Bakla zamanını kaçırmayın ama bebeklere dikkat
Nisan aylarında tezgahlara çıkan, mayıs ve haziran aylarında da bulabileceğiniz doğal yöntemlerle yetiştirilen baklaları pazar ve manavlardan alabilirsiniz. Tazeliğini çabuk kaybeden baklayı aldığınız gün tüketemeyecekseniz muhafaza etmenin en iyi yolu buzdolabıdır. Ancak buzdolabında olsa bile en geç 2 gün içinde tazeliğini tamamen kaybetmeden tüketmelisiniz. Baklayla bu mevsimde nefis bir fava, enginarlı fava, taze bakla çorbası, zeytinyağlı iç bakla gibi yemekler yapabilirsiniz.
Bakla içerdiği L-dopa sayesinde mutluluk hormonu olarak bilinen dopaminin üretimini desteklemektedir. Böbrek sağlığı (ağrılar, kum dökme, enfeksiyon gibi sorunlar) üzerinde olumlu etkileri olduğu da bilinmektedir. Ayrıca, lif yönünden oldukça zengin olan bakla özelikle bağırsak sorunlarının çözümü için tercih edilen bir besindir. Aynı zamanda iyi bir B vitamini kaynağıyken çok düşük oranda kolesterol içeren bakla kalp sağlığını korumakta ve tansiyonu dengelemektedir. B vitaminine ek olarak içerdiği C ve K vitaminleriyle magnezyum ve çinko gibi mineraller sayesinde hem bağışıklık sistemini güçlendiriyor hem de kansere karşı koruma görevi sağlıyor. Tüm bu kadar vitamin ve mineraller sayesinde cilt sağlığını da koruyor.
Peki bu kadar faydalı olan bakla bebekleriniz için neden tehlikeli olabilmektedir?
Bakla bebeklere 2 yaşına kadar kesinlikle yasak sebzeler arasındadır. Adı fava kelimesinden gelen “favizm” hastalığı glukoz 6 fosfat dehidrogenaz denilen bir enziminin eksikliğinden kaynaklanır. Akdeniz ülkelerinde 2 yaşından küçük çocuklarda çok yaygın görülen bu eksiklikte, bakla sebzesinin yenmesi kırmızı kan hücrelerinde ani yıkıma yol açıyor ve bu da ciddi bir kansızlığa sebep oluyor. Bu açıdan büyük risk taşıyor. Annelerin emzirirken de bakla yememeli miyim sorusunda ise doktorların görüşleri farklılaşabiliyor. Güvenli alanda kalmak için yememeyi tercih edebilirler.
Sağlıklı bir yaşama sahip olabilmek için dengeli beslenmek, doğanın bize sunduğu zengin çeşitlilikten faydalanmak önemlidir. Hassas bebeklik döneminde ve devam eden çocukluk döneminde çocuklarımızı zamanında ve yavaş yavaş her sebze ve meyve ile tanıştırmalıyız. Baklayı mevsiminde sofralarımızdan eksik etmemeli, emziren anneler ve bebekleri için ise 2 yaşını beklemeliyiz.
Sağlıkla kalın.
14.04.2017
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Fırınlık Soslu Köfte (Katkısız, 500gr + 660ml sos) - Etin En İyisi
Fırınlık soslu köfte, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Çok sevilen köftelerimizden fırında pişirmelik çok pratik ve leziz yepyeni bir...
545 TL -
Papatya Çayı (50gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Hafif ve hoş kokusuyla günün her saatinde demleyerek içebileceğiniz "Papatya" çayımız...
85 TL -
Kuzu Az Yağlı Kuşbaşı (500gr) - Etin En İyisi
Kuzu az yağlı kuşbaşı, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. Mis gibi ev yemeklerinin olmazsa olmazı kuzu kuşbaşı. Kuşbaşımız kuzu...
470 TL
BENZER YAZILAR
-
Zeytinyağlı bakla tarifi
Bakla sezonu kısadır, gelir geçer... Kaçırmadan bir zeytinyağlı bakla yapıp yemek lazım. İşte size pratik bir zeytinyağlı bakla tarifi...
-
Enginarlı favanın tam mevsimi
Enginarlı fava hem besleyici hem de doyurucu bir sebze yemeğidir. Bu yemeği yaparken önce favayı sonraysa enginarı hazırlayacağız. Nasıl mı?
-
Beslenme düzeninizde “Glisemik İndeks”e dikkat edin!
Glisemik indeks; besinlerin yemekten sonraki ikinci saatte kan şekerine olan etkisi belirten bir değerlendirmedir. Buna göre farklı besinler, kan şekeri düzeyinde farklı artış etkileri gösterirler. Sağlığımız için düşük glisemik indeksli beslenmeye dikkat ederken, glisemik indeksi etkileyen faktörlerinde farkında olmak önemlidir.
YORUMLAR