Dukan diyetine bir bakış
Masa başı işlerin artışıyla beraber hareketsiz yaşam tarzı ve yanlış beslenme ile verilemeyen fazla kilolar can sıkıcı olabiliyor. Sağlıklı ve formda bir vücuda sahip olmak, "Sağlam kafa sağlam vücutta bulunur" diyerek aynı zamanda da zinde olmayı istiyorsanız, bunun tek yolu var: Sağlıklı beslenmeyi hayat tarzı haline getirmek ve düzenli hareketi yaşamımızın bir parçası yapmak.
Sağlıklı ve kaliteli beslenme sayesinde kısa sürede değil ama uzun vadede kalıcı bir şekilde fazla kilolarınızdan kurtulur, kendinizi hayat boyu sahip olacağınız yeni forma hazırlamış olursunuz. Diğer taraftan, kısa sürede kilolarından kurtulmak isteyenler çeşitli diyetler uygulayarak başarıya ulaşabiliyorlar ama bu verilen kiloları geri alma ihtimalinizin çok yüksek olduğunu unutmayın.
Şimdi popüler diyetlerden biri olan Dukan diyetinin artıları eksilerini sizin için ele alacağız:
Fransız kadınlarının zayıflığı ilham alınarak hazırlandığı iddia edilen protein ağırlıklı Dukan diyeti, Fransız beslenme uzmanı Pierre Dukan tarafından yaratılmıştır. Dukan Diyeti adlı kitabıyla tüm dünyada duyulması üzerine bu diyet, popüler diyetler listesinde ilk sıralara yerleşmiştir. Popülerliğinin en önemli nedeni Dukan diyetini uygulayan kişilerin çok kısa sürede fazla kilolarından kurtulduklarını belirtmeleridir. 4 farklı evreden oluşan Dukan diyeti öğünlerinizde karbonhidrat ve yağı en az seviyede almanızı sağlarken protein temelli bir beslenme tablosu önermektedir.
Diyetin genel hatlarıyla nasıl uygulandığına bir bakalım. İlk aşama olan atak evresinin uzunluğu, vermek istediğiniz kiloya bağlı olarak 1-10 gün arasında değişiyor. Bu evrede vücuttaki fazla su hızla atılarak kilo verme aşamasına geçmenizin hızlanmış olduğu belirtiliyor. Her gün 1,5 yemek kaşığı yulaf kepeği ve sınırsız olarak yağsız protein tüketiyorsunuz. Sonraki aşama olan seyir evresindeyse yulaf kepeğini 2 yemek kaşığına çıkarıyorsunuz ve bir gün yağsız protein yerken diğer gün nişastasız sebze tüketiyorsunuz. Üçüncü evre olan güçlendirme evresinde artık yulaf kepeği 2,5 yemek kaşığına çıkıyor böylece sınırsız yağsız protein ve sebze beslenmenize biraz karbonhidrat ve yağ ekliyorsunuz. Ayrıca haftada bir gün de sadece yağsız protein tüketiyorsunuz. Son evre olan koruma evresiyse diyetin kalıcı şekilde kilo vermenizi sağlamak amacını taşıyor. Günde 3 yemek kaşığı yulaf kepeği yiyebiliyorsunuz ve güçlendirme evresindeki kurallarınıza onları biraz daha esnekleştirerek bağlı kalıyorsunuz.
Bu diyetin artılarına baktığımızda, protein alımına yönlendirmesi, lif alımına önem vermesi ve şekerden uzak tutuşu ile sağlıklı beslenme alışkanlıkları yönünde avantaj sağlıyor. Protein ağırlıklı içeriğiyle daha uzun süren tokluk hissi yaşayarak çok aç kalmadan zayıflamanıza yardımcı olabilir. Fakat hayvansal besinlerin ağırlıkta olduğu Dukan diyetini vejetaryen bireylerin uygulaması zor. Ayrıca, diyet gün içerisinde belirtilen zorunlu egzersizlerle kilo vermenin sadece beslenmeyle değil hareketle sağlanacağını da belirtiyor.
Bu diyeti sağlık sorunu olmayan herkesin uygulayabileceği belirtiliyor, fakat bazı sağlık sorunlarının farkında olmayanlar için zararlı etkileri olabileceğini unutmamak gerekir. Özellikle ilk evrenin vücuda şok edici bir etkisi olabilecektir.
Bazı sağlık örgütleri, ilk aylarda yaşanan kilo kaybının yağlardan olmadığı su ve kas kaybından olduğu söyleyerek bu diyeti eleştirmektedir. Bunun yanında vücudumuz belirli oranda yağlara da ihtiyaç duymaktadır. Fakat Dukan diyeti beslenmede yağa yer vermemektedir. Bir diğer olası sorun aşırı proteinden kaynaklı, özellikle diyetin başında görülen nefes kokusu ve ağız kuruluğu olabilir. Bir anda karbonhidratın kesilmesi gün içinde yorgunlukla karşılaşmanıza sebebiyet verebilir. Tabi bu sorunlardan hiçbiriyle karşılaşmayabileceğiniz gibi hepsiyle de karşılaşma ihtimaliniz var.
Ek olarak, İngiliz Beslenme Derneği (BDA: British Dietetic Association) raporunda bu diyetle ilgili şöyle bir uyarıda bulunuyor: ‘‘Dukan diyeti bilimsel verilerle oluşturulmamış olup bazı gıda gruplarının tamamen çıkarıldığı bu diyet programı uzun sürede çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilir.’’
Kısa sürede sağlık açısından tartışmalı diyetleri uygulayarak kilo vermek yerine yavaş yavaş beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek formda, sağlıklı ve enerjik olmanın kalıcı bir yolunu bulabilirsiniz. Sağlıklı beslenme düzenli beslenmeyi ve her besini ideal bir oranda almayı gerektirir. Düzenli hareket ve sporla taçlandırıldığında da harika hissetmenizi sağlar.
Sağlıkla kalın.
12.07.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Bebek Kıyma (250gr) - Etin En İyisi
Bebek kıyma, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Bebeklerimiz için sağlıklı kuzu etinden protein ve demir kaynağı bebek kıyma. Kuzu etinin...
330 TL -
Jersey Çiğ Süt (3lt) - Etin En İyisi
Jersey çiğ süt, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Sütün en saf, en doğal ve besleyici hali... Sadece doğal beslenen, açık...
265 TL -
Organik Siyez Bulguru (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Datça Murat Çiftliği’nin siyez bulguru yemeklerinizde size eşlik edecek. Hem çok...
92 TL
BENZER YAZILAR
-
Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
Sağlıklı ve dengeli beslenmek isteyenlere, Harvard Medical School'un "sağlıklı beslenme tabağı" hangi gıdalardan ne oranda yemek gerektiğini gösteriyor. Sağlıklı beslenme tabağı nasıl olmalı?
-
Karatay diyeti
Karatay diyeti, aslında bir diyetten ziyade size sağlıklı ve düzenli yeme alışkanlığı kazandırırken kilo verdiren bir yaklaşımdır. Genel diyet yaklaşımlarından çok farklıdır. Gelin bu farklara değindiğimiz Karatay diyeti içeriğine bir bakalım.
-
Sağlıklı beslenme yol haritası - 1
Besin değeri yüksek bir beslenme planı yapmak, yaparken eğlenmek ve bu plana sıkı sıkıya bağlanmanın ipuçları bu yazı dizimizde.
YORUMLAR