Evinizde organik atıklarınızdan kompost yapın.
Doğanın döngüsünde organik atıklar toprağı besler. Şehir hayatında ise organik çöpleri toprakla buluşturamadığımız için, bir taraftan kötü kokan çöp kutuları yaratırken, diğer taraftan toprağı bu doğal gübreden mahrum bırakıyoruz. Organik atıkları şehir yaşamında en iyi değerlendirmenin yolu ise kompost yapmaktır. Bunun için bir bahçeye ihtiyacınız yok. Balkonda veya mutfağınızda havadar bir alan ayırmanız yeterli.
Kompost nedir?
Kompost, genel olarak bitkisel ve hayvansal atıkların oksijenli ortamda bozunarak organik gübreye dönüşmesi olayıdır. Bütünüyle canlı atıklardan elde edilen kompost, toprağın beslenmesi ve mineraller bakımından canlandırılması için oldukça önemli bir görevdedir.
Evde kompost nasıl yapabiliriz?
- Öncelikle pazar veya manavlardan 3 tane sebze kasası temin edin.
- Kasaların içini tel file ile kaplayın.
- Koli kartonları ile tel kasaların dört yan yüzeyini kaplayın. (Tel yardımı ile sabitleyebilirsiniz.)
- Kasaları üst üste koyun.
- Kompostunuzu yaparken kullanmak için en üst kasayı örtecek bir kapak veya branda ayarlayın.
Öncelikle kompostunuzun karbon kısmını oluşturacak malzemeleri sepetlere koymalısınız. Karbonlar: Dışarıdan toplayabileceğiniz kuru otlar, dallar, yapraklar, mürekkepsiz kağıtlar, kartonlar, kuruyemiş kabukları, talaş.
Artık organik atıklarınızı ayrıştırarak bu kasalara atmaya başlayabilirsiniz. Organik atıklar: Ayıkladığınız yeşilliklerin yaprakları, kökleri, meyve-sebze atıkları, kabukları, çekirdekleri, yağsız yemek atıkları, çay/kahve posası, pişmiş yumurta kabuğu.
Komposta atılmaması gerekenler: Süt ürünleri, yağ, et, balık, narenciye, çiğ yumurta kabukları, yabani otlar ve tohumlar.
Organik atıklar azot içeriklidir. Bunu dengelemek için azot/karbon oranı 1'e 2 olacak şekilde karbon eklenmelidir. Azot ve karbon atıkları biraraya geldiğinde yanma başlar. Karışıma elinizi soktuğunuzda ılık olduğunu göreceksiniz. Birkaç hafta içinde kompostunuzdan gelen mis gibi toprak kokusuna inanamayacaksınız.
Kompostunuzu saksılarınıza dökebilir, herhangi bir bahçeye bitki ve ağaç köklerine atarak onları besleyebilirsiniz. Evde hazırladığınız sebze yatakları için de çok besleyicidir.
Sağlıkla kalın.
08.05.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Defne Çeşnili Zeytinyağı (250ml) - Bilgem Zeytincilik
Defne ve Burhaniye/Ayvalık zeytinyağının lezzetli birleşimi. Bu zeytinyağımız, salatalarınıza, ızgaralarınıza, makarnalarınıza, kahvaltıda omletlerinize ve marine ettiğiniz ürünlere...
240 TL -
La vida es bella Oda Spreyi (100ml) - Vienurla
Karışımın içinde bulunan yağlar sayesinde sakin, huzurlu ve keyifli bir an geçirmeniz mümkün. Günlük yağının antidepresan etkisi,...
320 TL -
Domates Kurusu (250gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Mevsiminde hasat edilen domatesler temizlenip dilimlendikten sonra güneşte kurutularak lezzetini alan...
135 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
İstanbulluları geri dönüşüme teşvik edecek proje
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbulluları geri dönüşüme teşvik etmek için yeni bir proje geliştirdi. Buna göre, “Akıllı Geri Dönüşüm Konteyneri” ismi verilen otomatlara pet şişe ve alüminyum içecek kutularını atarak, İstanbulkart’a bakiye yüklemesi yapmak mümkün olacak.
-
Çeşitlilik içeren sürdürülebilir tarım: Permakültür
Tarım için oldukça önemli bir terim olan permakültür, “permanent agriculture”dan türetilmiş bir kelime olarak sürdürülebilir tarım anlamına gelmektedir. Permakültür, doğa için en verimli ve en üretken olan ekosistemlerin bilinçli tasarımı ve bakımıyla sürdürülebilirliği sağlamayı hedeflemektedir.
YORUMLAR