Balda en sık görülen hileler nelerdir?

Bal, en saf besin maddelerinden birisi olması nedeniyle her daim en kıymetli gıdalar arasında yer almıştır. Bunun yanı sıra, bal üretiminde emek gerektiren süreçler ve buna bağlı yüksek fiyatlar nedeniyle hileye en çok başvurulan gıdaların başında gelmektedir.
Genel olarak bir balın kalitesini belirleyen en önemli faktörler; polen-toz miktarları, glikoz içeriği, ısınem, depolama, istenmeyen maddelerin uzaklaştırılması için süzme işlemi ve son olarak dinlendirme uygulamalarıdır. Hileli bal üretimi bu faktörleri etkileyen birçok farklı şekilde yapılabilmektedir. En yaygın hilelerin başında arı beslenmesinde kullanılan şerbetler yani früktoz kullanımı gelmektedir. Doğal ortamda çiçeklenme döneminde nektarlarla beslenmeleri gereken arılardan daha hızlı hasat elde etmek amacıyla özellikle kış döneminde ya da çiçeksiz ekosistemlerde, kovanlarda şerbetle beslenme işlemi uygulanmaktadır. Yapay yolla beslenmede sıklıkla mısır nişastasından elde edilen früktoz şurubunun kullanılması arılarda sindirim sistemi problemlerine neden olarak balın kalitesini bozmaktadır. Bala hile amaçlı katılan diğer maddeler ise dekstrin, şekerkamışı, akçaağaç, darı ve mahua bitkilerinin çiçekleri, şeker pekmezi, hidrol ve parafin olarak sıralanmaktadır. Bu katkı maddeleriyle doğal bal komposizyonuna yakın bir tat elde edilmek amaçlanırken kolay taşıma, depolama ve maliyet düşürücü etmenler nedeniyle sıklıkla tercih edilmektedir. Bal üretimindeki bir diğer önemli hile ise, ballara su ilave edilmesidir. Balın kalitesini belirleyen önemli bir faktör olan nem içeriğinin sağlanması için bu hileye sıklıkla başvurulmaktadır. Özellikle düşük nem içerikli balların birçoğuna ilave su eklenmektedir. Nem içeriği sayesinde doğru bir kıvam elde edilmesine rağmen bal tadında oldukça kötü sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Sıklıkla tercih edilen bir başka hile de, kovanlara yapay polen ve bal aromaları eklenerek yapay tat elde edilmesi ve sonuç olarak sentetik bal üretiminin yapılmasıdır. Özellikle bal üretimi esnasında hastalık ve zararlılara karşı mücadelede uygulanan kimyasal maddelerin uzaklaştırılması için, süzme işlemi oldukça önemlidir. Fakat birçok üretici tarafından es geçilen süzme işlemi sonucu, balda oluşan kalıntılar sağlığımızı tehdit eden önemli bir hile olarak karşımıza çıkmaktadır. Üretimde kullanılan maddeler ve yapay yöntemlerin gerçeği yansıtmayan şekillerde etiketlerde bildirilmesi ise, yapılan hilelerin en büyüğü olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle bal satın alırken etiketlere de çok fazla güvenmemek gerekmektedir. Bir balın doğal olup olmadığını maalesef bakarak ve koklayarak anlamak mümkün olmadığı için gerçekten güvenebileceğiniz yerlerden almaya özen göstermeniz gerekmektedir.
Sağlıkla kalın
14.05.2018
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Kuzu İlikli Kemik Suyu (Katkısız, 660ml) - Etin En İyisi
Kuzu ilikli kemik suyu, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. %100 kuzu ilikli kemiklerin 14 saat boyunca özel kazanlarda kaynatmadan...
298 TL -
Dana Lokum (400gr) - Etin En İyisi
Dana lokum, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Dana bonfilenin göbek kısmından ince ince dilimlediğimiz lezzet oranı yüksek, lokum gibi...
655 TL -
Soğan ve Sarımsaklı, Bol Tohumlu Kraker (Katkısız, 40gr) - Munchey Food
Tohumların yüksek besin ve antioksidan özellikleri ile soğan ve sarımsağın bedenimiz üzerindeki önemli sağlık etkilerini ihtiva eden...
74,9 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Tereyağının doğallığını evde nasıl anlarız?
Tereyağı önemli ve piyasada çok tüketilen bir gıda maddesi olduğundan dolayı çok miktarda tağşişe maruz kalmaktadır. Tereyağında yapılan tağşişlerin başlıca olanlarını şöyle sıralayabiliriz.
-
Doğal bal nasıl anlaşılır?
Bal, doğanın yüz binlerce çiçekten kovanlar dolusu arının emeğiyle mucizevi bir şekilde sofralarımıza ulaştırdığı eşsiz bir tat. Bu mükemmel lezzete erişebilmemiz ise bal üreticilerinin çalışmasıyla mümkün oluyor. Ancak maalesef bütün bal üreticileri balı tüketicilere arının doğada ürettiği şekilde sunmuyor. Peki, biz, tüketiciler olarak, doğal balı sahtesinden nasıl ayırt edebiliriz?
YORUMLAR