Evde doğal kozmetik ürünleri nasıl hazırlanır?

Evde doğal kozmetik ürünleri nasıl hazırlanır?

Gıdalarınızdan sonra kozmetiklerinizde de doğal ürünler kullanmaya dikkat etmek isterseniz, yenilebilir kozmetik de denilen gıda kapsamına giren kozmetikleri tercih edebilirsiniz. Doğal kozmetikleri evinizde de hazırlayabilirsiniz.  

 

Evde kendi kozmetiklerinizi hazırlarken, ilk dikkat etmeniz gereken nokta malzeme seçimi. Çünkü tıpkı yemek yapmak gibi, bu konuda da iyi malzemeler iyi sonuçlar verir. Bu nedenle, kaliteli ve katkısız malzemeleri tercih edin.

 

Ev yapımı kozmetikler ne kadar dayanır?

Ev yapımı kozmetiklerin son kullanma tarihini kestirmek genellikle zordur. Bu nedenle en iyisi, küçük miktarlarda hazırlamak ve bittikçe yenisini yapmaktır.

 

Bir diğer önemli nokta, ürünlerinize koruyucu koyup koymayacağınız. Buradaki temel prensip su kullanımıyla ilgili. Bir karışımın içine su katarsanız, bu içeriğin daha hızlı bozulmasına neden olur. Oksidasyon ve bakteri oluşumu söz konusu olabilir. Bu nedenle tariflerinizde su kullanacaksanız, miktarının tek kullanımlık olmasını tercih edebilirsiniz. Aksi takdirde içine antioksidan veya farklı maddeler eklemeniz gerekebilir. Bu da kozmetiğinizin doğallığını etkileyebilir. Kil, bal ve meyveler de bozulmayı hızlandıran belli başlı diğer malzemelerdir. 

 

Doğal kozmetikler nasıl saklanır?

Uzun süre kullanacağınız içerikleri saklamak için, cam malzemeleri tercih etmenizi öneriyoruz. Bu şekilde hem plastik kullanımını azaltmış hem de doğal malzemeleri plastikle uzun süre temas ettirmemiş olursunuz. Bununla birlikte, saç maskesi, yağlı masaj kremi (scrub) tarzı tek seferlik, banyoda kullanılacak ve kaygan yapıdaki içerikler için, kırılmayacak malzemeleri tercih etmeniz de önem taşıyor. Böylece banyoda beklenmedik bir kazadan uzak durmuş olursunuz. Ahşap veya metal kaplar bu noktada işinize yarayabilir. Kullanım aşamasında içeriğin viskozitesine göre, pompa, sprey gibi araçları tercih edebilir, spatula kullanabilirsiniz.

 

Doğal kozmetik yapımı için temel malzemeler hangileri?

Ev yapımı doğal kozmetik tariflerinde sıkça karşınıza çıkan belli başlı malzemeler vardır. Bunlar hakkında genel bir fikir edindiğinizde, tarifleri anlamak ve hayata geçirmek daha kolaydır.

 

- Hindistan cevizi yağı, shea yağı ve kakao yağı, yumuşatıcı, nemlendirici, onarıcı özelliktedir.

- Bal mumu, doğal bir kalınlaştırıcı malzemedir, losyon ve kremlerde sıkça kullanılır.

- Zeytinyağı, badem yağı, kayısı çekirdeği yağı veya benzeri çekirdek yağları, daha seyreltik içerikler elde etmek için tercih edilir.

- Lavanta, limon, portakal yağları genellikle fonksiyonel bir amacı olmasa da, güzel kokuları için kullanılır. 

- Toz şeker, yemek için değil ama ovalama karışımlarında (scrublarda) kullanmak için birebirdir. 

- Karbonat kokuları, nişasta nemi emdiği için deodorant tariflerinin neredeyse tümünde yer alır.

- Kaya tuzu veya deniz tuzu, saç şekillendiriciler için idealdir. 

 

Doğal kozmetik tarifleri

Doğal kozmetik yapımı için pek çok farklı tarif bulabilirsiniz. Ancak unutmamak gerekir ki, her insanın cildi, saç yapısı, vücudunun verdiği tepki ve kişisel tercihleri birbirinden farklıdır. Bu nedenle, az miktarlarda denemeler yaparak işe başlamak, vücudunuzun nasıl tepki verdiğini görmek için önceden vücudunuzun küçük bir bölgesinde test etmek önemli başlangıç prensipleri olacaktır. Bu alanı sabırla keşfettikten sonra, ihtiyaçlarınıza ve yaratıcılığınıza göre, kendi özgün tariflerinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Bizim tariflerimiz yalnızca öneri mahiyetindedir. 

