Çavdar ezmesi nasıl tüketilir ve faydaları nelerdir?
Çavdar buğdaygiller ailesinden bir tahıldır, ezilmesi ile elde edilen çavdar ezmesi yüksek lif içerir. 100gr çavdar yaklaşık 40gr lif içerir. Karbonhidrat, protein ve potasyum açısından zengin olan çavdar ezmesi ayrıca E ve B1 vitamini, niyasin, tiamin, potasyum, kalsiyum, demir, fosfor, magnezyum, mangan ve folik asit açısından zengindir.
Çavdar tüketiminin tavsiye edilmesinin en önemli nedenlerinden birisi de polisakkaritlerdir. Polisakkaritlerin kan şekerini düzenlediği ve uzun süre tok tuttuğu araştırmalar sonucu ispatlanmıştır. Çavdarın içinde bulunan lif hazmı kolaylaştırarak sindirim sistemini düzenler ve midede şişkinlik yaparak tokluk hissinin artmasını sağlar. Çavdar ve yulaf, içeriklerindeki yüksek lif ve beta glukan sayesinde diğer tahıllara göre pankreastaki insülin üretiminin daha az olmasını sağlar.
Çavdar ezmesi tüketen bir bireyde ise bağırsakta bulunan safra asidi oranının arttığı görülmüştür. Yapılan araştırmalarda çavdarın diğer tahıllara göre ince bağırsaktan daha kısa sürede geçtiği tespit edilmiştir. Bu durum bağırsak sisteminin daha dengeli çalışmasına olanak sağlar. Ayrıca çavdarın şeker hastaları için en zararsız tahıl olduğu araştırmalarla ispatlanmıştır. Menopoz ve menopoz sonrası dönemlerde de vücut ve ruh sağlığını olumlu etkileyen bir besindir.
Çavdar yemeklerde, tatlılarda, çorbalarda sıklıkla kullanılmaktadır. Çavdarın günlük tüketim miktarı için önerilen 25gr'dır. Kek, kurabiye ve pasta yapımında çavdar ezmesi kullanılabilir. Çavdar ezmesi bebeklerin günlük mamalarına az miktarda eklenebilir.
Sağlıkla kalın.
29.07.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Çörek Otlu Özel Göbek Kaşar (240-270gr) - Elif Candar
Ürünümüz eski kaşar hamurundan, şirden mayası kullanılarak sulu haşlama yöntemiyle üretilmiştir. Mevsimine göre belirlenen oranlarda keçi, koyun...
172,53 TL -
Organik Patlatmalık Mısır (500gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Üzerinde en çok şüphe duyulan üretimlerden biri mısırdır. Organik üretim süreçlerinin...
85 TL -
Ölmez Otu Göz Çevresi Kremi (15ml) - Pelinka
Katkısız kişisel bakım ürünleri üreticisi Pelinka'nın ürünleri Eskitadında.com'da. Pelinka markalı kozmetik ürünleri T.C. Sağlık Bakanlığı onaylıdır ve...
312 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Evde ekşi maya ve ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?
Ekmek, ülkemizde en çok tüketilen gıdaların başında geliyor. Bilinçli tüketiciler, ekmeğin kaliteli ve sağlıklı malzemelerle üretildiğine emin olmak için evde doğal yollarla ekmek yapmanın yollarını arıyorlar. Evde sağlıklı bir ekmek yapmak için dikkat edilmesi gereken konular ise kullanılan un ve su ile birlikte ekmeğin en temel maddesini oluşturan mayadır.
-
Zamanın eskitemediği lezzet ve sağlık: Ekşi Maya
Un ve su kullanarak ekmek yapmanın en ilkel yolu olan ekşi maya, tarihi Eski Mısırlar’a dayanan binlerce yıllık bir geçmişe sahip ekşi mayalı ekmekler hala günümüzde sağlıklı besin maddelerinden biri olarak sofralarımızda yer almaktadır. Özellikle günümüzde içeriği beyaz un ve hazır mayalarla yapılan beyaz ekmekler uzak durmamız gereken besinler listesinin başlarında yer alırken atalık tahıllarla hazırlanan ekşi mayalı ekmeklerin değeri daha da bir artmaktadır. Peki, nedir bu ekşi maya, nasıl yapılır ve insan sağlığı için faydaları nelerdir?
YORUMLAR