Gıdaları soğuturken ve dondururken bunlara dikkat edin
Soğutma gıdalardaki kimyasal reaksiyonları yavaşlatarak bozulmalarını ve kalitelerinin düşmesini engeller. Gıdaların donma sıcaklığının üzerinde, gıdanın türüne bağlı olarak -2°C ile 16°C arasında saklanmasını soğutma olarak tanımlarız. Farklı türden gıdaların bulunduğu bir buzdolabının soğutucu bölmesinin ideal sıcaklığı 2-4°C arasıdır. Dondurma sıcaklığı ise -18°C ve altı olmalıdır. Dondurma işleminde ise, soğutmadan farklı olarak, ısı düşürülmekle kalmaz, besinlerin içeriğindeki su buza dönüşerek gıda immobilize olur.
Gıdalarımızı buzdolabında soğuturken dikkat etmemiz gereken bazı noktalar vardır:
- Soğan, sarımsak, patates ve bütün bal kabakları buzdolabında saklanmamalı; serin, kuru ve karanlık yerde saklanmalıdır.
- Otlar ve baharatlar buzdolabında saklanabilir. Özellikle öğütülmemiş olanlar buzdolabında uzun süre saklanabilir.
- Meyve ve sebzeler kesilmeden buzdolabına koyulmalı, nem oranı yüksek sebzelik bölmelerinde hava dolaşımı için delikli poşetler içerisinde saklanmalıdır.
- Meyve ve sebzeleri birbirinden ayırarak farklı bölmelerde saklamak iyi olacaktır. Şeftali, elma, ayva, incir, kivi, kavun, kayısı, muz, armut, nektarin gibi etilen gazı üreten meyvelerle bu gazdan etkilenen kabak, bezelye, ıspanak, patlıcan, brokoli, lahana, havuç, salatalık, yeşil fasulye, biber ve marul gibi sebzeleri aynı bölmeye koymamayı tercih etmek gerekir.
- Kırmızı et, tavuk ve balık alındıktan sonra direkt buzdolabında saklanmalı, açıkta bekletilmemelidir.
- Nemli gıdalar donmamaları için buzdolabının arka tarafına konulmamalıdır, kapalı kaplarda saklanmalıdır.
Gıdaların dondurulmasında dikkat edilmesi gerekenler ise şöyledir:
- Sıvılar dondurulduklarında ortalama %6 genleşirler. Bu nedenle sıvının bulunduğu kap ağzına kadar dolu olmamalıdır.
- Dondurulacak gıdaların önce soğutucuda bir süre soğutulması tavsiye edilir.
- Dondurulup çözdürülen gıdalar kesinlikle tekrar dondurulmamalıdır.
- Önceden dondurulan gıdalarla yeni dondurulan gıdalar birbirlerine temas etmemelidir.
Dondurduğunuz gıdaları türlerine göre oda sıcaklığında bekleterek, buzdolabına geçirerek ve fırınlarda çözdürerek kullanabilirsiniz. Bazı gıdalar çözdürülmeden direkt pişirilerek tüketilir. Dondurucuya atılabilecek sebze meyvelerle ilgili yazımıza buradan ulaşabilirsiniz.
Sağlıkla kalın.
02.06.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Kıvırcık Marul (1 demet)
İlaçsız topraklarda yetişmiş kıvırcıklarımızı da size taze taze getiriyoruz....
92,4 TL76,9 TL -
Organik Portakal (500-600gr)
Kışın vazgeçilmez meyvelerinden portakalı da organik olarak evlerinize getiriyoruz....
63 TL52,4 TL -
Organik Elma (500-600gr)
Mevsiminde yetişen organik elmalarımızın lezzetine bayılacaksınız....
63 TL52,4 TL
BENZER YAZILAR
-
Organik ve katkısız gıdalar nasıl saklanır?
Genetik müdahale, ilaçlama, katkı maddesi ve benzeri uygulamalardan geçmeyen gıdaların dayanma süresi kısa oluyor. Onları doğru şekilde saklayarak ömürlerini uzatabiliriz.
-
Hangi meyve ve sebzeler buzlukta saklanabilir?
Meyve sebzeleri mevsiminde tüketmek önemlidir. Mevsimi dışında tüketmenin ise farklı yöntemleri var. Dondurmak bu yöntemlerden biridir. Peki, her meyve ve sebzeyi dondurabilir miyiz? Hangi meyve ve sebzeler dondurularak tekrar kullanılmak üzere buzlukta saklanabilir?
-
Yemekleri saklarken nelere dikkat etmeliyiz?
Sağlıklı ve lezzetli bir yemek yapmak kadar yapılan yemeği sağlık ve lezzetini koruyacak şekilde saklamak ve sağlıkla tekrar tüketmek de çok dikkat edilmesi gereken bir konudur. Pişirdiğimiz yemeğin fazlasını dolaba kaldırırken, soğuduktan sonra tekrar ısıtırken veya dondurucuya koyduğumuz gıdaları tüketirken sağlığımız açısından dikkat edilmesi gereken noktalar bulunuyor.
YORUMLAR