 

Ev yapımı saç maskesi

1 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı 

1 çorba kaşığı doğal bal

Malzemeleri karıştırın. Saç köklerinizin rahatlaması için, tercihinize göre hafifçe ısıtın. Islak veya kuru saçınıza uygulayın. Saçlarınızı topuz yapıp 30-40 dakika bekleyin. Sonrasında saçlarınızı her zamanki gibi yıkayın. 

 

Ev yapımı deodorant

2 çorba kaşığı karbonat

2 çorba kaşığı nişasta (tercihinize göre patates, mısır vb.)

3 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı

Küçük bir kapta karbonat ve nişastayı karıştırın. Hindistan cevizi yağını hafifçe ısıtıp yumuşak hale getirin ve kuru malzemelerin üzerine ekleyin. Pürüzsüz ve kremamsı olana kadar çırpın. Donduğunda içinden çıkarabileceğiniz yapıda bir kaba transfer edin. Birkaç saat boyunca buzdolabında tutun. Sertleştiği zaman kabından çıkarıp her zamanki gibi kullanın. Buzdolabında saklayacaksanız hava geçirmez şekilde sakladığınızdan emin olun. Cam bir kapta muhafaza edip oda sıcaklığında tutarak losyon gibi de kullanabilirsiniz. 

 

Ev yapımı nemlendirici

Yarım bardak Hindistan cevizi yağı

1 tatlı kaşığı E vitamini yağı 

5-6 damla lavanta yağı veya dilediğiniz esansiyel yağ

Tüm malzemeleri bir kapta iyice karıştırın. Yüzünüze uygulayın. Daha soğuk havalarda Hindistan cevizi yağı daha sert yapıda olacağından kullanmadan önce hafifçe ısıtabilirsiniz ve malzemeleri çırparak kremsi bir yapıya getirebilirsiniz. E vitamini yağları küçük şişelerde ve kapsüller şeklinde satılır ancak işlenmemiş malzemeler kullanmak isterseniz, E vitamini bakımından son derece zengin bir diğer malzeme olan buğday özü yağı da kullanabilirsiniz. 

 

Ev yapımı yüz maskesi

4 yemek kaşığı yulaf unu

1 yemek kaşığı bal

1 yumurtanın sarısı

Yulaf unu ve balı iyice karıştırın. Ardından üzerine yumurta sarısını ekleyin. Yumurta sarısı D vitamini bakımından zengin olduğu için yaş almanın yarattığı değişimi yavaşlatmaya destek olur. Karışımı yüzünüze sürüp 15 dakika kadar bekletin. Ardından ılık su ile iyice yıkayın. Cildiniz yağlı ise, bu karışıma birkaç damla limon suyu eklemeyi de düşünebilirsiniz. 

 

Ev yapımı dudak koruyucu krem (dudak balmı)

2 çorba kaşığı Hindistan cevizi yağı

¾ çorba kaşığı bal mumu

2 çay kaşığı buğday özü yağı veya 1 adet E vitamini kapsülü

½ çorba kaşığı bal

Hindistan cevizi yağı ve bal mumunu benmari usulü ısıtın. İkisi de iyice eriyene kadar kısık ateşte bekletin. Ateşten aldıktan sonra buğday özü yağını ve balı ekleyin. Güzel koku ve tat için dilediğiniz esansiyel yağı da bu aşamada ekleyebilirsiniz. Karışımı küçük bir cam kavanoza koyun. Sertleştikten sonra dudaklarınıza sürebilirsiniz. Daha kıvamlı olmasını istiyorsanız bal mumu oranını, daha yağlı bir yapıda olsun istiyorsanız Hindistan cevizi yağını artırabilirsiniz.

 

Ev yapımı topuk masajı karışımı (scrub)

¼ bardak granül kaya tuzu

1 çorba kaşığı normal sofra tuzu

1 tatlı kaşığı Hindistan cevizi yağı

2 çorba kaşığı zeytinyağı

3 damla nane yağı

Bir miktar biberiye

Tümünü iyice karıştırın ve topuklarınıza uygulayın. Tarif tek seferlik kullanım içindir.

 

Sağlıkla kalın.

 

05.04.2019

YORUMLAR

Henüz bir yorum yapılmamış.
Yorum yapmak için lütfen giriş yapınız.
×
Lütfen Adres Seçiniz
ONAYLA
×

×
BU HAFTANIN PLANLI İNDİRİMİ
392,00 TL 294,00 TL
Keçi Sade Yağ - Kapra (175gr)
SEPETE EKLE

Yasal düzenlemeye uygun çerezler kullanıyoruz.

×
×
ANKARA
BURSA
YALOVA
KOCAELİ