Çiğ süt kullanım önerileri

Bilimsel bir dayanağımız olmamakla beraber biz sütü şöyle işliyoruz.
1- Çiğden kullanılacaklar
Eğer peynir yapacaksak, süte (sütlü değil-süte) kahve, salep ya da muhallebi yapacaksak direkt çiğden kullanıyoruz; iki kere pişirmiyoruz sütü.
2-Pişerek kullanılacaklar
Hafta boyu raf ömrünü uzatmak için; şişeden içeceksek, yoğurt mayalayacaksak kaynatıp soğutuyoruz.
Tencerenin dibini suyla ıslatıyoruz; cam çay tabağı veya süt taşı koyuyoruz, sütü ekliyoruz. Bu işlem sayesinde süt pişerken dibi sürekli tıkırdayan cam sayesinde havalandığı için kuru maddesi daha az tabana yapışıyor. Orta ateşte tabak tıkırdamaya başladıktan 2-3 dk. içerisinde altını kapatıp SÜRATLE soğutuyoruz (balkona koyabilir, pencere açabilirsiniz ama kendi haline bırakmayın).
Ilındıktan sonra buzdolabına koyuyor ve 1 gece bekliyoruz (tabi yoğurt yapacaksak 40-42 dereceye soğuduğunda mayalama işlemine geçiyoruz). Sabaha kaymağını alıp, ince süzgeçten süzerek cam şişelere koyabilirsiniz.
Dayanma süresi:
Bu şekilde işlediğimiz içimlik süt 5-7 gün, yoğurt ise 15 gün buzdolabında dayanıyor. Açılmadan, çiğ olarak ise 3-5 gün buzdolabında tutulabilir.
Çiğ sütte soğuk zincir ve sütün -hava dahil- değdiği her şey raf ömrüne etki eder; bozulan sütleri biriktirip ayda bir kaynatarak lor peyniri yapmayı öğrenmek sütü bozmayayım diye duyulan stresi azaltır.
Yoğurtta başarı için 3 önerimiz var:
1. Kaynayan sıcak sütü hemen; -ILINMADAN- mayalayacağınız kaba dökün, süt ılınırken- mayalanacağı yeri önceden ısıtsın.
2. Mayalama gerçekleştikten (yoğurdu ekledikten) sonra kabınızın ağzına kağıt havlu koyup kapağını sıkıca örtün. Mayalanırken soğumaya çalışan sütte buharlaşma oluyor, kağıt havlu bu buharı çok güzel emiyor.
3. Dört-beş saat sonra yoğurdu çözüyoruz, serinlesin istiyoruz; 1-2 saat yerinde, 48 saat de buzdolabında ağzı açık olarak dinlendiriyoruz. Kesinlikle kaşık sokmuyoruz.
Yoğurt yapmanın püf noktaları yazımıza da göz atabilirsiniz.
Ama yine de yoğurdunuz istediğiniz gibi olmazsa keten torbalara döküp süzme yoğurt elde edebilirsiniz-nefis oluyor, özellikle cheesecake için labne yerine bunu kullanıyoruz.
Diğer önerilerimiz:
Mutlaka elde edeceğiniz ürüne göre araçlar, malzemeler edinmenizi öneriyoruz:
- Cam şişeler
- Tencereden şişeye dolum için huniler, huni ağzına konacak ufak süzgeçler, şişe yıkama fırçaları
- Yoğurt mayalamak için mutfak derecesi (tercihe göre)
- Her daim yoğurda kullanılacak battaniye ve yoğurt kabı/kavanoz
- Yoğurt makinesi (tercihe göre)
- Dondurma makinesi (tercihe göre)
- Süzme yoğurt-lor-peynir için keten kese torbalar vb.
- Gerçek salep tozu, damla sakızı vb.
Çiğ süt nefistir ancak çiğ süt ile mutfakta çalışmak bulaşığı bol ve meşakkatli bir iştir. Alt yapı, araç-gereç ve operasyonel rutin yoksa kabusa dönüşebilir.
Bilgiler: Aysun the Sütçü ekibi
11.10.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Çiğ Süt - aysun the sütçü (1lt)
Yıllar yıllar önce evlere güğümlerde gelen, ineklerin yeni sağılmış sütleri kaynatılarak sıcak sıcak içilir, soğurken üstünde biriken...
97 TL -
Kuru Kekik (100gr) - Elif Candar
Elif Candar'ın tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Yaş kekiğimiz kurutulup elde öğütülür ve sofranıza sunulur. Özellikle et, balık ve...
101,17 TL -
Hamburger Köftesi (Dry Aged, Katkısız, 480gr) - Etin En İyisi
Hamburger köftesi, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. "Dry-Aged" dinlendirilmiş etlerimiz ve doğal baharat karışımımız ile hazırladığımız hamburger köftelerimiz hem...
410 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Organik kelimesi ne anlama gelir?
Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.
-
Radura nedir?
Market alışverişi yaparken ürün üzerindeki etiketleri okuma alışkanlığınız var mıdır? En son ne zaman bir ürün etiketini incelediniz? Radura işaretini tanır mısınız? Ne anlama geldiğini bilir misiniz?
YORUMLAR