Akdeniz’e özgü bir lezzet: Şevketi Bostan

Şevketi bostan papatyagiller ailesinden yaklaşık 60 cm boylarında yeşil dikenleri ve uzun beyaz kökleri olan yıllık dikenli bir bitkidir. Genellikle Akdeniz ülkelerinde Portekiz’den İran’ın doğusuna kadar olan bölgede yetiştirilir. Ülkemizde ise en çok Marmara, Ege ve Akdeniz bölgelerinde yetiştirilir.
Halk arasında şevket otu, bostan otu, diken otu ya da kenker dikeni gibi isimlerle de bilinir. Kasım aylarında çıkan bir kök bitkidir ve İlkbahar’a kadar pazarlarda satılır.
Şevketi bostan Girit mutfağıyla özdeşleşmiş bir kök sebzedir. Girit’ten Batı Anadolu’ya göç eden Girit Türkleri şevketi bostanı Batı Anadolu mutfağı ile tanıştırmışlardır. Genellikle kemikli kuzu eti ile pişirilerek ya da haşlanıp salata olarak tüketilir. Girit’te ise arapsaçıyla ya da enginarla birlikte pişirilerek tüketilmesi yaygındır.
Şevketi bostan asırlardır tedavi amaçlı tüketilen bir bitkidir. Türkiye’de ruhsatlı ilaç yapımında kullanılan bitkilerden birisidir. Şevketi bostanın faydalarını sıralamak gerekirse:
• Karaciğeri temizler.
• İdrar söktürücü özelliği vardır.
• Hemoroid ve ishali önlemede etkilidir.
• Böbrek taşı düşürmeye ve kum dökmeye yardımcı olur.
• Sindirim ve safra salgılarını artırır.
• Doku ve damar büzücü özelliğiyle kanamaları durdurur.
Şevketi bostan pazarlarda köklerinden ayrılmış olarak satılır. Fakat bahçeden direk toplanıp mutfağa getirilmiş ise temizlenmesi için uygulanacak birkaç adım vardır. İlk olarak eldiven giyilip dallarda bulunan yeşil dikenli kısımlar ayrılır. Sonra kökteki odunsu kabuklar kazınır ya da ince bir şekilde soyulur. Soyulmuş kökler ince uzun şeritler halinde doğranır. Köklerde kararan kısım varsa kesilerek atılır. İnce uzun şeritler parmak uzunluğunda dilimlenir. Dallar birkaç parçaya bölünerek güzelce yıkanır.
Şevketi bostan bir tencerede tuzlu su içerisinde 20 dk. kaynatıldıktan sonra üzerine dövülmüş sarımsak, yağ ve limonlu sos eklenerek salata şeklinde tüketilebilir. Kuzu etli yemeği de çok sevilerek tüketilen bir Ege yemeğidir. Zeytinyağlı yemeği de yapılabilir.
Sağlıkla kalın.
01.03.2019
İLGİLİ ÜRÜNLERİMİZ
-
Organik Yağlı Sofralık Zeytin (420gr)
Datça Murat Çiftliği'nin tüm katkısız ürünleri Eskitadında.com'da. Ege bölgesindeki organik sertifikalı zeytin bahçelerinden hasat edilen "Organik Sofralık Yağlı...
325 TL -
Organik Tarhana (500gr) - Windy Valley
Organik tarhanamızın içeriğindeki bileşenler hiçbir zirai ilaç, kimyasal katkı ve koruyucu madde kullanılmadan, doğal ortamında yetişir. Organik...
165 TL -
Pepperoni Sucuk (Katkısız, 100gr) - Etin En İyisi
Katkısız Pepperoni sucuk, Etin En İyisi, Eskitadinda.com'da. İtalyanların meşhur salamı Pepperoniyi, yüksek kaliteli dinlendirilmiş dana etlerimiz ve doğal...
285 TL
BENZER YAZILAR
-
Türk kahvaltısı ve Dünya kahvaltıları
Toplumumuzda kahvaltının yeri çok önemlidir. Zengin mutfağımız sayesinde kahvaltı kültürü şehirden şehre bile değişebilir. Ülkemizde kahvaltı menüsü birçok farklı yiyecekten oluşur. Dünyanın geri kalanında ise durum, ülkelerin kendi yemek kültürlerinden dolayı daha farklıdır. Dünyanın geri kalanında tatlı ağırlıklı ve kısıtlı menüler kahvaltıda tüketilirken ülkemizde daha çok tuzlu ağırlıklı bir beslenme tarzı benimsenmiştir.
-
Organik kelimesi ne anlama gelir?
Özellikle gıda sektöründe son zamanlarda çok yaygın olarak kullanılan “organik” ifadesi; kimyasal madde kullanılmadan, üretimden tüketime kadar sertifikalı ve kontrollü tarımsal üretim yapılması anlamına gelmektedir.
-
Radura nedir?
Market alışverişi yaparken ürün üzerindeki etiketleri okuma alışkanlığınız var mıdır? En son ne zaman bir ürün etiketini incelediniz? Radura işaretini tanır mısınız? Ne anlama geldiğini bilir misiniz?
YORUMLAR