Glüten nedir? Glüten içeren buğday zararlı mıdır?
Eskiden beri ana besin kaynaklarından biri olan buğdayın içinde bulunan glütenin yararı ve zararı tartışılıyor. Peki, glüten nedir, hangi yiyeceklerde bulunur, zararlı mıdır, glüten alerjisi nedir, tedavisi mümkün müdür?
Glüten, arpa, buğday, çavdar, yulaf gibi birçok tahılda bulunan bir protein çeşitidir. Protein genellikle sağlığa yararlı olduğunu düşündüğümüz doğal bir maddedir. Peki, protein grubuna ait glütenin zararlarını neden sık sık duymaya başladık?
Hamurun ağsı yapısını oluşturan ve ekmek gibi buğday içeren gıdaların mayalanmasında önemli bir rol oynayan glüten, sindirimle ilgili mide ve bağırsak problemlerine yol açabiliyor. Çölyak hastaları yani glüten hassasiyeti bulunan kişiler bu proteinin bulunduğu yiyecekleri sindiremez ve bu durum zamanla ince bağırsaklarında sorunlara yol açar. Glüten alerjisinin; kabızlık, ishal, karın ağrısı, halsizlik, aşırı gaz, deride kaşınma, kilo kaybı, ödem, demir eksikliğinden oluşan kansızlık, kemik ağrısı vb. belirtileri vardır. Tedavisi için herhangi bir ilaç mevcut değildir. Tedavi ömür boyu glütensiz ve düzenli beslenmedir. Çocukluk döneminde Çölyak teşhisi konulmuş hastalar yaşı ergin olanlara kıyasla daha şanslıdır. Çünkü bu kişiler beslenme alışkanlıklarını, düzenlerini ona göre belirleyip glüten hassasiyetiyle büyürler ve bu duruma adapte olmaları kolaylaşır.
Günümüzde ise Çölyak hastalığı sebebi ile olmasa da, “glütensiz beslenme”yi tercih eden insanların sayısı gittikçe artıyor. Bunun nedeni ise 1980'lerden sonra verimliliğini artırmak için cüceleştirilmiş buğdaylar.
Buğday, tarımsal verimliliği artırmak için yapılmış ıslah çalışmalarından payına düşeni almış bir besin. Verimlilik artarken doğal yapısı bozulmuş buğdayın içeriğindeki glüten miktarı artmıştır. Ayrıca, hammaddesi buğday olan ekmeğin mayalanma sürecinin de kısaltılması da glütenin parçalanma sürecinin atlanması anlamına geldiğinden, bu ekmeklerde de çok yüksek glüten değerine rastlanmaktadır. Yüksek glüten en başta ince bağırsakları olumsuz yönde etkilerken, kalp, şeker hastalığı, damar yetmezliği, ülser, romatizma, yüksek kolestrol, dikkat eksikliği, gastrit, deri döküntüleri, insülin direnci, görme bozuklukları gibi birçok hastalığa da sebep oluşturmaktadır.
Bütün bu nedenlerle yerli tohumlarımızın, uzun saplı atalık buğdaylarımızın önemi büyüktür. Eski doğal buğdaylar ve doğal üretim süreçleri ile elde edilen ürünler insanın beslenmesinde önemli yer tutar ve onları hasta etmesi düşünülmezdi.
Sağlıkla kalın.
04.03.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Kereviz (500-700gr)
Kerevizler ilaçsız tarım toprağındaki tüm mineralleri toplayarak büyüdü, kök kerevizi sapı ve yapraklarıyla birlikte size ulaştırıyoruz....
70 TL -
Bebek Köftelik Kuzu Kıyma (250gr) - Etin En İyisi
Bebeklerimiz için sağlıklı kuzu etinden protein ve demir kaynağı köftelik kuzu kıyma. Kuzu etinin en yumuşak bölümünün sinirleri...
290 TL -
Dana Az Yağlı Kıyma (500gr) - Etin En İyisi
Dana az yağlı kıyma, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Dana kaburga etinden sinirleri temizlendikten sonra kendi yağı ile çift...
375 TL
BENZER YAZILAR
-
Ülkemizde fındık üretimi ve dünyadaki yeri
Fındık başta Giresun, Ordu, Samsun, Trabzon ve Rize olmak üzere Karadeniz’e kıyısı olan hemen her ilde yetiştirilmektedir. Türkiye’de üretilen fındığın %85’e yakını ihraç ediliyor.
-
Zeytinyağlı tam buğday unlu sağlıklı bir kek tarifi
Sağlığımız için keklerden hep uzak durmamız gerektiğini düşünmüşüzdür. Aslında bunun sebebi içerdiği beyaz un, yüksek şeker ve margarinlerden gelir. Biz ise size her malzemesi sağlıklı bir kek tarifi hazırladık.
-
Buğdayın özü ruşeym
Ruşeym, buğday özü anlamına gelmektedir. Buğday tanelerinin en tepe bölgesinde bulunan ruşeym, buğday tanelerinin oluşmasını sağlayan bitki embriyosudur. Ruşeym, yeni buğdayların oluşmasını sağlayan genetik kodu taşıyan buğdayın çok değerli bir kısmıdır.
YORUMLAR