve bitki yetiştiriciliğinde sıklıkla kullanılan pestisitler, bir diğer adıyla tarım ilaçları, tohumlara ve bitkilere zarar verecek organizmalarla mücadele ederek tarımsal savaş sağlamak amacıyla kullanılır. Pestisitlerin bilinçsiz ve yoğun kullanımı ise çevre ve insan sağlığı açısından ciddi problemlere yol açmaktadır.
-
Çeşitlilik içeren sürdürülebilir tarım: Permakültür
Tarım için oldukça önemli bir terim olan permakültür, “permanent agriculture”dan türetilmiş bir kelime olarak sürdürülebilir tarım anlamına gelmektedir. Permakültür, doğa için en verimli ve en üretken olan ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımıyla sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemektedir.
-
Yerel üretim neden önemli?
Doğal ürünler, mevsimsel ve coğrafi koşullara uygun olarak, doğaya, hayvanlara ve bitkilere zarar vermeden, hiçbir kimyasal madde ve ilaç kullanmadan yapılan tarımın sonucundan çıkan ürünlerdir. Yerel üretim ise (artizan tarım olarak da bahsedilir), geleneksel yöntemlerle bölgenin yerlileri tarafından bölge özellik ve ihtiyaçlarına uygun şekilde yapılan, kimyasal ürünlerin ve endüstriyel sistemin hiç karışmadığı tarım şeklidir. Yerel üretimle ilgili önemli bilgileri sizin için derledik.
YORUMLAR